Darežljivi i prema seksualnim napasnicima

Bjelopoljski Viši sud od početka 2022. godine dobio 40 molbi za uslovni otpust, u 17 slučajeva odgovorili pozitivno

34030 pregleda 19 komentar(a)
Sud može uslovno otpustiti s izdržavanja kazne zatvora osuđenog koji je izdržao dvije trećine, a izuzetno polovinu kazne zatvora (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Sud može uslovno otpustiti s izdržavanja kazne zatvora osuđenog koji je izdržao dvije trećine, a izuzetno polovinu kazne zatvora (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Bjelopoljski Viši sud za trećinu je skratio zatvorsku kaznu R. M. osuđenom zbog nedozvoljenih polnih radnji nad maloljetnom osobom.

Prema informacijama “Vijesti”, on je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, a krajem juna pravosnažno je usvojena njegova molba da ga uslovno otpuste iz spuškog zatvora.

”Molba za uslovni otpust R. M. je usvojena, jer su ispunjeni zakonom predviđeni razlozi. Navedena odluka je pravosnažna”, odgovorili su “Vijestima” iz Višeg suda u Bijelom Polju.

Taj sud su “Vijesti” pitale - da li je uslovni otpust i, ako da, iz kojih razloga, odobren R. M. - osuđenom zbog krivičnog djela iz oblasti protiv polnih sloboda.

Prethodno, pojasnili su da je taj sud, osim zahtjeva osuđenog R. M. od početka godine dobio 40 molbi za uslovni otpust i da su u 17 slučajeva odgovorili pozitivno.

Time je zatvorska kazna skraćena i četvorici osuđenih zbog dilovanja droge, jednoj osobi koja je počinila ubistvo u pokušaju, dvoma koji nijesu plaćali izdržavanje...

”Obavještavamo Vas da je u periodu od 1. 1. 2022. godine do 23. 6. 2022. godine ovom sudu predato ukupno 40 zahtjeva za uslovni otpust. U 17 (sedamnaest) slučajeva molba za uslovni otpust je odbijena, 6 (šest) predmeta je nezavršeno, a u 17 (sedamnaest) predmeta molba za uslovni otpust je usvojena”, odgovorio je “Vijestima” predsjednik tog suda, sudija Milan Smolović.

Objasnio je da su uslove da im kazna bude skraćena ispunila četvorica osuđenih zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jedan osuđeni zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, ali i jedan osuđen za ubistvo u pokušaju.

Pod istim uslovima uslovni otpust odobren je jednom osuđenom zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnostI, dvojici osuđenih zbog teške krađe, po jednom osuđenom zbog lake i teške tjelesne povrede, ali skraćenje kazne dobile su i dvije osobe osuđene zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja.

”U svim slučajevima u kojima je uslovni otpust usvojen utvđeno je da su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uslovno otpuštanje osuđenih lica sa izdržavanja kazne zatvora”, objasnio je sudija Smolović.

8. juna isti sud odbio je molbu za uslovni otpust koju je podnio K. A., osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog droge, kojem je kazna svakako isticala 26. juna. Njemu nije omogućeno skraćenje kazne od 18 dana, iako u mišljenju dostavljenom iz zatvora piše da nema kriminalnu prošlost niti teži takvim ciljevima...

Prema Krivičnom zakoniku, sud može uslovno otpustiti s izdržavanja kazne zatvora ili kazne dugotrajnog zatvora osuđenog koji je izdržao dvije trećine, a izuzetno polovinu kazne zatvora, odnosno kazne dugotrajnog zatvora, ako se u toku izdržavanja kazne tako popravio da se može s osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo krivično djelo.

”Pri ocjeni da li će se osuđeni uslovno otpustiti uzeće se u obzir da li se osuđeni dobro vladao i izvršavao radne obaveze prema njegovoj radnoj sposobnosti, a naročito da li je disciplinski kažnjavan za vrijeme izdržavanja kazne zatvora ili kazne dugotrajnog zatvora, da li je nadoknadio štetu koju je prouzrokovao krivičnim djelom i vratio imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnog djela, kao i da li je postignuta svrha kažnjavanja”, piše u Krivičnom zakoniku.

KZ propisuje da se u odluci o uslovnom otpustu može odrediti da je osuđeni dužan da ispuni obavezu utvrđenu zakonom i da će se, ukoliko uslovni otpust ne bude opozvan, smatrati da je osuđeni izdržao kaznu.

Tim aktom propisano je i u kojim slučajevima sud može opozvati uslovni otpust.

”Sud će opozvati uslovni otpust ako osuđeni, dok je na uslovnom otpustu, učini jedno ili više krivičnih djela za koja je izrečena kazna zatvora preko jedne godine ili ako osuđeni ne izvrši neku obavezu koja mu je naložena na osnovu zakona. Sud može opozvati uslovni otpust, ako uslovno otpušteni učini jedno ili više krivičnih djela za koja je izrečena kazna zatvora do jedne godine. Pri ocjeni da li će opozvati uslovni otpust sud će naročito uzeti u obzir srodnost učinjenih krivičnih djela, pobude iz kojih su učinjena i druge okolnosti koje ukazuju na opravdanost opozivanja uslovnog otpusta.”

Bonus video: