Skupštinski Odbor tražiće od TS-a kako su ocjenjivani tužioci Boričić i Milanović

Poslanica Vuksanović Stanković rekla kako treba pokrenuti pitanje rada pojedinih tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu koji su "već duži niz godina, najverovatnije, držali predmete u ladicama"

10282 pregleda 22 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković

Skupštinski Odbor za za politički sistem, pravosuđe i upravu zatražiće, kompletnu informaciju od Tužilačkog savjeta, o načinu ocjenjivanja tužilaca Nikole Boričića i Duška Milanovića, koji su bili kandidati u trci za rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Taj zahtjev predložila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković, koja je tražila da se tom Odboru dostavi način na koji je ocjenjivan tužilac Boričić, prilikom intervjua pred Tužilačkim savjetom, ali i pojašnjenje kako je od gotovo svih tužilaca tokom tajnog glasanja dobio ocjenu - nula.

"ODT Podgorica je jedan mali VDT, mene zanima, zašto je od pojedinih tužilaca možda čak i organizovano od strane svih tužilaca u TS-u, tužilac ocijenjen nulom. Htjela bih i da se shodno tome, pokrene pitanje rada pojedinih tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, koji već duži niz godina su, najverovatnije, držali predmete u ladicama pa da vidimo za koga su ti tužioci, koji su očigledno u ulozi podstrekača u ovom procesu, šta su radili, kako su radili i za koga su radili. Već kad imaju želju da na neki način utiču na izbor šefa ODT-a Podgorica, hajde da vidimo njihov rad", predložila je Vuksanović-Stanković.

Tužilac Boričić na sjednici TS-a, tokom intervjua, optužio je koleginicu Đurđinu Ivanović da je pokušavala da osujeti njegov izbor za šefa podgoričkog tužilaštva, te da je sa bivšim v.d. VDT-a Draženom Burićem prošlog ljeta, navodno, tražila njegovo hapšenje.

Boričić je izgubio u trci sa protivkandidatom Duškom Milanovićem, koji je tokom bodovanja programa rada, ocjene rada i intervjua, osvojio više poena, čime je donijeta odluka da on bude novi rukovodilac podgoričkog tužilaštva, koje broji najveći broj tužilaca ali i predmeta...

Protiv Boričića je u aprilu disciplinski tužilac Danka Ivanović-Đerić otvorila disciplinski postupak, jer je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica pokrenula inicijativu za otvaranje postupka, nakon što je tokom kontrole rada ODT-a Podgorica za 2021. godinu u vrijeme kada je on bio zamjenik rukovodioca, pronašlo "13 predmeta u kojima je bio zadužen, ali je bez opravdanih razloga nije postupao".

"Ali 'ajde sada da vidimo i zašto su i drugi tužioci, naročito u VDT, držali predmete u ladici, aktivni tužioci i još pojedini koji su tu pred kraj mandata. Neke stvari ne mogu biti samo stvar TS-a, moraju biti javne, pa da vidimo ko je u pravu.Insistiraću da se uradi kontrola rada tužilaca u Vrhpvnom držav nom tužilaštvu, pa da vidimo ko su oni, koji su godinama držali predmete i koje", kazala je Vuksanović-Stanković.

I predsjednik Odbora Momo Koprivica je podržao predlog Vuksanović-Stanković, nakon čega su svi članovi, glasali da se uputi takav zahtjev TS-u. Na sjednici Odbora prisutna je i vršiteljka dužnosti TS-a Maja Jovanović, koja se pojavila tokom razmatranja Godišnjeg izvještaja o radu državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta za 2021. godinu, iako u izjvještajnom periodu, nije bila na čelu tužilačke organizacije.

Na poziv se pred Odborom nije pojavio novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, jer tokom 2021. godine nije ni bio na toj funkciji, već izvještajni dio za SDT prezentira tužiteljka i PR tog tužilaštva Sanja Jovićević.

Bonus video: