Knežević: Spajaju postupke protiv Peruničića za prisluškivanje DF-a i Katnića, žele se izjednačiti dželat i žrtva

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević poručio je da će taj politički savez ozbiljno razmotriti da li da učestvuje u predlaganjima rješenja za prevazilaženje krize u pravosuđu

24407 pregleda 5 komentar(a)
Knežević, Foto: Screenshot/Facebook
Knežević, Foto: Screenshot/Facebook

Funkcioneri Demokratskog fronta napustili su danas sudnicu Višeg suda u Podgorici, nakon što su na ročištu obaviješteni od sutkinje Vesne Kovačević da se, po zahtjevu advokata Zdravka Begovića, branioca bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića, spajaju postupci protiv Peruničića u slučajevima prisluškivanja funkcionera DF-a i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

To je saopštio jedan od lidera DF-a Milan Knežević, poručivši da će taj politički savez ozbiljno razmotriti da li da učestvuje u predlaganjima rješenja za prevazilaženje krize u pravosuđu.

Protiv Peruničića je podignuto više optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja i tereti se, između ostalog, za nezakonito prisluškivanje funkcionera i aktivista DF-a u hotelu "Palas" u Petrovcu 2020. godine, kao i za prisluškivanje Katnića.

Sudski proces protiv Peruničića, kako je kazao Knežević, nikako da počne, jer se bivši šef ANB-a ne pojavljuje na ročištima.

Jasno je, kako je rekao, da je odluka da funkcioneri DF-a budu u istom postupku oštećeni isto kao i Katnić, još jedna opstrukcija i relativizacija krivice ANB-a i Peruničića. Iz razloga su, kako je naveo u video obraćanju, danas napustili sudnicu u Višem sudu, "jasno ukazavši sutkinji Kovačević da se radi o besprizornoj sramoti, kriminalnoj odluci kojom se pokušavaju izjednačiti dželat i žrtva", i u isti kontekst staviti "progonitelj DF-a Milivoje Katnić" i funkcioneri i poslanici Fronta.

Najnovija odluka, ističe Knežević, predstavlja kulminaciju zloupotreba i pokušaja da se ANB izuzme od krivične odgovornosti.

"Nije problem Peruničić i što se mjesecima ne pojavljuje u sudnici, već što je ANB sve vrijeme bio udarna pesnica u obračunu sa DF-om i da je to radio po nalogu Duška Markovića ili Mila Đukanovića. Marković je bio premijer kad je bilo prisluškivanje funkcionera, poslanika i aktivista DF-a, i očigledno neko ne želi da se dođe do istine sa ovakvim besmislenim pokušajima spajanja predmeta, a činjenično stanje je tako da Peruničić sigurno i neće pojavljivati u narednom periodu", poručio je Knežević.

Kazao je da DF neće prihvatiti ovakav pristup. "Posebno što se u ovom trenutku svi koji bi trebalo da odgovaraju za nepočinstva za vrijeme vlade Markovića i Đukanovića pokušavaju rehabilitovati".

"Sudije rade u njihovu korist, nažalost je i Tužilaštvo prihvatilo da spoji predmete protiv Dejana Peruničića, što predstavlja najbolji dokaz i opomenu svima koji treba da učestvuju u izboru članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda", kazao je Knežević.

DF će, dodaje, ozbiljno razmotriti da li uopšte da učestvuje u predlaganjima rješenja za prevazilaženje krize u pravosuđu. "Jer je više nego jasno kroz presude sudije Ćetkovića i presude Nebojši Medojeviću prije nekoliko dana da je DF jedini klijent u crnogorskom pravosuđu, određen da bude presuđivan, a da svi koji su zloupotrebljavali Ustav i zakone će izbjeći pravdu", rekao je Knežević.

Naglasio je da se u DF-u zalažu za reizbor svih sudija.

"Više je očigledno da je sudsko vijeće, koje je donijelo odluku da izjednači Katnića sa nama to uradilo iz razloga relativizacije krivice Peruničića i onoga što se desilo u julu 2020, a predstavljalo je najmasovnije prisluškivanje u istoriji svih prisluškivanja, jer je 237 ljudi prisluškivano dva dana po nalogu Peruničića, a mi nikom ne možemo da utvrdimo ko mu je dao nalog da prisluškuje DF", dodao je.

Podsjetio je da su fotografije sa skupa u Petrovcu objavjivane na portalu Udar, kazavši da zbog toga sumnjaju da je tu stranicu "formirao ANB kako bi se obračunavao sa političkim protivnicima u izbornoj kampanji 2020."

"Upozoravamo sudije u Višem sudu, koji se na svaki način kršeći Zakonik o krivičnom postupku trude da spasu Peruničića odgovornosti, da izjednače dželata i žrtvu, da to nećemo tolerisati, i da ćemo svaki put odreagovati na isti način kao danas, napuštajući sudnicu i jasno ukazujući sudiji VEsni Kovačević da je napravljena srmota i još jedna mrlja na obrazu crnogorskog pravosuđa. Ali, ono je toliko umrljano, da koliko ga sad dodatno isprljate, ništa se neće primijetiti, jer je obraz crnogorskog pravosuđa crn", zaključio je Knežević.

Bonus video: