Ivanović: Barutne čestice na garderobi Tarhaniša, moguće da je bio povezan sa ispaljenjem hica

”Oštećenja na jakni, majci i trenerci oštećenog nastale su od projektila iz vatrenog oružja u trenutku kada su usta cijevi bila na većoj razdaljini od 90 centimetara”, pojasnila je vještakinja Ivanović

7019 pregleda 1 komentar(a)
Optuženog juče sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković
Optuženog juče sprovode na suđenje, Foto: Jadranka Ćetković

Vještakinja hemijske struke Forenzičkog centra u Danilovgradu Ljudmila Ivanović utvrdila je da je na lijevoj šaci Rožajca Elvedina Tarhaniša nađena jedna GSR čestica, što ukazuje na mogućnost da je bio povezan sa ispaljenjem hica iz vatrenog oružja.

To je kazala u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Tarhaniš odgovara zbog pokušaja ubistva sugrađanina Mensura Kurtagića.

Prema tužilačkom aktu, Tarhaniš je 9. januara, oko 2.30 časova, u Rožajama, u blizini benzinske pumpe “Eko”, sa još jednom neidentifikovanom osobom, pokušao da ubije Kurtagića.

”GSR čestice nastaju isključivo iz punjenja (smješe) inicijalne kapisle metka, nakon opaljenja vatrenog oružja. Prisustvo GSR čestica ukazuje da je Tarhaniš kritičnog dana bio povezan sa procesom ispaljenja iz vatrenog oružja, bilo da je on pucao, da je bio u kontaktu sa oružjem poslije ispaljenjam, bio sa osobom koja je pucala ili se nalazio u blizini”, kazala je Ivanović.

Na garderobi optuženog, kazala je Ivanović, nađene su barutne čestice, dok na garederobi oštećenog nisu, pojašnjavajući da je domet barutnih čestica, koje se rasprostiru u obliku lijevka, do 90 centimetara.

”Oštećenja na jakni, majci i trenerci oštećenog nastale su od projektila iz vatrenog oružja u trenutku kada su usta cijevi bila na većoj razdaljini od 90 centimetara”, pojasnila je ona.

Branilac optuženog, advokat Rešad Muzurović zamjerio je što tragovi za DNK vještačenje, poslije kritičnog događaja nisu skinuti sa ručke vozila oštećenog, koji je tvrdio da je Tarhaniš otvorio vrata njegovog vozila, ukoliko se zna da pri tom nije imao rukavice, jer u suprotnom, što je potvrdila i Ivanović, ne bi bilo GSR čestica na ruci.

Muzurović je predložio super vještačenje Forenzičkog centra u Beogradu, kako bi se otkrilo eventualno prisustvo GSR čestica na garderobi optuženog, nakon što je vještakinja Ivanović kazala da se u Forenzičkom centru u Danilovgradu takve analize još ne rade.

Takvom predlogu usprotivila se tužiteljka Ljubinka Madžgalj, a sudsko vijeće Ivana Adamovića odlučilo je da prvo uputi zahtjev Forenzičkom centru u Danilovgradu, kako bi provjerili da li takve analize mogu da rade.

Trahaniš je ranije tvrdio da te večeri nije ni bio na tom mjestu, da je sa oštećenim u dobrim odnosima, a njegov alibi potvrdili su otac, majka, brat i supruga - govoreći da je bio kući u vrijeme pucnjave na Kurtagića.

Oštećeni Kurtagić još nije saslušan, zbog toga što se, prema raspoloživim podacima, trenutno nalazi u Njemačkoj.

Prema optužnici, Tarhaniš je te večeri prišao zaustavljenom automobilu “pežo 206”, kojim je upravljao oštećeni i iz vatrenog oružja nepoznate marke kalibra 7,62 milimetra ispalio projektil u njegovom pravcu, nanijevši mu laku tjelesnu povredu, dok je nepoznato lice drvenom palicom polomilo zadnje vjetrobransko staklo.

Bonus video: