Krstović: Znam da me država žrtvuje, Đukanović, Abazović i Sekulović da posvjedoče

"Ranije su naveli da mi nemamo veze sa ovim, moja ćerka čuva sve te izjave. Siguran sam da policija ima saznanja čija je droga, ali nije smjela ili htjela da ide dalje”

34507 pregleda 17 komentar(a)
Privođenje Krstovića (arhiva), Foto: Luka Zeković
Privođenje Krstovića (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.05.2022. 11:39h

Provođenjem pisanih dokaza, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerci Marini, za šverc 1.206 kilograma kokaina.

Obraćajući se sudu rekao je da je žrtva u ovom procesu i dodao da bi mu bilo lakše na optuženičkoj klupi nije i njegovo djete.

“Ja sam ovoj državi uplatio 250 do 300 miliona eura poreza i doprinosa. Nisam ovo zaslužio. Znam da me država žrtvuje. Moja porodica se obratila DEA-i , gospodinu Eskobaru i predstavnicima OEBS-a koji su tu i prate ovo suđenje. Ja pozivam predsjednika države Mila Đukanovića, premijera Dritana Abazovića, Sergeja Sekulovića da posvjedoče. Ranije su naveli da mi nemamo veze sa ovim, moja ćerka čuva sve te izjave. Siguran sam da policija ima saznanja čija je droga, ali nije smjela ili htjela da ide dalje”, izjavio je danas okrivljeni Krstović.

Odbrana okrivljenih danas je osporila pravno nevaljan dokaz koji se u ovom postupku nalazi u spisima predmeta, a riječ je o zapisniku o pretresu.

Odbrana smatra da su iz toga proistekli i drugi pravno nevaljani dokazi.

Odbrana je zatražila da se iz spisa predmeta kao pravno nevaljan dokaz izuzme zapisnik o pretresanju magacinskih prostorija. Naveli su da pretres nije obavljen u prisustvu nekoga u tim prostorijama, te da tu nije bila ni Marina Krstović.

“Smatramo da svi dokazi koji su proizašli iz ovog dokaza su takođe pravnonevaljani. Moraju biti izuzeti jer su " zatrovani" radnjama policije koje su bile suprotne zakonu”, izjavila je advokatica Bojana Franović.

Sa primjedbama je nastavio i advokat Dragoljub Đukanović.

“Ono što optužene boli je droga identifikovana u nekoj stranoj luci, a kasnije u Luci Bar. Koja je potreba bila da se dopremi u magacin Krstović Budimira ostaće nepoznato. Dakle i carina i policija su zažmurili u Baru na postojanje ove droge. Jednaki efekt otkrivanja pošiljke mogao so stvariti i u Luci. Mogao se pretres kontejnera odraditi i u Luci Bar, a ne u magacinu gdje policija, iz samo njima znanih razloga, ne čekajući da vidi reakciju radnika kada ugledaju drogu, upala. I iz iskaza svjedoka policijskih službenika,jasno je da se nije moglo vidjeti i da ni radnici nisu znali da je droga u kontejneru”, naglasio je advokat Dragoljub Đukanović i nastavio.

“Ono što me i kao čovjeka i advokata boli, Budimira Krstvoića poznajem više od 30 godina. Častan i pošten čovjek. 32 godine njihova firma posluje i dalje je nastavila. Nadležni nisu zaustavili poslovanje. Razliku pravim između toga " nema dokaza" i kad je neko "pošten i nevin". Može biti i da je čovjek kriv a da nema dokaza, a nevin je samo onaj koji nije počinio krivično djelo. Ja kažem i garantujem da pred sudom imate nevine ljude. Ne treba dozvoliti da se optužnice ovako grade”, naglasio je advokat Đukanović.

Dodao je da smatra da su Marina i Budimir Krstović žrtve kraha akcije policije i Višeg državnog tužilaštva, kao i političke igre.

“U čemu se sastojala ova policijska akcija. U tome da, pošto je bila totalni krah, policja uz pomoć VDT-a i suda pronađe način da se akcija proglasi uspješnom. Tražio se počinilac za kojeg i Carina i policija znaju da se nalazi mimo porodice Krstović. U svim svjetskim i evropskim lukama drogu bi odma zaplijenili. Međutim, u kontakt sa nekim iz carina,sa lučkim radnicima, onaj čija je droga i onaj ko je trebaod a je izvuče su odustali. Na konkretno pitanje šta bi se desilo da je droga bila u kontejner koji je upućen za Beograd, službenik policije je u svjedočenju kazao da bi na granici bila zaplijenjena i da je to bila jedna od verzija”, kazao je advokat Đukanović.