Iskustvo sticali u pravosuđu ili za katedrom

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio listu kandidata za četiri mjesta u Sudskom savjetu iz reda uglednih pravnika

9472 pregleda 1 komentar(a)
Sa skupštinskog Odbora juče, Foto: skupstina.me
Sa skupštinskog Odbora juče, Foto: skupstina.me

Sudeći po imenima 35 kandidata, koji su se prijavili za fotelje uglednih pravnika u Sudskom savjetu, većina njih su sa bogatim pravničkim biografijama ali i znanjem i iskustvom, koji su sticali i radom u pravosuđu.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je listu prijavljenih kandidata za četiri mjesta u budućem sazivu Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, a napravljen je i plan prema kojem će dnevno organizovati intervjue sa po pet zainteresovanih pravnika.

Na spisku od 35 kandidata su pravnik i indipendista - advokat Nikola Belada, bivši sudija Vrhovnog suda i nekadašnji član i Sudskog savjeta Gavrilo Čabarkapa, bivši sudija Ustavnog suda Hamdija Šarkinović, nekadašnja sutkinja Višeg suda u Podgorici Vjera Šljivančanin, profesor Pravnog fakulteta Milan Popović, javni izvršitelj Veselin Šćepanović, advokatica Nina Radulović, Ivan Drobnjak, Gorica Fatić, Dragan Knežević...

”Vijesti” su već objavile da su se kandidati za Sudski savjet nekadašnji predsjednik Apelacionog suda i dugogodišnji advokat Dragutin Čolaković, bivši predsjednik Ustavnog suda i profesor Pravnog fakulteta Blagota Baćo Mitrić, bivši predsjednik Apelacionog suda i advokat Vukoman Golubović ali profesori Pravnog fakulteta Radoje Korać i Nebojiša Vučinić.

Želju da zauzme poziciju uglednog pravnika ali ovog puta u Sudskom savjetu ima i dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, koja je u bivšem sazivu Tužilačkog savjeta bila član i imala zapaženu ulogu jer su se njene odluke i mišljenja najčešće kosila sa stavovima većine predstavnika tijela, koji je ukinut 5. avgusta prošle godine.

Kandidature, kako su “Vijesti” već najavile, predali su nekadašnji ministar pravde, advokat i član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć i njegov kolega, advokat Dražen Medojević.

Na spisku advokata, koji žele članstvo u Sudskom savjetu su i Dragan Lepetić, Dragomir Ćalasan, Tomislav Toško Dedić, Kasim Dizdarević, Elvis Duraković, Vukoman Golubović, Ivan Kadić, Fikret Kurgaš, Mitar Mugoša, Velija Murić, Dragoljub Petrović, Danilo Radulović, Žarko Savković.

Kandidaturu je podnio i podgorički advoka Pavle Radonjić, koji je još 2008. godine, nakon što je napustio poziciju šefa kabineta tadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, ukazivao na njenu samovolju ali i uticaj na rad tadašnjeg saziva Sudskog savjeta, javno je optužujući da je ona direktno zaustavila njegov izbor za sudiju Osnovnog suda u Podgorici.

Za Sudski savjet prijavili su se i Gordana Mitrović, Zoran Radojičić, Zoran Ratković i bivši predsjednik Notarske komore Branislav Vukićević.

Na sjedinici je formirana Komisija koja će provjeriti dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će početi konsultativna saslušanja kandidata. U Komisiji su predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora Momo Koprivica i Miloš Nikolić, sekretar tog skupštinskog tijela i službenica Ivana Tatar, kao i poslanice Milosava Paunović (SNP) i Branka Bošnjak (PZP).

Odbor je 24. maja objavio poziv za popunu četiri mjesta sa kvote uglednih pravnika, jer su sadašnji članovi već osam godina na tim mjestima, iako im je mandat istekao još prije četiri godine.

Bonus video: