Osuđenik dao bubreg i spasio život ljekarki

Osuđenom za razbojništvo za godinu skraćena zatvorska kazna zbog humanog gesta

51658 pregleda 67 komentar(a)
Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Detalj iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Humani gest osuđenog M.B. - da donira bubreg ljekarki, bio je vrijedan pažnje i cijenjen, pa su se Viši sud u Podgorici, Vrhovno državno tužilaštvo i konačno Vrhovni sud saglasili da uvaže zahtjev da mu se ublaži izrečena zatvorska kazna.

Vrhovni sud Crne Gore usvojio je, dakle, zahtjev za vanredno ublažavanje pravosnažno izrečene zatvorske kazne osuđenog zbog krivičnog djela - razbojništvo i osudio ga na dvije godine zatvora.

”Usvojen je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne branioca osuđenog M.B. i pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici se preinačava u dijelu odluke o kazni. Tako što se osuđeni M.B., zbog krivičnog djela razbojništvo, osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Objašnjava se da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, M.B. oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

”Branilac okrivljenog, advokatica, je Višem sudu u Podgorici podnijela zahtjev za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom. U navedenom zahtjevu se ističe da su ispunjeni uslovi Zakonika o krivičnom postupku za vanredno ublažavanje kazne, jer je nakon pravosnažnosti presude došlo do novih dokaza koji neminovno doprinose ublažavanju kazne. U zahtjevu je navedeno da je osuđeni M.B., kao donor bubrega, spasio život ljekarki J.M. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ. Predložila je da Vrhovni sud Crne Gore usvoji zahtjev na način što će preinačiti pravosnažnu presudu Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o kazni”, pojašnjava se u odluci suda.

24 mjeseca, umjesto 36, robijaće M.B. nakon što je svojevoljno donirao bubreg ljekarki. Branilac osuđenog je u zahtjevu istakla da je osuđeni ovim nesebičnim djelom učinio nešto što se ne može nazvati uobičajenom pojavom, nego izuzetno rijetkim i časnim gestom, rizikujući svoj život da bi spasio tuđi, dajući jedan vitalan organ

Dodaju da je na osnovu svih činjenica, Viši sud u Podgorici, u predlogu od 2. marta 2022. godine, predložio da se usvoji zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, dok je Vrhovno državno tužilaštvo, u aktu od 11. marta iste godine, takođe konstatovalo da treba uvažiti zahtjev.

”I po nalaženju Vrhovnog suda, navedena činjenica predstavlja novu okolnost koja je nastala nakon donošenja presude, a ista je takvog značaja da očigledno opravdava blažu osudu od izrečene, pa je stoga valjalo usvojiti zahtjev za vanredno ublažavanje kazne i preinačiti presudu u dijelu odluke o kazni, na način što će se izrečena kazna ublažiti za godinu dana. U konkretnom slučaju radi se o novoj specifičnoj okolnosti, koja je veoma rijetka u medicinskoj praksi, a koja se odnosi na ličnost osuđenog. Očigledno je da je osuđeni učinio izuzetno humano djelo, dobrovoljno je donirao organ drugom nepoznatom primaocu i izvršio neciljanu donaciju organa iz potpuno nesebičnih razloga (ne radi se o licu koje je doniralo svoj organ u korist sebi bliske osobe - srodnika ili prijatelja), i na taj način drugome produžio život. Ovim činom osuđeni je učinio dobro bez ikakvog interesa, pokazujući dobru volju da pomogne drugome i da na taj način doprinese promociji ljudske dobrobiti, odnosno da podstakne i druge na dobrotvorne akcije, sve sa željom da doprinese blagostanju osobe kojoj je donirao svoj vitalni organ. Ovo je svojevrsni primjer naglašene filantropije koja zavređuje posebno poštovanje. Vrhovni sud nalazi da je navedena okolnost naročito olakšavajuća, izuzetnog karaktera, zbog čega je opravdano okrivljenom ublažiti propisanu kaznu”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Bonus video: