Medenica negirao veze s kriminalom, nije odgovarao na pitanja

Sin bivše predsjednice Vrhovnog suda juče saslušan u policiji, zatim u tužilaštvu. Nije odgovarao na pitanja tužiteljke Bošković. Advokat Jovanović tvrdi da se njegov klijent stavio na raspolaganje nadležnima čim je okončao proces liječenja u Beogradu

52247 pregleda 70 komentar(a)
Miloša Medenicu dovode na saslušanje u SDT, Foto: BORIS PEJOVIC
Miloša Medenicu dovode na saslušanje u SDT, Foto: BORIS PEJOVIC

Milošu Medenici određeno je juče zadržavanje do 72 sata, nakon što je pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković negirao da ima veze sa stvaranjem kriminalne organizacije, švercom cigareta, drogom, nezakonitim držanjem oružja, saopšteno je “Vijestima”.

Uprkos tome što se u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), zadržao više od sat vremena, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, iznošenje odbrane trajalo je samo par minuta, tokom kojih je negirao da je počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Izvor lista tvrdi da je tada saopštio da nikada nije organizovao kriminalnu grupu, ali i da nikada nije bio član nijedne nezakonite organizacije...

”S obzirom na to da je postupak označen tajnim, jedino što mogu da kažem jeste da je moj branjenik iznio odbranu i da mu je određeno zadržavanje u trajanju 72 časa. U tom roku će biti izveden pred sudiju za istragu, koja će se odrediti u odnosu na predlog za određivanje pritvora”, rekao je za Vijesti njegov branilac, advokat Stefan Jovanović.

Moj branjenik je iznio odbranu: advokat Stefan Jovanović
Moj branjenik je iznio odbranu: advokat Stefan Jovanovićfoto: Boris Pejović

Sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, uhapšen je juče ujutru nakon što je avionom doletio iz Beograda, gdje se navodno liječio.

Njega su slobode lišili inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja, u koje je sprovden nakon hapšenja.

Miloš Medenica juče nakon hapšenja
Miloš Medenica juče nakon hapšenja foto: Boris Pejović

Oko 17 časova sproveli su ga na saslušanje u SDT, kod tužiteljke Bošković.

Za njim je podgorički Viši sud 5. maja naredio raspisivanje nacionalne potjernice, jer se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu, čiji je član bila, kao tvrde iz tužilaštva, i njegova majka - dugogodišnja prva žena crnogorskog sudstva.

Miloša Medenicu dovode na saslušanje u SDT
Miloša Medenicu dovode na saslušanje u SDTfoto: Boris Pejović

Prema podacima Europola, Medenica se bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

Njegova majka Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije izvršila protivzakoniti uticaj i nalazi se u pritvoru.

Advokat Jovanović rekao je da je Milošu Medenici zadržavanje određeno zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Dodao je da taj osumnjičeni u prethodnom periodu nije bio u mogućnosti da bude dostupan nadležnim državnim organima jer se liječio na jednoj klinici.

”Kada je završen proces liječenja, odlučio je da se stavi na raspolaganje nadležnim državnim organima... Kupio je avionsku kartu, sjeo u avion i došao”, rekao je advokat.

Miloš Medenica
foto: Boris Pejović

On je potencirao da se njegov klijent dobrovoljno predao crnogorskim nadležnim organima.

Uticaj na sudsku vlast

Osumnjičeni Medenica, kako se navodi u spisima Specijalnog državnog tužilaštva, stvorio je kriminalnu organizaciju koja se, između ostalog, tereti za krijumčarenje cigareta, tešku tjelesnu povredu, nedozvoljeno držanje oružja, posjedovanje narkotika...

Pojašnjava se da je ta grupa švercovala cigarete iz Slobodne carinske zone Luke Bar, pribavljajući lažnu dokumentaciju, ali i dajući mito za sada NN carinskim službenicima.

Objašnjava se i da je osumnjičeni policajac Milorad Medenica vršio pratnju i obezbjeđenje oko 2.000 paketa cigareta, koje su kasnije prodate na teritoriji Crne Gore.

U njihovom djelovanju, piše, iskazivali su spremnost na primjenu nasilja i zastrašivanja, a korišćene su i privredne i poslovne strukture, te uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i druge važne društvene činioce...

On je vrbovao, navodi se, majku Vesnu Medenicu, zatim Marka Vučinića, Nikolu Raičevića, Milorada Medenicu, Luku Bakoča, Petra Milutinovića, Ivanu Kovačević, Radomira Raičevića, a u sklopu te kriminalne organizacije djelovala je i kompanija “Kopad company”, ali i više NN osoba...

Slušala naređenja sina Miloša: Vesna Medenica
Slušala naređenja sina Miloša: Vesna Medenicafoto: Boris Pejović

Objašnjava se da je Vesna Medenica imala je zadatak da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore, da se upoznaje sa spisima i da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju...

”Kao i da sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe - cigareta, iznijete iz Slobodne carinske zone Luke Bar”, piše u naredbi za sprvođenje istrage.

Miloš Medenica, odnosno njegova majka Vesna, prihvatila je mito, nakon što je odlučila da izdejstvuje presudu u korist kompanije “Fab lajv”, koju je tužila firma “Gugi komerc”.

”Za koju uslugu bi okrivljeni Popović Marko i Popović Bojan bili dužni da plate iznos od 181.000 eura, u protivvrijednosti u nekretninama”, navodi se u dokumentima tužilaštva.

Tužioci potom objašnjavaju i drugi slučaj davanja mita, takođe Milošu, odnosno Vesni Medenici. U ovom slučaju, piše, ona je uticala da Vrhovni sud presudi u korist “Cijevne komerc” u procesu protiv kompanije “Omorika”..

”Za koju uslugu bi okrivljeni Petrović Vasilije bio dužan da plati iznos od 400.000 eura, što je isti i prihvatio”.

Navodi se da je nakon donošenja presude, Petrović donio 100.000 eura, dok je dogovoreno da će ostatak mita biti predat kasnije...

S palicom da mu koljeno slome

Miloš Medenica je, piše u naredbi za sprovođenje istrage, u Kolašinu s umišljajem podstrekavao NN lice da teško povrijedi službenika Uprave policije Mladena Leba Boškovića, rekavši mu: “Neka ga za početak dobro izlome, pa ćemo vidjeti kako se bude ponašao. Kad ga obale, s palicom mu koljeno slome, ne treba mu metak ništa, ili čekićem, zagarantovano svaka kost u koljeno puca”.

Zbog toga mu se na teret stavlja i da je počinio krivično djelo - teška tjelesna povreda putem podstrekavanja.

Bonus video: