Arifović je bio sposoban za vježbu

Ministarstvo odbrane je odluku o prizemljenju osnovne verzije helikoptera Gazela donijelo nakon što je jedna od ovih letjelica 25. jula 2019. godine prinudno sletjela, pošto su piloti čuli neobičan zvuk

9319 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Zoran Đurić
Foto: Zoran Đurić

Namik Arifović bio je apsolutno sposoban za vježbu tog dana, kazao je juče pred sudom vještak Radoje Karadžić.

To je rekao u podgoričkom Višem sudu na suđenje pukovniku u penziji Vojske Crne Gore - Arifoviću, optuženom da je kriv za pad helikoptera - “gazela” u junu 2016. godine u podgoričkom naselju Gornja Gorica.

Vještak je saopštio da je okrivljeni bio osposobljen u skladu sa zakonom da učestvuje u realizaciji plana za 2016. godinu kojom je bilo predviđena preobuka na Gami, odnosno borbenoj verziji Gazele.

Kazao je da je redovna pojava da se kvar desi na letjelici tokom leta.

”Dešava se da dođe do iznenadnih anomalija za koje ne moraju uzrokovati automatsko slijetanje već se one bilježe tokom leta, a po slijetanju i otklanjaju”, pojasnio je vještak.

Optuženi je ranije u odbrani negirao da je kriv za pad helikoptera, pojašnjavajući da je zbog nezgode bio 43 dana u komi i da se ne sjeća detalja.

Arifović je optužen za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja. Arifović je upravljao letilicom u kojoj je bio i potpukovnik Miroljub Atanasijević.

Zbog izmjene sudskog vijeća, kojim sada predsjedava sutkinja Milena Matović, juče je ponovo svjedočio potpukovnik Atanasijević koji je bio sa Arifovićem u helikopteru prilikom pada.

Rekao je da ostaje kod ranije izjave pred sudom u martu prošle godine. Odgovarajući na pitanje suda, kazao da se ne pridružuje krivičnom gonjenju optuženog Arifovića niti postavlja imovinsko pravni zahtjev.

On je pojasnio da su procjene i provjere sposobnosti pilota stalan proces i da se one ne odrađuju samo prije same vježbe.

Naveo je da je prema godišnjem planu tok dana bio na preobuci za letjenje na borbenoj Gazeli. Dodao je da je borbena Gazela teža od osnovne verzije jer ima naoružanje zbog čega je teža, a sve to uslovljava da ima i jači motor.

”Kod borbenog helikoptera su stvari kompleksnije nego sa Gazelom. Leti se na malim visinama, velikom brzinom. Učimo da ne dođemo u tu situaciju, a kada se nađemo u njoj učimo kako da izađemo iz vorteks režima”, naveo je Atanasijević.

Dodao je da se radi o nekontrolisanom kretanju helikoptera koji zahtijeva posebnu proceduru za izlazak iz tog stanja i da ne postoji vježba kojom se helikopter dovodi u ovakvo stanje ali postoji predviđeni postupak koji se preduzima ukoliko se nađete u ovokvaoj situaciji.

On je svjedočeći u martu prošle godine pred sudom kazao da je borbena verzija Gazele, kojom su letjeli pod komandom Arifovića, “pala školski” i da je to razlog što su preživjeli nesreću.

Naveo je da je pri povratku sa vježbe Arifović preuzeo komandu nad helikopterom.

Advokat Zdravko Begović, branilac okrivljenog Arifovića, juče je sudu kazao da obustavljanje letjenja na helikopterima Gazela H-42/45 dok se ne utvrde i otklone uzroci nastanka prinudnog slijetanja u julu 2019. godine, stvara sumnju da su ti tehnički nedostaci tri godine ranije uzrokovali pad helikotera...

Bonus video: