Pratili Spasojevića i planirali da ga ubiju?

Sutkinja Suzana Mugoša prihvatila prijedlog specijalnog tužioca Turkovića i dvojicu Barana poslala u Istražni zatvor

71630 pregleda 13 komentar(a)
Određen mu pritvor: Marko Peruničić, Foto: Luka Zekovic
Određen mu pritvor: Marko Peruničić, Foto: Luka Zekovic

Kriminalna grupa čiji članovi su i Barani Martin i Stefan Janković, Ervin i Eldin Muratović, Vladimir Ulama, Marko Peruničić i Stefan Mićić, planirala je likvidaciju Nikole Spasojevića i izvjesnog Milana, tvrdi Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Do tih sumnji istražitelji su došli analizirajući presretnutu komunikaciju, ostvarenu putem kriptovane Sky ECC aplikacije, u kojoj su i fotografije.

Sumnje su potkrijepili i vještačenjem baznih stanica, koje su potvrdile da su se osumnjičeni kretali u blizini Spasojevića, odnosno, da su ga pratili i opservirali na teritoriji Bara, Podgorice, Budve i Pljevalja.

Martin Janković i Marko Peruničić juče su, nakon saslušanja kod sutkinje za istragu podgoričkog Višeg suda, Suzana Mugoše, poslati u Istražni zatvor.

Suktinja Mugoša uvažila je prijedlog specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, koji je ocijenio da bi njih dvojica pobjegli, ukoliko se nađu na slobodi, ali i da bi mogli uticati na saizvršioce koji su u bjekstvu - braću Muratović, Ulamu i Stefana Jankovića.

Turković je obrazložio da je ta kriminalna grupa, čiji organizator još nije otkriven, formirana na duže vrijeme, a da iz njihovih međusobnih odnosa proizilazi da su planirali ubistva više osoba.

Likvidaciju izvjesnog Milana, članovi klana koji je blizak škaljarskom, ostavili su za “nakon lišenja života Spasojevića”.

”Iz presretnute komunikacije ostvarene putem aplikacije za kriptovanu komunikaciju SKY ECC, proizlazi osnovana sumnja da su osumnjičeni Stefan Janković, Martin Janković, Edin Muratović, Elvin Muratović, Vladimir Ulama, Marko Peruničić, Stefan Mićić i druga, za sada neidentifikovana lica, kao pripadnici kriminalne organizacije, preduzeli aktivnosti u cilju realizacije kriminalnog plana - ubistva člana suprotstavljene kriminalne organizacije, Spasojević Nikole iz Bara, pa su djelujući po uputstvima organizatora kriminalne grupe, koji je koristio nalog sa pin kodom K****6, u kontinuitetu vršli opservaciju kretanja Spasojevića na teritoriji Bara, Podgorice, Budve i Pljevalja, u namjeri njegovog ubistva”, piše u tužilačkim spisima.

Pojašnjeno je da su osumnjičeni Spasojevića nadgledali iz blizine, ali i optičkim sredstvima, kao i da su informacije o njegovom kretanju i navikama dostavljali organizatoru te krimi-grupe.

”Koji je ostvario komunikaciju sa drugim NN članovima kriminalne organizacije, koji su prihvatili ulogu neposrednog izvršenja ubistva Spasojevića”.

Tužioci su utvrdili kakva je bila uloga uhapšenih Jankovića i Peruničića, šta je bio zadatak Mićića koji se od ranije nalazi u Istražnom zatvoru, ali i kakva zaduženja su prihvatili Stefan Janković, braća Muratović i Ulama, koji su u bjekstvu.

Istražitelji su njihove uloge utvrdili iz komunikacije pripadnika te kriminalne grupe u zatvorenoj grupi za međusobnu komunikaciju, ali i njihovih privatnih poruka na Sky ECC aplikaciji.

”Takođe, iz razmijenjenih komunikacija se utvrđuje da su okrivljeni u ranijem periodu, dakle tokom avgusta 2020. godine, postali pripadnici kriminalne organizacije koja je imala za cilj izvršenje više krivičnih djela ubistvo iz čl. 143 Krivičnog zakonika Crne Gore, teško ubistvo iz čl. 144 Krivičnog zakonika Crne Gore i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 3 KZ CG”, piše u tužilačkim spisima.

Prema istoj dokumentaciji, kriminalna grupa zasnovana je na principima hijerarhije i subordinacije, a osoba, čiji identitet istražitelji još nijesu otkrili, za sebe je odredila da, kao organizator, izdaje naloge, daje uputstva za izvršenje krivičnih djela, određuje mjesto, vrijeme, način i sredstva izvršenja krivičnih djela, ali i da obezbjeđuje novac članovima svog klana...

Iz spisa proizlazi da su najmanje dvije osobe formirale tu kriminalu organizaciju - a sve što su preduzimali “jasno ih pozicionira kao organizatore kriminalne organizacije”.

Spasojevića, koji je u bjekstvu, srpska policija potražuje zbog sumnmje da je dio krimalne grupe koju je formirao Pljevljak Darko Šarić, a koja je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, švercovala kokain i izvršila jedno ubistvo.

Šarića sumnjiče da je tu krimi grupu formirao radi dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njenog transporta do Evrope - radi dalje prodaje, ali i da su organizovali ubistvo Milana Milovca, zvanog Cigla, u januaru prošle godine u Ekvadoru.

Bonus video: