Suđenje Muratoviću: Pucnjava trajala 30 sekundi?

Tužiteljka i Kuč su tvrdili da se na snimku jasno vidi da Anes Kalač nema ništa u rukama prilikom izlaska iz vozila, kada je krenuo prema Jasminu Muratoviću, koji je držao neki predmet u rukama. Konstatovali su da je držao otvorene šake, dok je odbrana istakla da je u ruci držao predmet koji je prebacio iz lijeve u desnu ruku

12918 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Kritični događaj kobnog ranjavanja Anesa Kalača iz Rožaja 27. jula 2014. godine, počev od prvog pucnja - odigrao se u vremenskom intervalu od 30-ak sekundi.

To proističe iz zapažanja državne tužiteljke Ljubinke Madžgalj u Višem sudu u Bijelom Polju, nakon prezentacije video snimaka i fotografija izuzetih s benzinske pumpe u Rožajama, kada je Kalača ranio Adis Muratović.

Na pumpi su se, tog dana, sukobile dvije grupe mladića, a Kalač je, usljed zadobijenih povreda, tri dana kasnije preminuo u Kliničkom centru.

Tužiteljka je pojasnila da se vrijeme odnosi na tragove prašine zabilježene na video snimcima, u periodu od 23:01:16 do 23:01:45, što je advokat odbrane Dražen Medojević okarakterisao kao munjevitu brzinu. Punomoćnik oštećene porodice, advokat Munever Kuč kazao da se ne zna da li su prije toga hici ispaljivani uvis, ali i da je i taj period dovoljan da okrivljeni svjesno izvrši djelo.

Tužiteljka i Kuč su tvrdili da se na snimku jasno vidi da Anes Kalač nema ništa u rukama prilikom izlaska iz vozila, kada je krenuo prema Jasminu Muratoviću, koji je držao neki predmet u rukama. Konstatovali su da je držao otvorene šake, dok je odbrana istakla da je u ruci držao predmet koji je prebacio iz lijeve u desnu ruku.

Različito su ‘vidjeli’ i snimak koji prikazuje pad Kalača nakon što je pogođen, kada se, kako je kazao sudija Ivan Adamović, vidi kako iznad njegove glave odskače neki predmet.

Madžgalj i Kuč bili su saglasni da je u pitanju predmet nalik telefonu na preklapanje, a nešto kasnije advokat je dodao da bi, ukoliko se ne radi o tome, moglo biti riječi o predmetu koji Kalač nije ni imao u rukama, već da ga je “zakačio prilikom pada”...

”Iz snimaka proizilazi da su optuženi Adis i njegova ranije osuđena braća napala oštećene, te da nisu bili u blizini kada je ispaljivao hice u Kalača”, kazala je tužiteljka.

Kuč je dodao da “ispaljeni hici ni na koji način nisu mogli da ugroze lica iz ‘pasata’ Muratovića, niti su se nalazili na toj putanji, već 10 i više metara pobočno s desne strane”.

Suprotno tvrdi advokat Borivoje Borović rekavši da su projektili išli direktno u pravcu brata optuženog.

Na uvećanoj fotografiji, kako je primijetio sudija Adamović, vidi se da Kalač u ruci drži neki predmet. Borović je naglasio da se jasno vidi da u obje ruke drži predmete.

”Okrivljeni je došao s braćom s jasnim ciljem da oštećene napadnu, zbog čega je ponio automatsku pušku”, nadovezao se Kuč.

Sporili su se i oko ponašanja Anesa Kalača, pa je Kuč rekao da je bilo pomiriteljsko, da nije preduzeo ni jednu radnju da napadne tijelo i život Muratovića, dok su branioci Borović i Dražen Medojević isticali suprotno, ponovo pominjući predmet u njegovim rukama prilikom izlaska iz vozila, sami način izlaska iz vozila, kao i pozadinu cjelodnevnog napada na tijelo, život i imovinu Muratovića.

Muratović je ranijom presudom Višeg suda u Bijelom Polju osuđen na 20 godina zatvora zbog tog ubistva.

Njega je u februaru prošle godine, po međunarodnoj potjernici, poslije sedam godina bjekstva, uhapsila podgorička policija.

Anes, Elmin, Jasmin i Mirsad Muratović osuđeni su na po godinu i osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u izvršenju tog krivičnog djela, a Elvis Muratović na pet mjeseci.

Prema navodima iz optužnice, Muratovići su nakon fizičkog obračuna, prema ranijem dogovoru i razrađenom planu, pokušali da liše života sugrađane Anesa Kalača, Armina Kalača, Kemala Nurkovića, Elvisa Jahovića i Šabana Tarhaniša.

Navodi se da je Muratović tom prilikom ispalio više hitaca iz automatske puške, od kojih je jedan pogodio Anesa Kalača i nanio mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Bonus video: