Klikovac opet izbjegao glavni pretres

Sudija Upravnog suda dostavio medicinsko opravdanje, drugookrivljeni tvrdi da je riječ o opstrukciji

5985 pregleda 2 komentar(a)
Klikovac ponovo ima medicinsko opravdanje (ilustracija), Foto: Liberlandpress
Klikovac ponovo ima medicinsko opravdanje (ilustracija), Foto: Liberlandpress

Glavni pretres u prekršajnom postupku koji se vodi protiv sudije Upravnog suda Srđana Klikovca juče je ponovo odložen jer je preko advokata dostavio medicinsko opravdanje da je kovid pozitivan.

Naredno ročište zakazano je za 21. jun, kada bi Klikovac napokon mogao da iznese odbranu u postupku koji se zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru vodi protiv njega i profesora podgoričke škole “Branko Božović” Mitra Magovčevića.

Advokat Magovčevića Danilo Živković tražio je od suda da službenim putem pribavi originalnu ispravu iz privatne zdravstvene ustanove.

”S obzirom da je odlaganje uzrokovano medicinskim opravdanjem Klikovca već tri ili četiri puta, opravdano sumnjamo da se radi o još jednoj opstrukciji, imajući u vidu da već godinu iz različitih medicinskih razloga odbija da se pojavi na glavni pretres. Takođe, predloženo je, ukoliko ne pristupi narednom ročištu, da se saglasno članu 164 Zakona o prekršajima, primijeni mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog u postupku, sa čim je saglasna i sutkinja, s obzirom da je mom branjeniku onemogućeno da iznese odbranu... Postavlja se pitanje šta da očekuje obični građanin kada jedan sudija, nosilac javne funkcije, izbjegava zakonske obaveze i procesnu disciplinu sa kojima je prirodom posla i te kako dobro upoznat”, saopštio je Živković.

Advokat Klikovca, Igor Ivanović kazao je “Vijestima” da je njegov branjenik dostavio dokumentaciju da je kovid pozitivan, da nije mogao pristupiti današnjem pretresu i da će se odazvati čim ozdravi, na sljedeće ročište. On nije mogao komentarisati tvrdnje drugookrivljenih da Klikovac uporno opstruira postupak, jer je tek preuzeo predmet, iskopirao spise i ne zna šta se dešavalo ranije u vezi s medicinskom dokumentacijom.

Magovčević je juče ocijenio da se “nastavlja opstrukcija” i da po ko zna koji put ne može da iznese odbranu. Izjavio je i da ga čudi zašto nije dostavljena originalna potvrda od Instituta za javno zdravlje, već kopija izvještaja privatne ustanove...”.

Advokat Živković je u urgenciji podgoričkom Sudu za prekršaje ovog mjeseca saopštio da Klikovac izbjegava prekršajnu odgovornost i da se nije pojavio ni na jednom glavnom pretresu koji su zakazivani u prethodnih godinu. Advokat u urgenciji tvrdi da je, nakon više različitih opravdanja, Klikovac zatražio izuzeće sudije 26. aprila ove godine, kada je trebalo da se održi glavni pretres.

Protiv Klikovca i Magovčevića vodi se prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Magovčević je prije dvije godine bio protivkandidat bivše supruge sudije Gordani Klikovac za funkciju direktora u podgoričkoj školi i u više navrata iznosio sumnje u validnost njene diplome.

Komisija Sudskog savjeta u dva navrata je utvrdila da je sudija Klikovac povrijedio odredbe Etičkog kodeksa sudija. Prvi put je u junu prošle godine odlučila da se Klikovac ogriješio o Etički kodeks kada je uputio prijetnje i vulgarne uvrede kolegi njegove bivše žene, Magovčeviću.

Tada je utvrđeno da je Klikovac prekršio normu kodeksa koja obavezuje da se sudija “ne smije ponašati nedostojno i stvarati utisak neprimjeren sudijskoj funkciji, prihvatajući u svom ponašanju ograničenja koja bi drugim građanima bila opterećujuća”. Međutim, disciplinsko vijeće Sudskog savjeta odbacilo je predlog za pokretanje diciplinskog postupka.

U odluci iz prošle godine navodi se da je sudija Klikovac u septembru 2020. godine “putem telefona, preciznije SMS porukom, uputio uvrede i prijetnje Magovčeviću.

U odluci od 22. marta ove godine, Komisija je utvrdila da je ponovo povrijedio Etički kodeks pokušavajući da vrši uticaj na postupajućeg sudiju u predmetu u kojem je on jedan od okrivljenih.

Iako je Klikovac tvrdio da sudiju Rajka Radulovića nikada nije zvao telefonom i da je samo jednom bio u Sudu za prekršaje kako bi izvršio uvid u spise predmeta, Komisija je konstatovala da sudija Upravnog suda nije iskazao uzdržanost i prihvatio ograničenja koja su mu kao nosiocu sudijske funkcije nametnuta, već je prekršio Etički kodeks.

Prethodno je sudija Radulović tražio i dobio izuzeće u ovom slučaju jer je, kako je tvrdio, “Klikovac u dva navrata dolazio u njegovu kancelariju i više puta ga pozivao telefonom radi urgencije u predmetu i u kancelariji prije početka pretresa iznosio detalje o tome što se desilo kritičnog dana”.

Bonus video: