Presuda za preprodaju droge 23. jula

Tužiteljka Ljubinka Maždalj, prije davanja završnih riječi, promijenila je činjenični opis optužnice, odrednicom mjesta izvršenja krivičnog djela, dodajući riječ “na teritoriji Crne Gore”

6011 pregleda 1 komentar(a)
Optuženi Davidović sa advokatom Markovićem, Foto: Jadranka Ćetković
Optuženi Davidović sa advokatom Markovićem, Foto: Jadranka Ćetković

Za 23. jun u bjelopoljskom Višem sudu zakazano je izricanje presude sedmočlanoj grupi uhapšenoj u akciji “Artur”, koja se tereti zbog kriminalnog udruživanja i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanje u promet opojnih droga.

I u ponovnom postupku Dragan Aković (42) rođen u Njemačkoj, sa prebivalištem u Beranama, Emil Ciriković (31), Elvis Palavrtić (30) iz Plava, Sead Kurpejović (30), Dragoljub Davidović (49) iz Berana i Rožajci Elfad Kurpejović (37) i Albin Hot (36) negirali su da su počinili djelo koje ime se stavlja na teret.

Tužiteljka Ljubinka Maždalj, prije davanja završnih riječi, promijenila je činjenični opis optužnice, odrednicom mjesta izvršenja krivičnog djela, dodajući riječ “na teritoriji Crne Gore”.

U završnom izlaganju rekla je da je izvedenim dokazima utvrđeno da su optuženi počinili djelo, na način opisan optužnicom.

”Izvedenim dokazima i na osnovu mjera tajnog nadzora, jasno je utvrđeno da su optuženi počinili djelo predstavljeno optužnicom. Iako su negirali da se neki od njih poznaju, iz razgovora je jasno da su svi međusobno komunicirali i dogovarali se oko prodaje droge putem telefona a i usmeno, a da je sve organizovao i finansirao Aković”, kazala je tužiteljka.

Odbrana optuženih istakla je u završnim riječima da nijednim dokazom optužnica nije potvrđena, a branilac Hajrudin Lukač je poručio da je zbog nedostatka dokaza očekivao odustajanje tužioca od optužnice.

Naglasili su da su mjere tajnog nadzora sprovođene nezakonito, a da su lica praćena i van vremena kada je donesena naredba, što je, tvrde, u suprotnosi sa ZKP-om...

Optuženi su naveli da nisu krivi za je djelo stavljeno im na teret.

Prema optužnici, 3. aprila 2017. godine optuženi su neovlašćeno radi prodaje stavili u promet 14617,11 grama marihuane upakovane u 30 PVC kesa.

Aković je, piše, dao novac Palavrtiću i Cirikoviću, koji su kupili drogu i prenijeli je od Plava do Rožaja. Zatim, 3. aprila 2017. godine, Ciriković, Palavrtić i Davidović su, od novca Akovića, kupili 14617,11 grama marihuana, koju su potom predali Elfadu Kurpejoviću i Hotu da je prevezu do granice i predaju “Žutom”.

Oni su “fijatom bravo” krenuli starim putem Rožaje - Tutin, a Sead Kurpejović je svojim autom išao ispred njih, radi provjere da li na putu ima policije.

U autu Elfada Kurpejovića i Hota pronađen je još jedan džak sa 21 pakovanjem droge, zbog čega su njih dvojica pravosnažno osuđeni na po tri godine zatvora.

Bonus video: