Milioni iz odbrane pojačali klubove

SDT istražuje da li je zakonito rukometnom i košarkaškom klubu “Budućnost” transferisano više od 10 miliona eura povučenih iz budžeta Ministarstva odbrane. Predrag Bošković rekao “Vijestima” da je uvijek i sve radio u skladu sa zakonom i da sa ponosom ističe sve što je učinio za crnogorski sport

45144 pregleda 175 komentar(a)
Radio sam zakonito: Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Radio sam zakonito: Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje da li je i kako, bez konkursa za raspodjelu sredstava iz budžetske rezerve, od 2017. do 2020. godine, Ženskom rukometnom klubu “Budućnost” i košarkaškom klubu “Budućnost”, transferisano više od 10 miliona eura povučenih iz budžeta Ministarstva odbrane.

”U Specijanom državnom tužilaštvu formiran (je) predmet i izviđaj je u toku, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, odgovorila je “Vijestima” 15. maja portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Prema dokumentima dostavljenim “Vijestima”, u tom periodu na račune rukometaškog i košarkaškog kluba “Budućnost” transferisano je više od deset miliona eura.

Navodno, novac namijenjen Ministarstvu odbrane na račune tih klubova prebačen je kada je tim Vladinim resorom upravljao Predrag Bošković.

On je “Vijestima” juče rekao da je sve radio prema zakonu i da sa ponosom ističe sve što je radio za crnogorski sport:

”I žao mi je što nijesam bio u prilici da pomognem još i više”, rekao je Bošković “Vijestima”.

Novac je transferisan po zaključku Vlade, u tranšama od 50 do 850 hiljada eura.

Na žiro račun ŽRK “Budućnost” ukupno je, u tom periodu, prebačeno 5,675.000 eura, a na račun KK Budućnost 4,5 miliona eura.

Prema analitičkoj kartici, u koju “Vijesti” imaju uvid, rukometnom klubu 10. marta 2017. godine prebačeno je 150.000 eura, a 18 dana kasnije imali su i dvije transakcije po 75.000 eura i jednu od 80.000 eura. Za svaku je naznačeno “po zaključku Vlade”.

Po istom osnovu, 26. maja te godine transferisano im je 515.000 eura, a potom 12. septembra 400.000 eura, a 13. decembra 2017. godine još 380.000 eura.

Naredne godine uplaćeno im je dva puta po 450.000 eura i jednom 400.000 eura. Transakcije su izvršene u junu, septembru i novembru.

Tokom 2019. godine takođe je bilo nekoliko uplata na osnovu zaključka Vlade - 13. februara 400.000 eura, potom 20. maja pola miliona eura, a isto toliko i 13. septembra, dok im je 12. novembra prebačeno 600.000 eura, a 24. decembra još 200.000 eura.

U dokumentima u koje “Vijesti” imaju uvid evidentirana je i uplata od 500.000 eura, izvršena 14. februara 2020. godine.

Prema analitičkoj kartici na kojoj su uplate izvršene na račun KK “Budućnost”, kojima je navodno takođe prebacivan novac namijenjen za Ministarstvo odbrane, u julu 2017. godine transferisano im je 100.000 eura, a potom i 50 hiljada eura u septembru, pa još 50.000 eura 12. decembra i pred kraj tog mjeseca još 250.000 eura.

Tokom 2018. godine novac im je prebacivan tri puta - 14. septembra 850.000 eura. potom još 750.000 eura 30. novembra i u decembru još 550.000 eura.

Naredne godine, “po zaključku Vlade” novac im je transferisan takođe tri puta. Prvo im je 22. aprila prebačeno pola miliona eura, zatim 19. jula još 600.000 eura, a onda isto toliko 12. novembra 2019. godine.

U 2020. godini uplatu su imali istog dana kada i ŽRK “Budućnost” - 14. februara. Njima je transferisano 200.000 eura.

Budžet MO za 2017. godinu bio je oko 50 miliona eura, a godinu kasnije 53.803.559,17 eura.

Istovremeno kada su milioni sa računa MO navodno transferisani rukometnom i košarkaškom klubu, taj Vladin resor je izdvajao 5.000 eura za “realizaciju brojnih aktivnosti” koje su imale za cilj da ženama približe Vojsku i sve mogućnosti službe u Vojsci.

Begović
Begovićfoto: Gov.me

Podnijeta prijava

Specijalnom državnom tužilaštvu kojim rukovodi Vladimir Novović, zbog raspodjele sredstava iz budžeta MO, juče je podnijeta krivična prijava protiv Boškovića.

”Predrag Bošković je u periodu 2017-2020. godine, sredstva Ministarstva odbrane, planirana godišnjim budžetom, posredstvom budžetske rezerve, van okvira svojih ovlašćenja i djelokruga rada Ministarstva odbrane, kontinuirano, uz potpuni stepen svijesti i volje, uz pomogača iz Ministarstva finansija i drugih lica preusmjeravao na žiro-račun dvije sportske organizacije: ŽRK ‘Budućnost’ i KK ‘Budućnost’. Ovaj proces je sprovođen uz direktni umišljaj, pričinjavajući veliku štetu državi Crnoj Gori, odnosno budžetu u produženom trajanju. Radi se o vrijednosti štete od preko 10 miliona eura. Tokom predmetnog perioda, Predrag Bošković, tadašnji ministar odbrane, bio je član organa upravljanja, tj. predsjednik Upravnog odbora ŽRK ‘Budućnost’, od 2006. godine”, piše u prijavi čiji podnosilac je doskorašnji vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović.

Begović, u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid, objašnjava da je Zakonom o sportu jasno predviđen način finansiranja potreba u oblasti sporta:

”Pa navedeni mehanizam predstavlja i grubo kršenje propisa u oblasti sporta. Takođe, nepoznato je za koju svrhu su opredijeljena sredstva, pa je otvorena sumnja da su sredstva posredstvom neprofitnih organizacija završila na računima privatnih lica, a ne za sportske aktivnosti kako je propisano Zakonom o sportu”.

On je SDT-u dostavio i dokaze, a predložio im je da saslušaju Boškovića, čelnike ŽRK “Budućnost” i KK “Budućnost” za period 2016-2020, kao i da se sprovede vještačenje po vještaku ekonomsko-finansijske struke na pobrojane okolnosti.

”Predlažem da se u prethodnom postupku saslušaju pomenuta lica i ostali koji su u vezi sa ovima istim povodom te da se nakon prikupljanja obavještenja i potrebnih materijalnih dokaza sprovede postupak shodno nadležnostima Specijalnog državnog tužilaštva jer se radi o javnim ličnostima i funkcionerima pa su ovi navodi time ozbiljniji, jer njihovim radom bi trebalo da se stvara opšte dobro, a ne šteta po građane Crne Gore i državni budžet”, napisao je Begović u prijavi i predložio da SDT pokrene krivični postupak, odredi pritvor okrivljenima i optuži ih za krivična djela u sticaju - zloupotreba službenog ovlašćenja, pronevjera i nesavjestan rad u službi.

Bošković
Boškovićfoto: Ministarstvo odbrane

Bošković: Uzalud se Begović krije iza prijave

”Obradovala me vijest o podnesenoj krivičnoj prijavi. Zaista vjerujem da je vrijeme da konačno neke stvari razjasnimo institucionalno, a ne putem medija, kako su pojedinci iz prethodne Vlade imali običaj da rade, pokušavajući na taj način da ostvare uticaj u odnosu na moje političko djelovanje. Naravno, bezuspješno. Prema tome, jedva čekam eventualni poziv tužioca jer sa ponosom ističem sve što sam radio za crnogorski sport i žao mi je što nijesam bio u prilici da pomogmem još i više. Naravno, tokom čitave karijere sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom, poštujući procedure i to će eventualni postupak nedvosmisleno pokazati.

Što se tiče podnosioca prijave, danas smijenjenog Begovića: mogu reći da ni ova krivična prijava ne može sakriti sva nepočinstva prema crmogorskom sportu koja je učinio, što će svakako biti predmet pažnje u narednom periodu”, rekao je juče Bošković.

Bonus video: