Jovanović: SDT proučava dokaze sa SKY aplikacije

Predmet ponovo formiran 3. maja, nakon što je Libertas objavio podatke i transkripte o mogućoj povezanosti službenika Uprave policije Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa članovima organizovanih kriminalnih grupa

17841 pregleda 20 komentar(a)
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maja Jovanović kazala je da Specijalno državno tužilaštvo proučava obiman dokazni materijal, koji je EUROPOL dostavio sa SKY aplikacije, te da će nakon detaljne analize biti donijeta odluka u predmetu, koji je 3. maja ove godine ponovo formiran, nakon što je Libertas objavio podatke i transkripte o mogućoj povezanosti službenika Uprave policije Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa članovima organizovanih kriminalnih grupa.

"Oko SKY pdokaza preduzimamo radnje, predmet je formiran početkom avgusta prošle gpodine, a arhiviran je sredinom januara 2022. godine. Nakon pisanja Libertasa odmah smo formirali predmet, 3. maja 2022. i u toku je rad, preduzimaju se sve mjere i radnje koje su povjerljive. Riječ je o veoma obimnom materijalu, koji se proučava, razumijem zaista veliko interesovanje ukupne javnosti za taj predmet ali molila bih za razumijevanje jer ta dokumentacija mora detaljno biti proučena i nakon toga će biti donijeta odluka", odgovorila je Jovanović članovima skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

EUROPOL je još u julu dostavio podatke sa SKY aplikacije SDT-u, ali je specijalni tužilac Saša Čađenović 20. januara ove godine zaključio da "nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja". SDT pod rukovodstvom novog GST-a Vladimira Novovića, jer nakon što su Libertasu, objavljeni podaci i transkripti, koji upućuju na sumnju da su službenici UP Lazović i Milović imali kriminalne konekcije i poslove sa jednim od vođa kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Jovanović je najavila je da će tužilačka organizacija, naročito na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, tokom 2022. godine postići mnogo bolje rezultate nego što je to bio slučaj tokom prošle godine.

"Nije neskromno pa ni nerealno saopštiti da ćemo u 2022. godini postići mnogo bolje rezultate u pinedinim segmentima rada, a naročito borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Mislim da su određeni rezultati već vidljivi i da će tužilaštvu u narednom periodu, postupajući isključivo u skladu sa Ustavom i zamonom i svakako bez ikakvog spoljašnjeg uticaja, dati značajan doprinos na jačanju prava i pravne države", poručila je Jovanović pred skupštinskim Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu gdje je predstavila izvještaj o radu tužilaštva i Tužilačkog savjeta za 2021. godinu iako tada nije bila na toj funkciji.

Izvještaj o radu tužilačke organizacije i TS-a za 2021. godinu nije usvojen, jer je troje članova Odbora bilo protiv, troje za, a predsjednik Momo Koprivica - uzdržan.

V.D. VDT-a naglasila je da je tužilačkoj organizaciji u borbi potrebno osnaživanje rada, naročito SDT-a, kojem su potrebni finansijski istražitelji, forenzičari, informatičari...

"Prostorni kapaciteti SDT-a, kao i većini drugih tužilaštava, ne ispunjavaju osnovne smještajne uslove za rad tužilaca i saradnika, a da ne govorim uslove za tehničko unapređenje neophodnim sredstvima za rad. Uz podršku države, moramo raditi na jačanju, međunarodno krivično - pravne saradnje sa spezijalizovanim tijelima kao i na jačanju tužilačke saradnje sa tužilaštvima širom svijeta", naglasila je Jovanović.

Ona je odgovarajući na pitanja saopštila da je planirala da napravi detaljnu analizu svih sporazuma o priznanju krivice, pa da nakon tog dostavi precizne smjernice svim tužilaštvima o postupanju o tim predmetima.

"Izvještaj EK je targetirao to pitanje o priznanju krivice, dala smjernice u okviru sugestija i komentara, razmotrićemo to pitanje koje sam i ranije prepoznala kao jednu od pitanja kojim moramo podrobnije da se pozabavimo unutar tužilačke organizacije", najavila je ona.

Svi članovi Odbora su pohvalili rad SDT-a, nakon nedavno pokrenutih istraga protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, ali i izrazili žaljenje što se na sjednici nije pojavio i šef tog tužilaštva Vladimir Novović bez obzira što nije bio GST u izvještajnom periodu o kojem razmatraju.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu zatražiće, kompletnu informaciju od Tužilačkog savjeta, o načinu ocjenjivanja tužilaca Nikole Boričića i Duška Milanovića, koji su bili kandidati u trci za rukovodioca ODT-a Podgorica.

Taj zahtjev predložila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković koja je tražila da se tom Odboru dostavi način na koji je ocjenjivan tužilac Boričić, prilikom intervjua pred Tužilačkim savjetom, ali i pojašnjenje kako je od gotovo svih tužilaca tokom tajnog glasanja dobio ocjenu - nula.

"ODT Podgorica je jedan mali VDT, mene zanima, zašto je od pojedinih tužilaca možda čak i organizovano od strane svih tužilaca u TS-u, tužilac ocijenjen nulom. Htjela bih i da se shodno tome, pokrene pitanje rada pojedinih tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, koji već duži niz godina su, najverovatnije, držali predmete u ladicama pa da vidimo za koga su ti tužioci, koji su očigledno u ulozi podstrekača u ovom procesu, šta su radili, kako su radili i za koga su radili. Već kad imaju želju da na neki način utiču na izbor šefa ODT-a Podgorica, hajde da vidimo njihov rad", predložila je Vuksanović-Stanković.

Tužilac Boričić na sjednici TS-a, tokom intervjua, optužio je koleginicu Đurđinu Ivanović da je pokušavala da osujeti njegov izbor za šefa podgoričkog tužilaštva, te da je sa bivšim v.d. VDT-a Draženom Burićem prošlog ljeta, navodno, tražila njegovo hapšenje.

Boričić je izgubio u trci sa protivkandidatom Duškom Milanovićem, koji je tokom bodovanja programa rada, ocjene rada i intervjua, osvojio više poena, čime je donijeta odluka da on bude novi rukovodilac podgoričkog tužilaštva, koje broji najveći broj tužilaca ali i predmeta...

Protiv Boričića je u aprilu disciplinski tužilac Danka Ivanović-Đerić otvorila disciplinski postupak, jer je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica pokrenula inicijativu za otvaranje postupka, nakon što je tokom kontrole rada ODT-a Podgorica za 2021. godinu u vrijeme kada je on bio zamjenik rukovodioca, pronašlo "13 predmeta u kojima je bio zadužen, ali je bez opravdanih razloga nije postupao".

Bonus video: