Dumortije uhapšen i čeka izručenje

Belgijski biznismen i vlasnik zemljišnog kompleksa na brdu Spas iznad Budve nalazi se u ekstradicionom pritvoru. Predmet protiv njega formiran po zamolnici Švajcarske, radi izručenja zbog vođenja krivičnog postupka

45112 pregleda 41 komentar(a)
Čeka ga krivični postupak u Švajcarskoj: Žan Luk Dumortije, Foto: Vuk Lajovic
Čeka ga krivični postupak u Švajcarskoj: Žan Luk Dumortije, Foto: Vuk Lajovic

Belgijski biznismen i vlasnik velikog zemljišnog kompleksa na brdu Spas iznad Budve Žan Luk Dumortije, uhapšen je i po nalogu podgoričkog Višeg suda nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

To je Vijestima potvrđeno u Višem sudu i u budvanskom Centru bezbjednosti.

Predmet protiv njega formiran je po zamolnici Švajcarske, radi izručenja zbog vođenja krivičnog postupka.

Policijski inspektori krajem aprila uhapsili su Dumortijea, nakon čega je sproveden u ekstradicioni pritvor.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković, izjavila je “Vijestima” da je određen ekstradicioni pritvor počasnom belgijskom konzulu biznismenu Žak Luk Dumortijeu i da se nalazi u ekstradicionom pritvoru po odluci tog suda.

”Lice Ž.L.D. je lišeno slobode dana 29. 4. 2022. godine, i isto se nalazi u ekstradicionom pritoru po rješenju sudije za istragu ovog suda. Predmet protiv imenovanog lica je formiran po zamolnici Švajcarske, radi izručenja zbog vođenja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo efektivno umanjenje imovine na štetu povjerioca i prisvajanje vrijednosti koje su pod sudskom odlukom iz člana 164 i 169 Krivičnog zakonika Švajcarske”, izjavila je Raković.

Dumortije je počasni konzul Belgije u Crnoj Gori, ali njegov privatni biznis u Crnoj Gori pod lupom je i predmnet istrage švajcarskog tužilaštva još od 2015. godine.

Vijesti su prije sedam godina objavile da je tada Viši sud blokirao kompletnu imovinu Dumortijea u Crnoj Gori, a blokada je stavljena i na bankovne račune na zahtjev švajcarskog tužilaštva.

Dumortijea je tada tužilštvo Kantona Ženeva teretilo za krivično djelo - loše upravljanje novčanim sredstvima

Viši sud u Podgorici, u “predmetu pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima”, usvojio je 2015. predlog Kantona Ženeva i donio privremnu mjeru kojom se zabranjuje otuđenje i opterećenje na velikom zemljišnom kompleksu od 600.000 kvadrata na brdu Spas, iznad Budve.

Zemljištem gazduje 11 firmi povezanih sa Dumortijeom.

Ništa od brojnih najavljenih projekata: Brdo Spas iznad Budve (arhiva/ilustracija)
Ništa od brojnih najavljenih projekata: Brdo Spas iznad Budve (arhiva/ilustracija)foto: Vuk Lajović

Sud je tada zabranio Crnogorskoj komercijalnoj banci i NLB Montenegro banci sve promjene u “pogledu raspolaganja kapitalom sa bankovnog računa koji se vodi na ime Žan Luk Dumortijea ili drugih bankovnih računa za koje posjeduje ekonomska prava”.

U sudskoj odluci, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da se privremena mjera izdaje na rizik i teret Kantona Ženeve i da može trajati najduže do donošenja pravosnažne odluke u kivičnom procesu koji se tamo vodi protiv Dumortijea.

Nakon žalbe, jer je u pitanju krivično djelo koje ne poznaju ni crnogorski, ni zakoni Belgije i EU, privremena mjera tada je ukinuta.

Rješenje o zabrani otuđenja i opterećenja doneseno je tada na imovinu 11 kotorskih firmi, koje se povezuju sa Dumortijeom i upisane su kao vlasnice kompleksa na brdu Spas.

Dumortije je prije više od deceniju i po, u jeku kupoprodajne groznice i dolaska brojnih investitora, kupio kompleks na brdu iznad Budve.

Tada je i promovisana ideja o gradnji golf terena.

Nakon što je kupio kompleks od 60 hektara i obznanio namjeru da gradi prvi golf teren, hotele i vile, uslijedila je tužba mještana - da je Dumortije dio zemlje kupio od lažnog vlasnika.

To je dovelo i do višegodišnjih sudskih sporova.

Neriješni imovinski problemi, ali i kašnjenje u donošenju planskih dokumenta, bili su razlog da Ministarstvo održivog razvoja ne izda građevinsku dozvolu.

Belgijski biznismen u više navrata tvrdio je da je 60 hektara zemlje na brdu Spas “kupljeno savjesno i u skladu sa zakonom”, ali da je svih prethodnih godina on trpio najveću štetu.

Na Spasu planirana gradnja golf terena, hotela, restorana...

Ministarstvo je još 2013. godine izdalo urbanističko-tehničke uslove, kojima je predviđena gradnja golf terena, a na 45,29 hektara zemlje na Spasu.

”Golf teren je planiran sa 18 rupa. Na lokaciji uz ulaz u golf teren, planirana je izgradnja golf hotela, a na susjednim lokacijama i drugi prateći, smještajni i komercijalni sadržaji. U pitanju su hoteli koji se graniče sa golf terenom sa 18 rupa sertifikovanim od strane Udruženja profesionalnih igrača golfa, koji ima klub sa restoranom i barom, svlačionice i tuševe, specijalizovanu prodavnicu za golf opremu, centar za obuku, golf profesionalce sa sertifikatom Udruženja profesionalnih igrača golfa, usluge prevoza do golf terena. Vile predstavljaju luksuzne kuće koje se iznajmljuje turistima kao jedna jedinica sa kompletnim ugostiteljskim sadržajem i poslugom. Vile su predviđene na lokacijama površine od oko 1.000 kvadrata, a parkiranje vozila na parking mjestu ili u garaži na parceli”, piše u odluci.

Na brdu Spas nije izgrađen ni golf teren, niti hotelski ili bilo koji drugi kapaciteti.

Bonus video: