Presuda Leonidu Stevoviću 14.juna

"Nema ni jednog dokaza da je optuženi drogu držao radi prodaje, uz napomenu da je ulazak policijskih službenika izvršen ne zbog sumnje da se bavio prodajom droge, već zbog nasilja u porodici", kazao je advokat odbrane Vidomir Bošković

4306 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Bijelom Polju
Viši sud u Bijelom Polju

Presuda Leonidu Stevoviću iz Bosne i Hercegovine, nastanjenom u Žabljaku, zbog krivičnog djela- neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, u Višem sudu u Bijelom Polju biće izrečena 14. juna u 9.30 časova.

Prema optužnici, Stevović je 31. oktobra prošle godine u Žabljaku, radi prodaje držao 5,424 grama kokaina, upakovanog u dva zamotuljka od pvc folije i papira, a oduzeto je 1.100 tableta “lorazepam HF” upakovanih u farmaceutska pakovanja, od 2,5 miligrama, ukupne neto mase 245,20 grama, koje se mogu koristiti u proizvodnji droga.

Državni tužilac Slavenko Smolović u završnim riječima je istakao da je svim izvedenim dokazima potvrđeno da je Stevović počinio krivično djelo stavljeno mu na teret, posebno imajući u vidu dokaze- potvrdu o pretresu stana okrivljenog, potvrdu o oduzetim predmetima, izvještaj Forenzičkog centra u Danilovgradu o izvršenom hemijskom vještačenju, te uvid u fotodokumentaciju.

Odbrana optuženog da drogu nije držano zbog prodaje nego zbog svojih potreba jer je zavisnik, kao i tablete “Lorazepam” obezvrijeđena je izvedenim dokazima, pogotovo nalazom psihijatrice dr Gordane Konatar, koja je utvrdila da Stevović nije kokainski zavisnik, već korisnik te droge, kako je sam naveo u izjavi, više od 20 godina.

“Laboratorijskim nalazom je kod optuženog utvrđeno prisustvo kokaina i “Lorazepama”, čime je obezvrijeđena njegova odbrana da je drogu držao radi sopstvenih potreba, posebno imajući u vidu količinu koju je držao”, kazao je tužilac, predlažuću kaznu koja će biti primjerena počinjenom djelu.

Upravo činjenicu da je kod optuženog, nakon hapšenja utvrđeno postojanje droga u krvi, njegov branilac advokat Vidomir Bošković je potencirao kao dokaz da je nađenu drogu koristio sa svoje potrebe, tim prije što je kokain konzumirao više od 25 godina u Njemačkoj, gdje je živio prije preseljenja u Žabljak.

On je istakao da opužnica ni jednim izvedenim dokazom nije potvrđena, naročito da je drogu držao radi prodaje, za šta je neophodno dokazivanje bilo kojom verbalnom ili nekom drugom realnom radnjom.

Ukazao je da je taj krivično-pravni predmet nastao zbog poziva preko SOS linije zbog navodnog nasilja u porodici, kada je pretres stana izvršen nezakonito, bez prisustva svjedoka, za šta su se policijski službenici OB Žabljak pravdali da nisu mogli da nađu svjedoke, te da je postojala potencijalna opasnost da se Stevović može svakog časa pojaviti na vrata, kao da nisu mogli pozvati kolege u OB Žabljak i provjeriti da li se i dalje nalazi na saslušanju.

“Iz svih tih razloga jedina razumna odluka suda je oslobađajuća presuda, jer nema ni jednog dokaza da je optuženi drogu držao radi prodaje, uz napomenu da je ulazak policijskih službenika izvršen ne zbog sumnje da se bavio prodajom droge, već zbog nasilja u porodici”, kazao je Bošković .

Optuženi je za nasilje u porodici, prijetnje oružjem supruzi i sinu osuđen pred Osnovnim sudom u Pljevljima.

Prilikom pretresa stana u Žabljaku, policijski službenici su pronašli drogu i oružje.

Bonus video: