Stanišiću pola godine zatvora zbog prijetnji Bečiću

Mojkovčanin Goran Stanišić pravosnažno osuđen na šest mjeseci, jer je prijetnjama funkcionerima Demokrata izvršio produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti

60193 pregleda 8 komentar(a)
Džip u kome je bio Stanišić, snimak su nakon incidenta objavile Demokrate, Foto: Screenshot/Demokrate
Džip u kome je bio Stanišić, snimak su nakon incidenta objavile Demokrate, Foto: Screenshot/Demokrate

Mojkovčanin Goran Stanišić pravosnažno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog prijetnji funkcionerima Demokrata u septembru 2017. godine, uoči lokalnih izbora u tom gradu.

U presudi bjelopoljskog Osnovnog suda piše da je Stanišić kriv jer je izvršio produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

On je 12. septembra 2017. zvaničnicima Demokrata - među kojima su bili i lider partije Aleksa Bečić i generalni sekretar Boris Bogdanović - ispred stranačkih prostorija u Mojkovcu, iz džipa, prijetio bacanjem bombe.

”Šta vi imate protiv Markovića, nemojte bombu da vam bacimo tu”, kazao je tada.

Kasnije istog dana, Stanišić je pozvao telefonom člana mojkovačkog odbora Demokrata Aleksandra Bogavca, rekavši mu “da će mu Bečić platiti”.

Dan kasnije, Mojkovčanin je prijetio Bečiću i na svom Fejsbuk nalogu.

”Razumijem tvoj strah, i treba da te bude jer oni koji lažu treba da se boje za sebe... Jer vidim da si patološki lažov, zato se čuvaj ili traži opravdanje kod svog poslodavca”, napisao je, između ostalog.

Stanišić i na Facebooku pisao prijeteće poruke: Bečić
Stanišić i na Facebooku pisao prijeteće poruke: Bečić foto: Luka Zeković

Demokrate su nakon incidenata saopštile da je Stanišić aktivista mojkovačkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) i da je “bezbjednosno interesantna” osoba.

Iz te partije su tvrdili da je u automobilu s Mojkovčaninom bio bratanić bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića i sin tadašnjeg načelnika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Mojkovac Vitomira Veljovića.

Bivši čelnik mojkovačkog OB-a je to demantovao, rekavši tada da je riječ “o najobičnijem podmetanju i neistini”.

Osnovni sud u Bijelom Polju osudio je u novembru 2018. Stanišića na četiri mjeseca zatvora, da bi Viši sud u tom gradu u julu 2019. povećao presudu na šest mjeseci, uvažavajući žalbu tužilaštva da prvostepeni sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio raniju osuđivanost Stanišića zbog drugih kirivičnih djela.

Stanišić je presudom Višeg suda u Bijelom Polju zbog drugih krivičnih djela ranije osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora, dok je presudama Osnovnog suda u toj opštini osuđivan na zatvorske kazne od osam mjeseci, kao i na period od 45 dana.

On je takođe više puta osuđivan na novčane kazne u iznosima od 1.200 i 800 eura, kao i iznosima od 1.500 i 50.000.000 dinara.

Vrhovni sud Crne Gore je, takođe u julu 2019, poništio presudu kojom je Stanišiću zatvorska kazna bila povećana sa četiri na šest mjeseci zatvora i naložio ponovno suđenje u Osnovnom sudu.

Najviša sudska instanca prihvatila je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva, navodeći da je bila povrijeđena Evropska konvencija o ekstradiciji jer je u trenutku osude Stanišić bio u postupku izručenja iz Srbije, i time zaštićen od drugog sudskog postupka.

Iza rešetaka zbog ugrožavanja sigurnosti: Stanišić
Iza rešetaka zbog ugrožavanja sigurnosti: Stanišić foto: List Dan

Tvrdio da nije prijetio bombom

Stanišić je u prvom postupku pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju tvrdio da funkcionerima Demokratama nije uputio riječi - “Šta vi imate protiv Markovića, nemojte bombu da vam bacimo tu”.

Rekao je da ni on, ni drugovi u vozilu nisu pominjali nikakve bombe, već da je “sve to izveo Bečić kako bi prikazao kao politički napad na Demokrate”.

U svojoj odbrani tada nije sporio da je pozvao Bogavca i saopštio mu “da će mu Bečić platiti”, iako je naveo da je mislio na plaćanje u materijalnom smislu.

Stanišić nije poricao ni da je na svom Fejsbuk profilu postavio javnu objavu u kojoj se direkno obratio Bečiću poželjevši mu, između ostalog, “sve najgore”, ali je tvrdio da mu na taj način nije upućivao prijetnju, već je, kako je rekao, mislio da “Bečića treba da bude strah i da treba da se boji za sebe, ali ne od njega, već od ljudi koji finansiraju tu političku partiju”.

Bonus video: