Pratili, osmatrali i čekali znak da ubiju

Kriminalnu organizaciju sumnjiče stvaranje kriminalne organizacije i pripremu likvidacija

66972 pregleda 18 komentar(a)
Privođenje uhapšenih u Specijalnom tužilaštvu, Foto: Luka Zekovic
Privođenje uhapšenih u Specijalnom tužilaštvu, Foto: Luka Zekovic

Barani Martin i Stefan Janković, Edin i Elvin Muratović, Vladimir Ulama, Marko Peruničić i Stefan Mićić po nalogu šefa kriminalne grupe pratili su i osmatrali Nikolu Spasojevića, izvjesnog Milana i još neke osobe i čekali uputstva za njihovu likvidaciju.

To piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje tu kriminalnu ekipu sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i pripremu likvidacije.

Specijalni tužilac Miroslav Turković tokom izviđaja prikupio je i materijalne dokaze, kojima su potkrijepljeni navodi Europola, dostavljeni posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Prema tim dokazima osumnjičeni su tokom avgusta 2020. godine postali članovi kriminalne grupe koju su stvorile zasada neidentifikovane osobe, od kojih je jedna koristila mobilni telefon sa aplikacijom za kriptovanu komunikaciju Sky Ecc, sa kodom KJT8N6.

Ta osoba davala je uputstva pripadnicima klana, a svaki od njih je, sumnja SDT, imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a planirali su i primjenu nasilja i zastrašivanja.

SDT tvrdi da su članstvo u toj kriminalnoj organizaciji prihvatile i druge osobe, koje još nijesu identifikovane, kao ni organizatori.

Navodno, oni su planirali neodređen broj ubistava, mahom pripadnika klana koji je suprotstavljen barskoj ekipi koja je bliska škaljarskom kriminalnom klanu.

Organizator, koji je vrbovao pripadnike klana, imao je ulogu da planira ubistva i određuje koga treba likvidirati, način na koji to treba uraditi, ali i mjesto gdje će se ubistva izvršiti.

Prema spisima SDT-a, ta osoba je izdavala naredbe i uputstva pripadnicima kriminalne organizacije, obezbjeđivala novac i motorna vozila za izvršenje krivičnih djela, oružje i eksplozivna sredstva namijenjena za izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna orgaizacija i stvorena. Takođe, nadzirao je i kontrolisao pripadnike kriminalne organizacije i podstrekavao ih na vršenje krivičnih djela.

Uloge

Tužilac pojašnjava i da je Martin Janković, koji je uhapšen, imao zaduženje da sam, ali i sa ekipom, prikuplja informacije i podatke o mjestu, vremenu i načinu najpovoljnijeg izvršenja ubistava onih osoba koje su se našle na spisku za odstrel.

Osim toga, zaduženje mu je bilo i da osmatra i prati kretanje “meta”, da o prikupljenim informacijama obavještava organizatora i druge pripadnike kriminalne organizacije:

”Radi lociranja i daljeg praćenja lica koje treba lišiti života, kao i da vrši druge radnje koje su mu određene od strane organizatora kriminalne organizacije”, piše u spisima.

Njegov brat Stefan, koji je uspio da pobjegne policajcima, imao je zaduženje da sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije opservira i prati osobe čija ubistva su planirana, prikuplja podatke o automobilima koja koriste “lica koja su predmet interesovanja kriminalne organizacije”.

Specijalni tužilac objašnjava da je to radio zbog lakšeg praćenja onih čija ubistva su planirana, a potom je dostavljao podatke organizatoru i drugim pripadnicima kriminalne organizacije. Njegova uloga navodno je bila i da planira način i sredstva za opservaciju i predlaže lokacije pogodne za osmatranje onih čija ubistva su dogovorena...

U spisima SDT-a piše da su braća Edin i Elvin Muratović imali slična zaduženja kao Jankovići. Edinovo je bilo da prati i prikuplja podatke o kretanju osoba koje su od interesa za kriminalnu organizaciju, odnosno, čija ubistva su planirana i da o prikupljenim informacijama izvještava organizatora. Jedan od njegovih zadataka bio je da nabavlja sredstva i opremu neophodnu za osmatranje, a njegov brat je prihvatio da sam i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije, osmatra i prati one čija ubistva su dogovorena.

”U cilju prikupljanja podataka o njihovom kretanju”.

Takođe je, piše u spisima, o prikupljenim informacijama izvještavao organizatora.

Oba Muratovića su u bjekstvu.

Ulama nadgledao Virpazar

U spisima piše da je okrivljeni Vladimir Ulama, koji je takođe u bjekstvu, bio zadužen da prati one čija ubistva su planirana na teritoriji Virpazara.

”I da prikupljene podatke dostavlja organizatorima kriminalne organizacije radi dobijanja uputstava o daljem djelovanju, te da vrši druge radnje koje su mu od strane organizatora određene”.

Baranin Marko Perunović, koji je uhapšen, imao je zaduženje da opservira kretanje osoba čije ubistvo je planirano, a potom da prikupljene informacije dostavlja organizatorima kriminalne organizacije:

”Radi dobijanja uputstava o daljem djelovanju, radi izvršenja krivičnih djela protiv života i tijela, zbog kojih je kriminalna organizacija formirana”, piše u tužilačkim spisima.

Uloga Stefana Mićića, koji se od ranije nalazi u zatvoru, bila je da prikuplja podatke o mjestu stanovanja onih koji su se našli na spisku za odstrel, ali i da nabavlja i drugim članovima klana dostavlja fotografije tih osoba, njihovih kuća, vozila...

Navodno, te fotografije je dostavljao organizatorima kriminalne grupe i drugim pripadnicima klana.

”Radi efikasnijeg praćenja i opservacije”.

Jedan od zadataka bio mu je da sam i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije osmatranjem i praćenjem prikuplja podatke o kretanju onih čije likvidacije su planirane, prenosi podatke šefovima i članovima klana, ali i da planira i daje predloge za nabavku motocikala za praćenje...

Bonus video: