Tereti se da je prevarila četiri osobe: Velimirović uskoro u sudnici

Velimirovićeva je, prema sudskim spisima, u podgoričkom Osnovnom sudu osuđivana više puta - zbog falisifikovanja isprava

15365 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Podgorički Osnovni sud potvrdio je optužnicu kojom Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici tereti Slađanu Velimirović za krivično djelo prevare u produženom trajanju, počinjenom na štetu troje ljudi iz Podgorice i jednog Baranina, a u izviđaju je predmet formiran po prijavama još dvoje Podgoričana.

To je “Vijestima” odgovorio rukovodilac ODT Podgorica, tužilac Duško Milanović.

”Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je, pred Osnovnim sudom u Podgorici, podiglo optužnicu protiv okrivljene S. V., za produženo krivično djelo prevara, izvršenog na štetu P. M., N. V. i O. I. iz Podgorice i R. A. iz Bara, koja je potvrđena. Glavni pretres pred sudom još uvijek nije održan. Takode je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, po prijavama oštećenih D. V. i M.P., formiralo krivični predmet protiv okrivljene S. V., zbog krivičnog djela prevara. Izviđaj je u toku”, objasnio je Milanović.

Velimirovićeva izdržava zatvorsku kaznu zbog drugog slučaja.

Advokatica Marijana Kapriš je juče za "Vijesti" rekla da je, prema njenim saznanjima, protiv Velimirovićeve potvrđena optužnica za ranije učinjena krivična djela.

"S obzirom na to da je otvorena Pandorina kutija velike prevare, koja u kontinuitetu traje sigurno više od deset godina, svakodnevno se javljaju novi oštećeni građani. U odnosu na krivične prijave koje sam ranije podnijela nadležnom ODT, istraga je u toku, i u skladu s tim ne mogu iznositi više detalja. Očekujem da će tužilaštvo ovog puta do detalja rasvijetliti sve pojedinosti, da u krivičnom postupku neće biti ‘zaštićenih’ lica, te da će svi počinioci navedenih krivičnih djela biti adekvatno kažnjeni", rekla je ona.

Dug spisak prevarenih

”Vijesti” su prije desetak dana objavile da je ta Podgoričanka, dok je, zbog prevare, izdržavala kaznu rada u javnom interesu, navodno prevarila još nekoliko osoba.

Novinarka “Vijesti” razgovarala je s njih sedmoro, koji tvrde da ih je ta tridesetosmogodišnjakinja prevarila za ogromne sume novca - neke za desetine, a neke za stotine hiljada eura. U ime oštećenih - D. Vl., B. P., M. K., Lj. V., B. V., D. Vu. i A. R. advokatica Marijana Kapriš protiv Velimirovićeve podnijela je krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iskustvo prevarenih je, kažu, slično - predstavljala im se kao prodavac nekretnina, računovođa, broker, saradnica šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ambasada u Crnoj Gori, svemoćna žena koja “u Vladu i sva ministarstva ulazi kad hoće” i “može da završi sve”...

Priču je potkrepljivala dokumentima o ulaganju, ugovorima, bankarskim garancijama, pozivnim pismima i kopijama pasoša diplomata i navodnih biznismena iz UAE.

Od žrtava je novac izvlačila i lažnim rješenjima za dug na porez za nepostojeće nekretnine, u čiju kupovinu su navodno ulagali.

Na dokumentima, ugovorima, prevodima garancija... potpisi su i pečati notarke I. K., bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, Jassim Mohammed Rafeea, jedne ambasadorke.

Više puta blago kažnjena

Velimirovićeva je, prema sudskim spisima, u podgoričkom Osnovnom sudu osuđivana više puta - zbog falisifikovanja isprava.

U maju 2017. godine, zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, pravosnažno joj je, u Osnovnom sudu u Podgorici, izrečena kazna zatvora u trajanju od pet mjeseci, uslovno na godinu. Dvadesetak dana kasnije, zbog istog tog krivičnog djela, ali u produženom trajanju, isti sud potvrdio je još jednu presudu - četiri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine. Velimirovićevoj je, sedam dana kasnije, u istom sudu, potvrđena još jedna presuda zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave - tom odlukom kažnjena je sa 240 sati rada u javnom interesu.

Zbog istog krivičnog djela u februaru naredne godine kaznili su je da radi 360 sati u javnom interesu. Već 28. marta 2018. godine postala je pravosnažna presuda kojom joj je, zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, određena zatvorska kazna od tri mjeseca. Par mjeseci kasnije - 29. oktobra 2018. godine, potvrđena joj je zatvorska kazna od šest mjeseci. I tada je osuđena zbog falsifikovanja isprave.

Osuđena i za prevaru

U junu 2020. godine prvostepeno je osuđena na 10 mjeseci zatvora, zbog optužbi da je na prevaran način, dovodeći u zabludu oštećenu Đ. I. od te Podgoričanke uzela 61.583,37 eura.

”Na način što se oštećenoj Đ. I. lažno predstavila kao glavni revizor u privrednom društvu “C. I.” iz Podgorice, za koje privredno društvo je znala da nije registrovano u Crnoj Gori i da kao takvo ne postoji, te joj je lažno ponudila zaposlenje u tom privrednom društvu, nudeći joj radno mjesto finansijskog menadžera za to privredno društvo sa mjestom rada u Tivtu, da bi nakon što je oštećena prihvatila ponudu, istoj lažno predstavila da u cilju ostvarivanja profita trgovinom akcijama navedenog društva investira u kupovinu istih i da u tu svrhu izvrši uplatu novca putem pošte, te takvim lažnim prikazivanjem činjenica dovela u zabludu oštećenu da se radi o istinitom poslu i tako je navela da joj u više navrata uplati ukupno 61.583,37 eura”, piše u presudi.

Bonus video: