Tužilaštvo odgađa suđenje Vujoviću da bi se nagodili?

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica saopštila je da su navodi Bogićevića apsolutno neistiniti i da su usmjereni na diskreditovanje kako postupajućeg tužioca, tako i same tužilačke organizacije

9660 pregleda 0 komentar(a)
Suđenje nikako da počne (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Suđenje nikako da počne (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Okrivljenom Nikoli Vujoviću povrijeđeno je pravo na suđenje u razumnom roku, jer je postupajući tužilac više puta tražio odlaganje početka suđenja, iako taj Nikšićanin sve vrijeme boravi u pritvoru, koji mu se i produžava, kazao je za Vijesti njegov branilac, advokat Mirko Bogićević.

Advokat je kazao da sumnja da je odgađanje dio pritiska na tridesetšestogodišnjeg Vujovića - da potpiše sporazum o priznanju krivice.

Bogićević je rekao i da taj slučaj ispituje ombudsman, kojem se žalila porodica okrivljenog za neovlašećenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Vujović je uhapšen 10. maja 2021. godine, a u Istražni zatvor poslat je dva dana kasnije, kada mu je i određen pritvor rješenjem Višeg suda u Podgorici.

Bogićević objašnjava da je Više državno tužilaštvo u Podgorici protiv njegovog branjenika 29. jula prošle godine podiglo optužnicu, ali da se od tada uopšte nije vodio postupak.

Posljednje zakazno ročište, 26. maja, kada je pretres konačno trebalo da počne, odgođeno je na neodređeno vrijeme.

”Ovo navodi na sumnju da se na ovaj način vrši pritisak na okrivljenog Nikolu Vujovića da postigne sporazum o priznanju krivice sa postupajućim tužiocem, a kako bi isti izbjegli suđenje koje po svoj prilici treba da traje veoma dugo, s obzirom da treba preslušavati 193 sata telefonskih razgovora prikupljenih mjerama tajnog nadzora i saslušati veliki broj svjedoka”, kazao je Bogićević.

Advokat ističe da je postupajući tužilac prvobitno, u septembru prošle godine, tražila da se suđenje odgodi dok postigne sporazum sa jednim od Vujovićevih saokrivljenih, što je učinila tek 24. januara 2022. godine.

I tada je početak suđenja odgođen, ali zbog promjene u sudskom vijeću.

Bogićević dodaje da je 26. maja ponovo bio zakazan početak glavnog pretresa, ali je tužiteljka tražila odgađanje.

”Dan prije zakazanog glavnog pretresa postupajući sudija me je obavijestila da je postupajući tužilac zahtijevala odlaganje glavnog pretresa, jer je član komisije za ocjenjivanje rada tužilaca, kao i da ne može obezbijediti zamjenu...Sjutradan sam otišao u prostorije Višeg državnog tužilaštva i tražio prijem kod tužioca, ali mi je rečeno da ima saslušanje nekog privedenog lica i da me ne može primiti. Iz navedenog očigledno je da predmetni tužilac ne poštuje preuzete obaveze, kao i da nije govorio istinu o razlozima za odlaganje pretresa, i pored činjenice da se radi o pritvorskom predmetu, gdje je početak glavnog pretresa već nekoliko puta odlagan na njegov zahtjev”, rekao je Bogićević.

On ističe da je pritvor, kao mjera, u slučaju njegovog branjenika apsolutno izgubio svoj smisao i pretvario se u kaznu:

”Pogotovo kod činjenice da već teče trinaesti mjesec od kada se okrivljeni Vujović nalazi u pritvoru”, rekao je Bogićević.

Objašnjava da je zbog svega toga krivičnom vijeću Višeg suda podnio predlog da odluče o ukidanju pritvora Nikšićaninu.

”Treba imati u vidu da je pritvor mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog koja se koristi radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka, međutim ovdje nije taj slučaj. Naime, postupak se uopšte ne vodi i nije počeo. Postupak još nije počeo, iako je od podizanja optužnice do početka glavnog pretresa prošlo dosta vremena, a sada je taj početak pomjeren i odložen, već peti put zaredom. Treba istaći da se u pritvorskim predmetima postupa hitno, jer to zahtijevaju interesi okrivljenog, što znači da se suđenja sprovode i zakazuju u kraćim rokovima, da se ročišta ne odlažu ukoliko za to nema opravdanih razloga, kao i da pritvor ukoliko nije nužan treba da se ukine”, kazao je on.

Vujović i trojica njegovih sugrađana uhapšena su u maju prošle godine zbog sumnje da bave uličnom prodajom heroina.

Lisice na ruke tada su stavljene i Zoranu Grguru (54), Veselinu Bujiću (45) i Božidaru Andrijaševiću (26).

Iz Uprave policije tada je saopšteno da su službenici Jedinice za borbu protiv droge Centra bezbjednosti Nikšić realizovali šestomjesečnu aktivnost kodnog naziva “Kvart”, koja je spovođena u cilju suzbijanja ulične prodaje heroina na teritoriji Nikšića.

Tvrdili su i da su u toj akciji ukupno pronašli i oduzeli 35 pvc pakovanja heroina, zbog kojih su podnijeli sedam prekršajnih i četiri krivične prijave.

Medenica: Navodi Bogićevića su apsolutno neistiniti

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica saopštila je da su navodi Bogićevića apsolutno neistiniti i da su usmjereni na diskreditovanje kako postupajućeg tužioca, tako i same tužilačke organizacije.

"Protiv okrivljenog N.V. i još tri lica je podignuta optužnica dana 29.07.2021. godine, koja je potvrđena od strane Višeg suda u Podgorici i po kojoj je zakazan glavni pretres za dan 26.11.2021. godine, a tokom novembra mjeseca podnijet je i predlog za zaključivanje sporazuma o priznanju krivice od strane branioca jednog od okrivljenih. Na zakazanom glavnom pretresu sud je obaviješten od strane branioca koji je podnio zahtjev za zaključivanje sporazuma da su pregovori u toku, što je potvrdio i postupajući tužilac, sa kojih razloga je pretres odložen za 24.01.2022. godine. Sporazum o priznanju krivice je potpisan i od strane suda usvojen dana 24.01.2022. godine, tako da postupajući sudija, u skladu sa zakonom, nije više mogao da postupa u predmetu i predmet je zadužen od strane drugog sudije, koji je zakazao glavni pretres za dan 14.04.2022. godine, a koji sudija je zbog napredovanja razdužio predmet i predmet je dodijeljen u rad drugom sudiji, koji je, bez zakazivanja glavnog pretresa, predmet razdužio i predmet je dodijeljen u rad sada postupajućem sudiji koji je zakazao glavni pretres za dan 26.05.2022. godine", istakla je Medenica.

Ona je dodala da je "postupajući tužilac u ovom tužilaštvu Odlukom Tužilačkog savjeta određen za člana Vijeća za ocjenjivanje rada tužilaca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koje ocjenjivanje se po Odluci imalo započeti 24.05.2022. godine i okončati 27.05.2022. godine, sa kojih razloga je aktom ovog tužilaštva od 25.05.2022. godine zatraženo odlaganje glavnog pretresa, a kod činjenice da uslijed smanjenog broja državnih tužilaca u ovom tužilaštvu, u kojem od 16 predviđenih tužilačkih mjesta, funkciju državnih tužilaca obavlja svega šest državnih tužilaca, to nije bilo moguće obezbijediti zamjenu za taj glavni pretres".

"Dakle, navodi branioca okrivljenog N.V., advokata M.B., da "predmetni tužilac ne poštuje preuzete obaveze, kao i da nije govorio istinu o razlozima za odlaganje pretresa i pored činjenice da se radi o pritvorskom predmetu, gdje je početak glavnog pretresa već nekoliko puta odlagan na njegov zahtjev", su apsolutno neistiniti i usmjereni na diskreditovanje kako postupajućeg tužioca, tako i same tužilačke organizacije. Činjenica je da je postupajući tužilac, osim obaveze po Odluci Tužilačkog savjeta, po rasporedu poslova od 27.04.2022. godine, bio i dežurni tužilac od 24.05. do 28.05.2022. godine, te je toga dana, prije nego što je uzeo učešće u Vijeću za ocjenjivanje, sprovodio i neodložne procesne radnje, saslušanje osumnjičenog za pokušaj ubistva, tako da je tužilac, po prvi put, sa razlogom zatražio odlaganje glavnog pretresa, pa navodi advokata M.B. da je tužilac više puta tražio odlaganje početka suđenja, kao i navodi da „tužilac nije govorio istinu o razlozima za odlaganje pretresa“, se apsolutno mogu provjeriti, a isti jasno govore o neargumentovanom i zlonamjernom iznošenju neistinitih činjenica", poručila je Medenica.

Bonus video: