Odloženo suđenje Nrekiću i ostalima, Piperović: Nrekić je u bolnici

Sutkinja Vesna Kovačević je rekla da se u spisima predmeta nalazi sporazum o priznanju krivice koji je prethodna sutkinja odbila

7364 pregleda 5 komentar(a)
Nrekić, Foto: Luka Zeković
Nrekić, Foto: Luka Zeković

Suđenje bivšem predsjedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću i ostalim okrivljenim, odlozeno je danas u Visem sudu u Podgoici, za 12. septembar.

Njegov branilac advokat Zoran Piperović rekao je sudu da se Nrekić nalazi u bolnici u Risnu, te da je to razlog njegovog nedolaska na suđenje.

Sutkinja Vesna Kovačević je rekla da se u spisima predmeta nalazi sporazum o priznanju krivice koji je prethodna sutkinja odbila.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, odbrana i okrivljeni su rekli da će do narednog pretresa sudu dostaviti sudu izjašnjenje da li ostaju kod tog sporazuma.

Sutkinja specijalnog odjeljenja Višeg suda Ana Vuković nije 7. marta prihvatila sporazum o priznanju krivice koji je bivši sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Ulcinj Mustafa Gorana zaključio sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT).

Prema sporazumu sa SDT, okrivljeni Gorana priznao je učešće u nezakonitom zapošljavanju 84 osobe u Opštini Ulcinj.

Goranin branilac, podgorički advokat Zoran Piperović, potvrdio je tada Vijestima da ga je o odluci suda upoznao klijent.

U Višem sudu u Podgorici, početkom marta održano je ročište na kojem je razmatran taj sporazum o priznanju krivice.

Prema nagodbi koju je sklopio sa SDT, Gorana je dogovorio da u zamjenu za priznanje bude osuđen na uslovnu kaznu, kao i da na ime kazne uplati u državnu kasu 4.000 eura.

Osim Gorane, za krivično djelo nesavjesni rad u službi optužen je i Nrekić, bivši predsjednik Skupštine Opštine Ilir Čapuni, sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović, načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije Milazim Mustafa.

Za razliku od Čapunija, oni se terete da su krivično djelo počinili po prethodnom dogovoru sa Nrekićem, koji je dao saglasnost za zapošljavanje.

Ukoliko sud ne usvoji sporazum, priznanje okrivljenog se ne može koristiti kao dokaz u krivičnom postupku, već se uništava, a krivični postupak se nastavlja kao da sporazuma nije ni bilo.

Kako su Vijesti ranije objavile, suđenje opštinskim funkcionerima, okrivljenim za nezakonito zapošljavanje 84 osobe, prvobitno je bilo zakazano za 21. januar ali je sutkinja Vuković, zbog bolesti okrivljenog Milazima Mustafe, početak suđenja odgodila za 22. februar.

Nrekić je tada za TV Vijesti kazao "da misli i smatra da nije kriv".

I ročište zakazano za 22. februar, odloženo je jer su okrivljeni tih dana pregovarali sa tužilaštvom o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević potvrdila je tada tu informaciju odgovarajući na pitanje sutkinje Vuković, govoreći da se konačna odluka o tome da li će biti postignuti može očekivati do narednog ročišta.

Priča o nezakonitom zapošljavanju u žižu javnosti dospjela je početkom februara 2020, kada je Nrekić u razgovoru za Vijesti priznao “da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji”.

Objelodanio je tada "da, pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne".

Kasnije je, preko portala bliskih DPS, nevješto pokušao da za neprofesionalno postupanje optuži Vijesti. Demantovao ga je, međutim, audio snimak, budući da je razgovor sniman uz njegovu saglasnost.

Na saslušanju u ulcinjskom tužilaštvu nakon hapšenja u januaru prošle godine, Nrekić je kazao da je lokalna vlast tokom 2020. zaposlila određeni broj ljudi, svjesna da krši važeće zakonske propise o zasnivanju radnih odnosa. Nrekić je tada potvrdio da je lokalna vlast bila prinuđena da zapošljava na takav način, kako bi obezbijedila normalno funkcionisanje Opštine. On je priznao i da nijedno novo zaposlenje, osim u tri slučaja, nije pratila imperativna saglasnost Ministarstva finansija, budući da je Opština bila u sanacionom planu.

Funkcioneri ulcinjske Opštine za deset i po mjeseci, prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora, prema saznanjima iz istrage, isplatili su skoro 330.000 eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa.

Piperović, koji zastupa i ostale optužene, kazao je ranije da njegovi branjenici nijesu prekršili zakon, propis ni opšti akt: “Tačno je da nije bilo saglasnosti koje su tražili od ministra... da se odobri isplata ljudima koje je trebalo zaposliti i to su kazali tužiocu. Rekli su i da je potreba nalagala zapošljavanje, a potreba je bila za turističkim inspektorima i komunalnim policajcima, posebno za ovim prvim”, kazao je tada Piperović.

Bonus video: