Suđenje Koljenšiću: Kovačević, naredila da se u Beogradu izvrši antropološko vještačenje

Advokat Boris Marinović, branilac okrivljenog Koljenšića, nije prigovarao izvođenju dokaza

4113 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud, Foto: Luka Zeković
Viši sud, Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje Ratku Koljenšiću, optuženom za krivično djelo - kriminalno udruživanje i krivično djelo - teško ubistvo putem pomaganja Nikole Bojovića u Beogradu.

Predsjednica vijeća sudija Vesna Kovačević, donijela je naredbu da se u Beogradu izvrši antropološko vještačenje Saše Cvetanovića. Vještak antroplog će se izjasniti da li je Cvetanović osoba koja se na video snimku nalazi sa kačketom na glavi.

Advokat Boris Marinović, branilac okrivljenog Koljenšića, nije prigovarao izvođenju ovog dokaza.

"Sporno je da li je Cvetanović na tom snimku jer ima kačket na glavi i da li je pucao. Okrivljeni Koljenšić ne spori da je bio tu, da se sreo sa Cvetanovićem, ali tvrdi da nije bio prisutan u vrijeme ubistva i da nije znao šta će uraditi", izjavio je Marinović.

U dokaznom postupku, na prethodnom glavnom pretresu pregledan je video zapis sa mjesta ubistva u Beogradu, kada je, prema navodima optužnice, Saša Cvjetanović ubio Bojovića. Sud je tada konstatovao da se na snimku vidi da je Koljenšić pet minuta ranije prije ubistva, izvukao ruku iz jakne. Prema optužnici, sumnja se da je Koljenšić tim potezom dao znak Cvjetanoviću da sačeka.

Okrivljeni Koljenšić je negirao takav zaključak.

“Samo sam se pozdravio i napustio lice mjesta. Taj postupak nije značio nikakav znak. Nijesam znao šta planira Cvjetanović da uradi i djelovalo mi je da je pod dejstvom alkohola”, rekao je okrivljeni Koljenšić, dodajući da su se razdvojili.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Ratko Koljenšić u periodu od kraja aprila 2013., do 16. jula 2013. godine, na teritoriji Crne Gore i Republike Srbije, sa umišljajem, postao pripadnik organizovane kriminalne grupe koja ima za cilj vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od 40 godina, koju su organizovali Miloš Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović, a čiji su pripadnici postavli Miloš Vojinović, Slaviša Novaković i Goran Maletić rođen Bojanić. U optužnici piše da su Delibašić i Šaranović S., za organizovanu kriminalnu grupu stvorili plan na skiravnju pripadnika grupe, obezbijedili novac, oružje i municiju, te organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja Saše Cvetanovića i Vojinovića, na improvizovanom strelištu i metama u obliku plastičnih lutaka u mjestu Lijeva Rijeka u Crnoj Gori, radi vršenja ubistva i drugih krivičnih djela. U uoptužnici se navodi da su obezbijedili 150.000 eura za ostvarenje plana i isplatu naknade pripadnicima organizovane kriminalne grupe, te pratili kretanje i ustaljene navike lica koja su planirali da ubiju. Planirali su da ubiju Vladimira Jovanovića iz Beograda, Luku Đurovića iz Bara, i Korać Filipa iz Beograda, za koje su smatrali da su pripadnici suparničke kriminalne grupe luke Bojovića, koju su smatrali odgovornom za ubistvo sada pokojnog Branislava Šaranovića, koje je izvršeno 08. 10. 2009. godine u Beogradu. U optužnici se dodaje da je okrivljeni Koljenšić u toku aprila i maja mjeseca 2013. u Beogradu i Budvi, s umišljajem pomogao drugome u izvršenju ubistva, tako što je zajedno sa Cvetanović Sašom, prihvatio ponudu sada pokojnog Slobodana Šaranovića, da za 30.000 eura, ubiju Nikolu Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića. U optužnici se navodi da je iznajmio stan u Beogradu, u kojem je boravio sa Cvetanovićem, te iznajmio automobil od renta kar agencije, a zatim zajedno pratili kretanje i ustaljene navike Nikole Bojovića. U optužnici se navodi da je Cvetanović ubio Bojovića 29. aprila 2013. godine, nakon čega su zajedno se vratili u Crnu Goru.

Bonus video: