„Jaguar” bez traga nestao

Nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore ni u jednom vojnom objektu na teritoriji Crne Gore nije smješten sistem za prisluškivanje. Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Ivanović poručio je da će država jednom morati da otkrije ko, koga i kako prisluškuje

47568 pregleda 46 komentar(a)
Niko ne zna gdje je nestao “jaguar” (ilustracija), Foto: Shutterstock
Niko ne zna gdje je nestao “jaguar” (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, ni u jednom vojnom objektu na teritoriji Crne Gore nije smješten sistem za prisluškivanje “jaguar”.

To su “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva odbrane, kojim rukovodi ministar Raško Konjević.

Priča o nestanku tog moćnog špijunskog sistema, koji je navodno radio u sklopu Petog vojnoobavještajnog centra bivše Vojske Srbije i Crne Gore, traje godinama. Članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu od obnavljanja nezavisnosti više puta tražili su informacije o “jaguaru”.

”Ministarstvo odbrane, kao ni Vojska Crne Gore ne raspolažu saznanjem da je nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore sistem za prisluškivanje ‘jaguar’ smješten u nekom od vojnih objekata na teritoriji Crne Gore. Predmetni sistem nije bio na materijalnom dugovanju u jedinicama Vojske, ne postoje informacije da je sistem nestao, pa tako nije ni bilo ni osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje njegove lokacije, niti eventualne materijalne štete za sredstvo koje se ne nalazi na dugovanju u jedinicama Vojske”, odgovorili su iz MO.

Sjedište Ministarstva odbrane
Sjedište Ministarstva odbranefoto: Luka Zeković

Poslanik Socijalističke narodne partije i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Ivanović kazao je za “Vijesti” da priča o nestanku “jaguara” i nedozvoljenom prisluškivanju kola godinama.

”Priča da mafija prisluškuje tim sistemom i da su mu samo mijenjali lokaciju, korisnike i ‘žrtve’ nadziranja postoji godinama, ali nikada nijesmo dobili konkretne dokaze za to. Svakako, jednom će država morati da stane na kraj tome, a institucije će morati ozbiljno da se pozabavetom istragom. Tada ćemo, vjerujem, saznati istinu o ‘Jaguaru’. Svakako, i da nije istina, nadležne institucije moraju preduzeti određene mjere da se završi sa praksom nezakonitog prisluškivanja, ma odakle da dolazi, kako bi se u tu oblast uveo red i kako bi se znalo ko smije, koga i pod kojim uslovima da prati, prisluškuje i nadzire”, rekao je on.

Ivanović
Ivanovićfoto: Boris Pejović

Prislušni sistem “jaguar” britanskog je porijekla i može da prati 5.000 telefonskih razgovora u minuti sa daljine i do sto kilometara. Sa njim se može slušati sva žična i bežična telefonska komunikacija, a osoba koja se prati locira se u prečniku od pet metara.

Nestanak “jaguara” bio je česta tema opozicionih poslanika, koji su svojevremeno tvrdili da je završio u rukama kriminalaca.

Dobro obaviješteni izvor iz policije ranije je za “Vijesti” ispričao da postoje dvije mogućnosti gdje bi mogao biti - ili je prodat ili se našao u rukama kriminalaca.

Sagovornik “Vijesti” tada je kazao i da je “poznato da jedan crnogorski kontroverzni biznismen koristi prislušnu tehniku da bi prikupljao informacije od ekonomskog, kriminalnog, ali i političkog značaja”.

Iz MO su, dok je njim rukovodila Milica Pejanović Đurišić, “Vijestima” u septembru 2015. godine odgovorili da na osnovu dokumentacije kojom raspolažu, uključujući i uvid u materijalno knjigovodstvo, nakon obnove nezavisnosti Crne Gore u Vojsci Crne Gore nije utvrđeno prisustvo tog sistema za prisluškivanje.

Tada su kazali i da se Crna Gora prije sticanja nezavisnosti, nije “pitala” sa obavještajnim centrima, odnosno, da su u vrijeme bivše države Savezne republike Jugoslavije i državne zajednice SiCG, svi obavještajni centri i jedinice koje su se bavile obavještajnim radom, bile potčinjene nadležnim organima u Beogradu - Vojno obavještajnoj agenciji ili Upravi za obavještajno izviđačke poslove.

5.000 telefonskih razgovora u minuti sa daljine i do sto kilometara može da prati prislušni sistem “jaguar”, britanskog porijekla. Sa njim se može slušati sva žična i bežična telefonska komunikacija, a osoba koja se prati locira se u prečniku od pet metara. Nestanak “jaguara” bio je česta tema opozicionih poslanika, koji su svojevremeno tvrdili da je završio u rukama kriminalaca

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” - da li su ikada istraživali gdje je, nakon sticanja nezavisnosti, nestao taj sistem za prisluškivanje, koji je radio u sklopu Petog vojno-obavještajnog centra bivše Vojske Srbije i Crne Gore u Podgorici.

Bez ogovora ostalo je i pitanje da li će pokrenuti taj postupak, ako do sada nije vođen.

Iz Tužilaštva su prije sedam godina “Vijestima” saopštili da ne istražuju da li je i gdje 2006. godine nestao “Jaguar”, odnosno da do 16. septembra 2015. godine taj predmet nije ni formiran.

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, ranije je za “Vijesti” rekao da je Odbor za bezbjednost i odbranu još prije nekoliko godina informisan da se sistem ne nalazi u vlasništvu Vojske Crne Gore, ali da nije ni u Srbiji.

Iz Tužilaštva su prije sedam godina “Vijestima” saopštili da ne istražuju da li je i gdje 2006. godine nestao “jaguar”, odnosno da do 16. septembra 2015. godine taj predmet nije ni formiran”

Nebojša Medojević, ranije je za "Vijesti" rekao da je Odbor za bezbjednost i odbranu još prije nekoliko godina informisan da se sistem ne nalazi u vlasništvu Vojske Crne Gore, ali da nije ni u Srbiji

Bonus video: