Stanoviću će se opet suditi za ubistvo Lašmanove

Prvostepenom presudom optuženi Arsenije Stanović oglašen je krivim zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 143 KZ CG i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina

22703 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Arseniju Stanoviću ponovo će se suditi za ubistvo ukrajinske državljanke Anastasije Lašmanove, 11. maja 2018. godine.

Takvu odluku donijelo je vijeće Apelacionog suda, nakon sjednice održane 8. juna.

Oni su, uvažavajući žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Stanovića, ukinuli presudu Višeg suda od 13. septembra 2021.godine i predmet vratili prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

"Prvostepenom presudom optuženi Arsenije Stanović oglašen je krivim zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 143 KZ CG i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici optuženom Stanoviću je bilo stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela teško ubistvo (na svirep način) iz člana 144 st.1 tač.1 KZ CG. Odlučujući o žalbama Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Stanovića, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da su razlozi prvostepene presude nejasni i protivrječni u odnosu na sadržinu nalaza i mišljenja vještaka sudske medicine i Komisije vještaka koja je obavila sudsko-psihijatrijsko vještačenje optuženog, što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 386 st.1 tač. 9 ZKP-a, zbog čega je bilo nužno ukinuti prvostepenu odluku", piše u saopštenju Apelacionog suda.

Vijeće tog suda naložilo je kolegama iz Višeg suda da u ponovljenom postupku otklone bitnu povredu, nakon čega će biti u mogućnosti da donesu novu i na zakonu zasnovanu presudu.

Bonus video: