Utvrđena lista - 35 kandidata za Sudski savjet

Na sjedinici Odbora je formirana Komisija koja će provjeriti dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će početi konsultativna saslušanja kandidata

12983 pregleda 13 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sjednice Odbora, Foto: Screenshot/Youtube

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je na današnjoj sjednici listu prijavljenih kandidata za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Na spisku od 35 kandidata se nalaze: Nikola Belada, Gavrilo Čabarkapa, Dragutin Čolaković, Dragomir Ćalasan, Tomislav Dedić, Kasim Dizdarević, Ivan Drobnjak, Elvis Duraković, Gorica Fatić, Vukoman Golubović, Ivan Kadić, Dragan Knežević, Radoje Korać, Fikret Kurgaš, Dragan Lepetić, Dražen Medojević, Blagota Mitrić, Gordana Mitrović, Mitar Mugoša, Velija Murić, Dragoljub Petrović, Milan Popović, Zoran Radojičić, Pavle Radonjić, Danilo Radulović, Nina Radulović, Zoran Ratković, Žarko Savković, Aneta Spaić, Hamdija Šarkinović, Veselin Šćepanović, Vjera Šljivančanin, Dragan Šoć, Nebojša Vučinić i Branislav Vukićević.

Na sjedinici je formirana Komisija koja će provjeriti dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će početi konsultativna saslušanja kandidata. U Komisiji su predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora Momo Koprivica i Miloš Nikolić, sekretar tog skupštinskog tijela i službenica Ivana Tatar, kao i poslanice Milosava Paunović (SNP) i Branka Bošnjak (PZP).

Odbor je 24. maja objavio poziv za popunu četiri mjesta sa kvote uglednih pravnika, jer su sadašnji članovi već osam godina na tim mjestima, iako im je mandat istekao još prije četiri godine.

Povezani članci

14. Jun 2022.

Čak 35 kandidata želi u Sudski savjet

Neustavni mandat uglednim pravnicima, koji 2. jula ove godine završavaju dva kruga po četiri godine, produžen je jer Skupština nije imala 54, odnosno 49 glasova poslanika, za izbor novih članova, pa je oglas više puta ponavljan.

Za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika može biti birano lice koje ima petnaest godina radnog iskustva na pravnim poslovima, uživa lični i profesionalni ugled i nije osuđivan za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

Nakon konkursne procedure, Odbor je dužan da Skupštini dostavi Predlog za izbor uglednih pravnika za Sudski savjet, koji po pravilu sadrži onoliko kandidata koliko se bira članova Sudskog savjeta.

Prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, ukoliko Skupština ne izabere sva četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, konkurs se ponavlja.

Bonus video: