Vraneš i Novaković ne priznaju krivicu

Prema optužnici, njih dvojica su nakon parlamentarnih izbora 2020. godine sprejevima ispisali grafite “Selite se Turci - Srebrenica”, “4 S Srebrenica”, “Srebrenica 92 Turci”, čime su javno podsticali na mržnju prema grupi koja je određena na osnovu religije, porijekla i nacionalne pripadnosti

7505 pregleda 1 komentar(a)
Novaković juče ispred Višeg suda, Foto: Jadranka Ćetković
Novaković juče ispred Višeg suda, Foto: Jadranka Ćetković

Pljevljaci Dane Vraneš i Nemanja Novaković ni u ponovnom postupku nisu juče u bjelopoljskom Višem sudu priznali da su počinili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Prema optužnici, njih dvojica su nakon parlamentarnih izbora 2020. godine sprejevima ispisali grafite “Selite se Turci - Srebrenica”, “4 S Srebrenica”, “Srebrenica 92 Turci”, čime su javno podsticali na mržnju prema grupi koja je određena na osnovu religije, porijekla i nacionalne pripadnosti.

U prvostepenom postupku oslobođeni su optužbi, ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud.

Prethodno, policijski inspektor Centra bezbjednosti Pljevlja, Miroslav Vojinović, rekao je da je izvjesni Jović iz Odžaka ili okoline pozvao doktora Darija Vraneša i rekao mu da su u mjestu Odžaci ispisani grafiti.

”Doktor Vraneš je o tome obavijestio dežurnu službu policije u Pljevljima”, kazao je Vojinović, dodajući da ne zna ko je Jović.

Tužilac Hasan Lukač rekao je u sudnici da je saznao ko je javio ljekaru, tvrdeći da je to Miloš Jović iz sela Potpeće, koji je ranije u policiji rekao da je “tog dana primijetio Dana Vraneša kako je pored njega projurio vozilom velikom brzinom” i da se “sa njim u vozilu nalazila njegova djevojka J. P.”.

Lukač je predložio njihovo i saslušanje policajca Duška Kovića, ali se tom predlogu protivila odbrana optuženih.

Advokat Milan Kovačević rekao je da je Viši sud na pravilan način utvrdio sve odlučne činjenice i da bi saslušanje novih svjedoka vodilo odugovlačenju postupka.

Njegov kolega, Branislav Lutovac, istakao je da je veoma indikativno da tužilac dvije godine nakon događaja “na volšeban način predlaže svjedoke, koji do sada nisu imali ime, već su bili ‘izvjesni’” i da uvlači i nove svjedoke.

”Nije jasno na koje se okolnosti saslušavaju ti svjedoci, jer nema podataka da su bili na licu mjesta, što je još jedna procesna konstrukcija tužioca. Ovim se samo odugovlači postupak, što predstavlja iluzorni pokušaj da se okrive Vraneš i Novaković”, rekao je Lutovac, dodajući da je u pitanju konstrukcija događaja po sistemu rekla - kazala.

Bonus video: