Šišević ide u Više tužilaštvo

Tužilački savjet popunjava manjak u podgoričkom VDT-u

10543 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje sjednice TS-a, Foto: Vijesti
Sa današnje sjednice TS-a, Foto: Vijesti

Tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Snežana Šišević odlukom Tužilačkog savjeta (TS) izabrana je da napredovanjem u tužilačkom sistemu pređe u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

TS je danas obavio intervjue sa četiri tužiteljke, koje su se prijavile na oglas bivšeg saziva tog tijela raspisan 22. juna prošle godine, ali je Šišević sabiranjem bodova tokom tajnog glasanja dobila prednost u odnosu na koleginice iz ODT-a Podgorica - Maju Knežević, Andrijanu Nastić i Anu Kalezić.

Šišević je je na početku intervjua navela da je 12 godina “efektivno kao tužilac provela u ODT-u Podgorica, bez prekida, bolovanja i sa konstantnim dežurstvima”.

”Negdje mislim da sam iskusila sve i prošla, ali negdje mislim da sam iz segmenta krivičnih djela, koji su u nadležnosti osnovnog tužilaštva, prošla gotovo sve i mislim da bih dala veliki doprinos kada bih bila izabrana u Više tužilaštvo”, kazala je Šišević, koja je naglasila i da je prva žena - tužilac za istragu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

”Da li ste tokom rada primjenjivali praksu Evropskog suda za ljudska prava”, pitao je član TS-a Borivoje Đukanović.

Odgovorila je da je kroz rad bila upućena i na odluke koje se tiču primjene prakse tog suda.

”Ne samo što poštujem, već se u svojim odlukama redovno pozivam na odluke Evropskog suda za ljudska prava”, kazala je ona.

Tužilački savjet planirao je da sjutra obavi intervjue sa osam prijavljenih kandidata za tri upražnjena mjesta u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a koji su se prijavili na oglas tog tijela iz februara 2022. godine.

Među kandidatima biće i tri tužiteljke koje su i danas bile na intervjuu Nastić, Kalezić i Knežević, ali i njihove kolege iz ODT-a Podgorica Vukas Radonjić, Jelena Protić i Romina Vlahović. U trci za tri mjesta u Višem tužilaštvu u Podgorici su i tužiteljke iz Bara Radmila Gačević i Irena Burić.

U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici duže je bilo raspoređeno šest tužilaca, a prema Aktu o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, trebalo bi da ih ima 16.

Izborom četiri nova tužioca u to tužilaštvo, TS će već sjutra imati odriješene ruke da odgovori na zahtjev GST-a Vladimira Novovića, koji je tražio da mu na dvije godine u SDT upute dva tužioca - Vukasa Radonjića i Tanju Deretić Čolan, kao i kandidata za tužioca Jovana Vukotića.

Plan je da se ODT Podgorica popuni tužiocima koji su još 2019. godine izabrani za kandidate, a potom i prošli inicijalnu obuku.

Bonus video: