Ljubo Milović pobjegao iz Crne Gore?

Više izvora iz Uprave policije i bezbjednosnog sektora početkom juna kazali su za Vijesti da je Milović napustio državu - u jeku istrage kojom se ispituju njegove konekcije sa organizovanom kriminalnom grupom kavčani i uključenost u šverc kokaina

79390 pregleda 115 komentar(a)
Foto: Libertas Press
Foto: Libertas Press

Uprava policije već petnaest dana ne odgovara na pitanja Vijesti - da li je iz Crne Gore pobjegao njihov službenik Ljubo Milović (39) koji je navodno povezan sa kavačkim kriminalnim klanom.

Više izvora iz Uprave policije i bezbjednosnog sektora početkom juna kazali su za Vijesti da je Milović napustio državu - u jeku istrage kojom se ispituju njegove konekcije sa organizovanom kriminalnom grupom kavčani i uključenost u šverc kokaina.

Ta informacija, međutim, nije zvanično potvrđena u Upravi policije.

Tu bezbjednosnu instituciju Vijesti su 6. juna pitale da li je Milović napustio Crnu Goru, ako jeste kada i na kom graničnom prelazu.

Milović je u žižu javnosti dospio početkom maja kada je portal Libertas objavio dio transkripata sa kriptovane Sky ECC aplikacije i fotografije.

Među objavljenim fotografijama je i ona na kojoj su Milović, sin donedavnog pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića - Petar Lazović, policajac Nebojša Bugarin, zatim kavčani Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar i odbjegli šef te organizovane kriminalne grupe Radoje Zvicer.

Ona je dio dokumentacije koju je Europol u julu 2021. godine dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kao dokaz da su Lazović, Milović i Bugarin radili za kavački kriminalni klan.

Nastala je najvjerovatnije u restoranu “Grahovac” i to 21. januara prošle godine, kada je u Crnoj Gori navodno spriječena likvidacija Belivuka i Miljkovića. To je bilo tri mjeseca nakon što su Belivuk i Miljković u Danilovgradu, kako se sumnja, ubili škaljarca Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića.

Iz Uprave policije ranije nijesu željeli da odgovore na pitanja da li su Milović, Lazović i Bugarin bili na tajnom zadatku sa članovima kavačkog kriminalnog klana - fotografisali se sa njima, razmjenjivali oružje i poklone. Bez odgovora ostalo je i pitanje ako su bili na tajnom zadatku ko ih je poslao i na osnovu kog zakona, s obzirom na to da zbog ukinutih odredbi policija godinama nije mogla da u radu koristi prikrivene isljednike.

Nijedna bezbjednosna institucija do danas nije saopštila da li su Milović, Lazović i Bugarin saslušani u istrazi ponovo otvorenoj nakon tekstova objavljenih na portalu Libertas.

Taj portal početkom maja objelodanio je komunikaciju koju je, pod nikom Junior, mlađi Lazović vodio sa Bornom (Zvicerom) preko kriptovane Sky aplikacije.

Ipak, ni nakon toga Uprava policije nije odgovorila na pitanja Vijesti o komunikaciji mlađeg Lazovića sa navodnim vođom kavačkog kriminalnog klana, a pitanja su im poslata još 5. maja 2021. godine.

Prvi dio dokaza Europol je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio u julu 2021. godine, a 18. oktobra iz agencije Evropske unije za sprovođenje zakona stigla je nova pošta.

U svim tim dokumentima transkripti su razgovora sa Sky aplikacije koje su međusobno vodili članovi crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa, kao i fotografije koje su razmjenjivali i prepiska glasovnih poruka.

Od tada, “Vijesti” su na gotovo svim konferencijama Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije pitale da li je utvrđeno ko su Kardinal, Komita i Junior, ali i ko je sa vrhom kavačkog klana ručao na Grahovu. Konkretni odgovori nikada nijesu dobijeni.

Podaci Europola, a koje je objavio portal Libertas, pokazuju da su zaštitu Belivuku i Miljkoviću za vrijeme višednevnog boravka na Crnogorskom primorju, pružali Lazović, Milović i Bugarin, za koje se vjeruje da su sa njima učestvovali u međunarodnom lancu dopremanja kokaina iz Ekvadora, švercu oružja, cigareta...

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović nedavno je, u intervjuu Vijestima, kazala da razumije pažnju javnosti za taj i druge predmete, pojasnivši da je taj predmet veoma obiman.

”U konkretnom predmetu dostavljeno nam je više od 700.000 poruka, tekstualnih i glasovnih, što je samo dio dokumentacije koja mora da bude pregledana i analizirana. Samo glasovne poruke traju oko 30 sekundi. Za sve to potrebno je vrijeme, a specijalni tužioci sa svojim specijalnim istražnim timovima danonoćno rade na analizama te dokumentacije. Uz to, rade i na drugim predmetima.

Bonus video: