Zadrhtala ruka pravde

Nekadašnji gradonačelnik Podgorice, po presudi sutkinje Vesne Pean, nije oštetio budžet Glavnog grada za 6,7 miliona eura. Odluka podgoričkog Višeg suda naišla na kritike - bivša odbornica Branka Bošnjak kaže da je bila upoznata sa raznim malverzacijama u djelovanju bivšeg gradonačelnika, premijer Abazović ocijenio da se šalje poruka da nema odgovornosti

51072 pregleda 64 komentar(a)
Foto: Dušan Građanski
Foto: Dušan Građanski

Vijeće sutkinje podgoričkog Višeg suda Vesne Pean nije našlo dokaze da je nekadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir V. Mugoša oštetio opštinsku kasu za 6,7 miliona eura, pa su ga prvostepeno oslobodili optužbi.

Čitajući prvostepenu presudu, predsjednica vijeća juče je kazala da je Mugoša oslobođen optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada za 6,7 miliona eura, a firmi Čedomira Popovića pribavio korist u istom iznosu.

Takva odluka naišla je na kritike - premijer Dritan Abazović rekao je da nas to neće odvesti nigdje, pa ni u Brisel, a funkcionerka Pokreta za promjene Branka Bošnjak poručila je da Mugoša mora da odgovara za taj i za mnoge druge poslove. Jedan od lidera Demokratskog fronta čestitao je Mugoši slobodu, dok je poslanik Demokrata Momo Koprivica presudu nazvao skandaloznom.

Obrazlažući odluku, sutkinja Pean rekla je da je optužba ostala u sumnji, odnosno “in dubio pro reo”, te da sud nije našao dokaze da je Mugoša uticao na opštinske službenike da zemljište prodaju po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Kazala je i da je sud utvrdio da je donošenju odluke o prenosu prava svojine na kompaniju “Carine” prethodila procedura koju su sprovodili službenici službi Glavnog grada, i da su svi koji su učestvovali u donošenju te odluke u svom svjedočkom iskazu tvrdili da su postupali zakonito i da Mugoša nikada nije uticao na njih.

POVJEROVALI NADI STANIŠIĆ

Sutkinja se pozvala na svjedokinju Nadu Stanišić, koja je u junu 2019. godine, u sudnici ispričala da je Mugoša, nakon što su dobili izjašnjenje Sekretarijata za urbanizam da se može sprovesti neposredna pogodba parcela, dao nalog da se za procjenu tog zemljišta iskoristi zaključak Vlade.

”’Carine’ su trebale da dokompletiraju dio parcele u njihovom posjedu sa drugom polovinom koja je bila u vlasništvu Glavnog grada. Kompletiranje su mogle da izvrše samo ‘Carine’ ili Glavni grad, odnosno samo jedan od vlasnika dvije susjedne parcele. Kako Glavni grad na toj parceli nije planirao izgradnju saobraćajnice ili nekog objekta od važnosti to kompletiranje je prepušteno ‘Carinama’”, navela je sutkinja Pean.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

Prema optužnici koju je zastupala specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, Mugoša je od 25. jula 2007. do 8. maja 2012. godine, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

”Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je kompaniji “Carine” korist od 6.723.194,85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Mugoša je u septembru 2019. godine, po izlasku iz sudnice podgoričkog Višeg suda, prijetio vještaku Milenku Popoviću nakon što su on i njegov kolega, vještak Vukašin Đuričković na glavnom pretresu saopštili da ostaju pri nalazu da je bivši gradonačelnik Podgorice lokalni budžet oštetio za više od šest miliona eura.

”ŠALJE SE PORUKA DA NEMA ODGOVORNOSTI”

Premijer Dritan Abazović je tokom Premijerskog sata rekao da nije njegovo da komentariše presude, ali je Glavni grad izgubio 6,7 miliona eura, a Crna Gora šalje poruku da niko nije odgovoran.

“Ova situacija da niko nije odgovaran ni za jednu stvar sigurno nas neće odvesti nigdje, ne samo u Brisel, nego nigdje”, poručio je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak smatra da prvostepena presuda pokazuje da su institucije sistema i dalje zarobljene.

”Kao bivša dugogodišnja odbornica u Skupštini glavnog grada vrlo sam upoznata sa raznim nezakonitostima i malverzacijama u djelovanju bivšeg gradonačelnika. Ovo samo govori da je još moćan i da ga još štite partijski drugovi i eksponenti u pravnom sistemu. Više je nego očigledno da je oštećen Glavni grad, kako su sudovi to tumačili da bi se išlo u njegovu korist vidjećemo. Nadam se da će doći do revizije ove odluke jer ne treba da odgovara samo za ovo već i mnoge druge sumnjive poslove”, rekla je ona “Vijestima”.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Boris Pejović

Poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem Momo Koprivica uz ogradu da ne želi generalizacije, kaže kako je očigledno da je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica formirala, kako je rekao, razgranatu mrežu u pravosuđu preko koje su naručivane presude.

”I u slučaju ‘Carine’ je tako, jer su ignorisani eklatantni dokazi kako bi se jedan politički moćnik zaštitio od primjene zakona. Ova presuda je skandalozna i urušava nepristrasnost do temelja. Bez nezavisnog pravosuđa nema borbe protiv korupcije”, rekao je on “Vijestima”.

Koprivica
Koprivicafoto: Luka Zeković

Iz Socijaldemokrata su podsjetili da ne komentarišu nepravosnažne presude, ali da daju maksimalnu podršku sudskoj grani vlasti i tužilačkoj organizaciji, da rade efikasno i u skladu sa zakonima. Oni su pozvali sve da poštuju odluke sudova i prezumpciju nevinosti u svakom predmetu.

Jedan od lidera Demokrastkog fronta Milan Knežević ironično je na Tviteru Mugoši čestitao na slobodi, nazvavši ga “mučenikom DPS-a” i “gromadom poštenja”.

On je Mugoši poželio i da “zdravo troši”.

Njegov kolega Andrija Mandić rekao je u Skupštini da je sutkinja koja je njemu, Kneževiću i Mihailu Čađenoviću u slučaju “državni udar “izrekla kaznu od po pet godina zatvora, oslobodila Miomira Mugošu.

“Mislite li da je to normalno?”, pitao je Mandić.

Jovanovićeva da utvrdi da li je Jovićevićeva griješila u istrazi

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora tražila je od v. d. Vrhovnog državnog tužioca Maje Jovanović da utvrdi je li specijalna tužiteljka Sanja Jovićević napravila propuste u istrazi prodaje gradskog zemljišta kompaniji “Carine”.

”Radi se o predmetu koji je ekstremno važan za integritet novog sastava tužilaštva, iz razloga što se radi o mogućoj korupciji na najvišem nivou. Bilo kakva ‘korisna greška’ i/ili ‘nejasnoća’ u vođenju ove istrage, morala bi biti ispitana i najstrože sankcionisana”, poručili su iz MANS-a.

Oni su podsjetili da su 2007. godine prijavili Mugošu zbog nezakonite prodaje zemljišta “Carinama”, ali da je tu krivičnu prijavu godinu kasnije odbacio Saša Čađenović.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

Navodeći da su protiv njega podnijeli još dvije krivične prijave, istakli su da je Mugoša u SDT-u saslušan tek 2017. godine - punih deset godina nakon prodaje zemljišta “Carinama”.

Iz MANS-a podsjećaju da je Viši sud potvrdio na proljeće 2018. godine optužnicu protiv Mugoše, ali ne i protiv njegovih nekadašnjih najbližih saradnika. “Poslije četiri godine i više odlaganja, specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević ipak nije uspjela da pred sudom dokaže da je Mugoša oštetio budžet Glavnog grada Podgorice u iznosu od 6,7 miliona eura, što je cifra koju su utvrdili vještaci u toku suđenja”.

”Zbog svega navedenog, potrebno je bez odlaganja izvršiti kontrolu rada specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, i utvrditi da li na strani tužilaštva postoji odgovornost za ovakav ishod optužnice koja se navodno temeljila na dugogodišnjoj istrazi. Svi dokazi koji su i danas na raspolaganju javnosti jasno ukazuju na ozbiljne sumnje da je Mugoša najgrublje prekršio zakon insistirajući na prodaji zemljišta “Carinama” po višestruko nižoj cijeni od tržišne, a kasnije i uprkos izmjenama planske dokumentacije koja je izazvala dodatan rast vrijednosti gradskih parcela”, kazali su iz MANS-a.

SDT će se žaliti

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović saopštila je da će se Specijalno državno tužilaštvo, kako su je informisali iz SDT-a, žaliti na odluku Višeg suda u predmetu “Carine”.

Takođe je kazala da već preduzima određene provjere u brojnim predmetima, a da će to biti slučaj i u predmetu u kom je danas donijeta prvostepena odluka.

”Uvažavajući zainteresovanost javnosti za odluku Višeg suda u Podgorici, u predmetu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, optuženog M.M. i postupanje Specijalnog državnog tužilaštva u ovom predmetu, obavještavam vas da, kao vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca i u skladu sa svojim nadležnostima, već preduzimam određene provjere u brojnim predmetima, što će biti slučaj i u predmetu u kom je danas donijeta prvostepena odluka”, navela je Jovanović.

Jovanović
Jovanovićfoto: Luka Zeković

Kazala je da će javnost biti blagovremeno biti obaviještena o tome da li je u predmetima koji su na provjeri eventualno napravljena greška ili nije.

”Zbog interesa javnosti napominjem da sam iz Specijalnog državnog tužilaštva, nakon izricanja presude Višeg suda, informisana da će na donijetu odluku izjaviti žalbu kad im bude dostavljen pismeni otpravak presude”.

”Istovremeno, podsjećam da je Državno tužilaštvo samostalan organ i da je Zakonom o državnom tužilaštvu propisano da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: