krvavac negira optužbe

„Slavili smo pobjedu, nisam mrdnuo iz kafića”

Ponovljeno suđenje Pljevljaku Ivanu Krvavcu, optuženom za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje dan nakon parlamentarnih izbora 2020. godine

11819 pregleda 3 komentar(a)
Ivan Krvavac, Foto: Jadranka Ćetković
Ivan Krvavac, Foto: Jadranka Ćetković

Pljevljak Ivan Krvavac (24) ne priznaje da je dan nakon parlamentarnih izbora 2020. godine počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, niti da je podsticao na nasilje i mržnju prema sugrađanima muslimanske nacionalnosti.

On je juče u sudnici bjelopoljskog Višeg suda negirao optužbe da je 31. avgusta te godine, u Pljevljima, podsticao na nasilje i mržnju prema sugrađanima muslimanske nacionalnosti.

Prema optužnici, on se tog dana, oko 16 časova, automobilom vozio kroz Ulicu oslobođenja, noseći zastavu Srbije, a dva sata kasnije Podgoričkom ulicom, u kojoj živi veći broj pripadnika muslimanske nacionalnosti:

”I u momentu dok su se u dvorištu jedne kuće nalazili Nurija i Emir Pilav, Mehmed Kazaz i Behudin Idrizović, a na terasi Admir Kazaz, govorio ‘selite se’, čime je izvršio predmetno krivično djelo”, piše u optužnici.

Krvavcu se sudi u ponovoljenom postupku, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu odluku kojom je osuđen na tri mjeseca zatvora.

U sudnici je juče ponovio da “nema dodirnih tačaka” sa krivičnim djelom koje mu je stavljeno na teret.

”Cijelog tog dana sam bio sa bratom Bojanom i drugovima u kafiću, gdje smo slavili pobjedu i odakle nismo mrdnuli, za šta posjedujemo fotografije”, rekao je Krvavac.

Odgovarajući na pitanja punomoćnika oštećenih, advokata Kasima Dizdarevića - da je li tog dana na društvenim mrežama prenosio bilo kakve objave u vezi sa izborima, odgovorio je odrečno.

Rekao je i da mu nije poznato da se tim povodom oglašavao njegov brat Bojan Krvavac, koji se nalazio na poslaničkoj listi Demokrata.

Odrečno je odgovorio i na pitanje da je li dan ili dva nakon izbora, povodom tog slučaja u Pljevlja dolazio predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, a rekao je i da nije razgovarao sa njim.

Juče su pročitani iskazi oštećenih, nakon što je sudija Dragan Mrdak odbio predlog punomoćnika Dizdarevića da se neposredno saslušaju, objasnivši da se to ne traži ukidnim rješenjem Apelacionog suda.

Suđenje se nastavlja 21. juna, kada će biti saslušan brat optuženog.