Čolan Deretić, Radonjić i Vukotić od sjutra u Novovićevom timu

Troje tužilaca na rad u SDT upućeni su na dvije godine, počev od sjutra

19780 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Viša državna tužiteljka Tanja Čolan Deretić i osnovni državni tužioci Vukas Radonjić i Jovan Vukotić upućeni su na rad u Specijalno državno tužilaštvo.

Tu odluku donio je Tužilački savjet "shodno članu 24 stav 1 i 2 Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu".

Oni su na rad u SDT upućeni na dvije godine, počev od sjutra.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović krajem aprila tražio je od Tužilačkog savjeta da mu odobre njihovo raspoređivanje u Specijalno državno tužilaštvo, kako bi mu u naredne dvije godine pomogli u radu.

Kako bi odgovorili na zahtjev GST-a, Tužilački savjet je imao pune ruke posla jer su morali prvo da popune dio manjka tužilaca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, ali prije zakazivanja intervjua na dva oglasa morali su da formiraju Kosmisiju za ocjenjivanje i Komisiju za napredovanje kako bi formalno mogli da se pozabave tim izborom.

TS nije odmah mogao da odgovori na zahtjev GST-a jer da su odmah u SDT uputili Čolan Deretić u SDT - onda bi se javio ogroman kadrovski problem u Višem tužilaštvu u Podgorici jer bi to tužilaštvo ostalo na svega pet tužilaca, a kako tužiteljka i član TS-a Tatjana Begović ima 50 odsto radnih, tužilačkih zaduženja jer je predsjednica Komisije za pritužbe onda to znači da bi to tužilaštvo bilo gotovo u blokadi.

Tužilački savjet je i ponedjeljak donio odluku o izboru Dina Lukača, Jovana Vukotića, Marka Mugoše, Nađe Popović i Sanje Ražnatović za državne tužioce u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Harisa Šabotića za državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju i Danila Mrdaka za državnog tužioca ODT-a u Bijelom Polju.

Novi tužioci su danas u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva, položili zakletvu.

Bonus video: