Upad i prijetnje bez kazne

Više državno tužilaštvo u Podgorci potvrdilo odluku kotorskog Osnovnog da odbaci krivičnu prijavu predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića protiv tivatskog biznismena Rada Gaga Arsića

13731 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorci Željko Tomković potvrdio je odluku Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru da odbaci krivičnu prijavu koju je protiv tivatskog biznismena Rada Gaga Arsića podnio predsjednik te Opštine Željko Komnenović.

Arsić je prijavljen da je prije dva mjeseca upao u zgradu Opštine Tivat, nasrnuo na Komnenovića i prijetio mu...

Osnovni državni tužilac Siniša Milić iz Kotora 21. aprila je odbacio prijavu, utvrdivši da “ne postoji osnovana sumnja” da je Arsić “izvršio to, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Komnenović se 9. maja žalio Tužilačkom savjetu, tražeći preispitivanje rješenje ODT Kotor o odbacivanju njegove krivične prijeve.

”Obavještavam Vas da sam, postupajuči po navedenoj pritužbi, izvršio uvid u spise predmeta ODT Kotor... i utvrdio da je odluka Osnovnog državnog tužilaštva donijeta u skladu sa zakonom”, naveo je Tomković u dopisu koji je stigao na privatnu adresu Komnenovića.

Tomković je Komnenovića uputuo da, ako želi, sam goni Arsića, podnoseći protiv njega optužni predlog Osnovnom sudu u Kotoru.

Na ovaj način završava se skoro četvoromjesečno (ne)postupanje Tužilačke organizacije prema Arsiću, po prijavama koje su protiv njega podnijeli tivatska policija, po službenoj dužnosti, i privatno Komnenović i rukovoditeljka Službe interne revizije Optine Tivat Jela Mrdak zbog događaja od 16. februara u zgradi opštine Tivat. Tada je biznismen blizak DPS-u, kako tvrde podnosioci prijave i svjedoci, upao u zgradu, bez dozvole ušao u kabinet gradonačelnika, prekinuo sastanak rukovodstva lokalne uprave i verbalno i fizički nasrnuo na Komnenovića i prijetio mu.

Arsić je prethodno na sličan način postupio i prema Jeli Mrdak koja ga je takođe prijavila policiji, ali ni to nije rezultiralo reakcijom Tužilaštva prema biznismenu koji je u bliskim kumovsko-prijateljskim odnosima sa Acom Đukanovićem, bratom lidera DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića, odnosno nekadašnjom vrhovnom državnom tužiteljkom, a potom dugogodišnjom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Opština Tivat
Opština Tivatfoto: Opština

Medenica je nedavno uhapšena zbog sumnje da je učestvovala u organizovanom kriminalnom poduhvatu svog sina Miloša, nezakonito utičući na postupanje pravosudnih organa u nekoliko slučajeva...

Arsić je ranije demantovao da je napao gradonačelnika i da je prijetio Komnenoviću i Jeli Mrdak, istakavši da mu je namjera bila da predsjedniku Opštine, njegovom timu i revizorima “pokuša objasniti da oni, izgleda, ne znaju dobro matematiku i da ne čitaju ugovore koji su potpisani između mene kao investitora, Opštine Tivat kao partnera i vlasnika 2/3 parcele i ostalih partnera suvlasnika 1/3 parcele na kojoj sam napravio zgradu površine 13.600 kvadrata”.

”Pokušao sam ga (Komnenovića) zamoliti i objasniti mu kao razumnom čovjeku, da ako smo partneri u zajedničkom poslu, njegova matematika oko kvadrature koju treba da dobije Opština Tivat i spinovanja, dovodi mene kao poslovnog čovjeka i investitora u nezavidnu poslovnu situaciju, gdje zainteresovanim kupcima moram objašnjavati aktuelne izjave i medijske napise”, kazao je Arsić.

Tužiteljka u ODT Kotor Anđa Radovanović, kojoj je prvoj dodijeljen slučaj, desetak dana po dobijanju prijave tivatske policije, nije se izjašnjavala da li u postupcima Arsića ima osnova za krivično ili prekršajno gonjenje. Nakon što su joj mediji poslali pitanja o tome, otvorila je bolovanje. Slučaj je ostao neriješen sve do 11. aprila, kada je u Opštinu stigao dopis iz ODT Kotor u kome ih obavještavaju da je slučaj preuzeo tužilac Siniša Milić, ali da on nije našao osnova za krivično procesuiranje tivatskog biznismena.

Milić je naveo da je “iz radnji preduzetih u izviđaju utvrđeno” da je Arsić “počinio prekršaj iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru”, zbog čega je tivatskoj policiji naložio da protiv njega podnesu prijavu nadležnom Sudu za prekršaje. Nakon toga je 21. aprila odbacio i privatnu krivičnu prijavu koju je protiv Arsića 13. aprila podnio Komnenović.

Izjave svjedoka nedovoljne tužiocu

U rješenju o odbacivanju krivične prijave koju je Komnenović podnio protiv Arsića, tužilac Milić je naveo izjave koje su pred njim dali neposredni svjedoci spornog događaja: potpredsjednici Opštine Tivat Goran Božović i Vladimir Arsić, službenik u kabinetu predsjednika Opštine Elvis Mustajbašić i radnik obezbjeđenja Momčilo Kovačević.

Svi oni su, manje ili više, potvrdili navode Komnenovića da je Arsić prvo verbalno nasrnuo na njega, a onda to pokušao i fizički da učini, te da ga je vrijeđao i prijetio mu.

Iz izjava svjedoka proizilazi da je Arsić, pored ostaloga, Komnenovića nazvao “bitangom” i rekao mu “misliš da si mangup”, “isfintirao si me kao niko” i “misliš da si hrabar, ali provjeriću ja koliko si hrabar”, te mu se, poručujući da neće dovijeka biti na funkciji, unosio u lice i prijetio da će potražiti i revizorku Jelu Mrdak.

Tužilac Milić je ocijenio da u svemu tome nema osnova za sumnju da je Arsić počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” jer je, kako je naveo, sam Komnenović tada ustao sa stolice i krenuo prema Arsiću, rekavši mu da ga se ne boji, da neće tolerisati takvo njegovo ponašanje i zatražio od biznismena da napusti kabinet, što Arsić nije učinio.

Milić je zaključio da nema ni osnova sumnje da je Arsić počinio krivično djelo “nasilničko ponašanje” jer nije postupao u grupi, već samostalno, nije nanio tjelesne povrede Komnenoviću ili Jeli Mrdak, “niti ima dokaza da su preduzete radnje koje bi mogle da dovedu do nastanka tjelesnih povreda”.

Bonus video: