Nastavak suđenja za ubistvo Anesa Kalača: Vještaci će utvrditi stanje optuženog

Prema optužnici, Adis Muratović je 27. jula 2014. godine ispalio više hitaca iz automatske puške, od kojih je jedan pogodio Kalača i nanio mu teške tjelesne povrede opasne po život. Kalač je tri dana kasnije, od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru.

5220 pregleda 0 komentar(a)
Adis Muratović, Foto: Jadranka Ćetković
Adis Muratović, Foto: Jadranka Ćetković

Viši sud u Bijelom Polju usvojio je predlog odbrane da se odredi sudsko-medicinsko vještačenje povreda okrivljenog Adisa Muratovića, nastalih prije kritičnog događaja, a radi utvrđivanja njegove sposobnosti da koristi vatreno oružje u to vrijeme.

To je juče saopštio sudija Ivan Adamović, u nastavku suđenja Muratoviću zbog smrti Anesa Kalača.

Prema optužnici, Adis Muratović je 27. jula 2014. godine ispalio više hitaca iz automatske puške, od kojih je jedan pogodio Kalača i nanio mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Kalač je tri dana kasnije, od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru.

”Usvaja se i predlog odbrane za psihijatrijskim vještačenjem afektivnih stanja kod okrivljenog, ali će se isto, umjesto komisiji vještaka (kako je to predložila odbrana), povjeriti vještaku pojedincu psihijatru Mirjani Varagić”, kazao je sudija Adamović.

Istovremeno, usvojen je predlog državne tužiteljke Ljubinke Madžgalj za izvođenje rekonstrukcije događaja.

Madžgalj je objasnila da je u jednom dijelu nužna, makar djelimična rekonstrukcija događaja - zbog činjenice da se taj dio snimka ne vidi na video snimcima izuzetim sa video nadzora sa benzinske pumpe.

Sudija Adamović je odbio predlog punomoćnika oštećene porodice, advokata Munevera Kuča da se u svojstvu svjedoka saslušaju službenici policije oko dešavanja prije kritičnog događaja, kao i za saslušanje svjedoka Nusreta Halilovića i Bahra Dacića.

Kuč je, nakon suđenja, rekao za “Vijesti” da je apsolutno je neočekivana odluka Vijeća da se, na ovoj vremenskoj distanci, nakon skoro deceniju od krivično - pravnog događaja, vještači navodno utvrđuju afektivno stanje optuženog, kao i navodna njegova sposobnost da rukuje puškom.

”Prenosim zabrinutost oštećene porodice pokojnog Kalač Anesa, nakon ovakve odluke Vijeća”, kazao je Kuč, dodajući da prihvaćena vještačenja štete ekonomiji postupka.

Datum rekonstrukcije biće određen naknadno.

Muratović je ranijom, ukinutom presudom Višeg suda u Bijelom Polju osuđen na 20 godina zatvora zbog tog ubistva.

Bonus video: