Camgoza traže i zbog dva ubistva

Ko je turski državljanin uhapšen 6. jula u glavnom gradu Crne Gore

59279 pregleda 15 komentar(a)
Na društvenim mrežama se predstavljao kao borac protiv droge: Deniz Camgoz, Foto: Tviter
Na društvenim mrežama se predstavljao kao borac protiv droge: Deniz Camgoz, Foto: Tviter

Binali Camgoz (39) kojeg je crnogorska policija uhapsila po potjernici Interpola, u stvari je Deniz Camgoz i turske vlasti ga traže zbog umiješanosti u najmanje dva ubistva.

To su Vijestima kazali iz Uprave policije, pojasnivši da je Camgoz, prilikom hapšenja, kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Ali Bayhan.

Sa njim je privedeno još pet turskih državljana. Turski mediji prenose da su i tih pet osoba na potjernici njihovih vlasti.

Camgoz je navodno vođa organizovane kriminalne grupe, a prema pisanju turskih medija u krivičnom dosijeu upisani su mu razni zločini - ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica...

Crnogorska policija izvijestila je kolege u Turskoj da su 6. jula, u Podgorici, uhapsili Camgoza i još pet osumnjičenih, sa podudarnim otiscima prsta, prenose tamošnji mediji pozivajući se na dokumenta crnogorske Jedinice Interpola.

”Navedeno je da Turska ima rok od 18 dana za podnošenje zahtjeva za ekstradiciju, i da se, ukoliko se postupak ne može okončati u tom roku, pritvor može produžiti na ukupno 40 dana”, piše

Navodno, u oktobru prošle godine kada je policija krenula u akciju hapšenja članova njegove kriminalne grupe, Camgoz je već bio na sigurnom - u Gruziji. Na spisku za hapšenje pripadnici Policijske uprave pokrajine Izmir odnosno njihovog Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, tog dana imali su 57 članova Camgozove bande.

Uhapsili su 35, a hapšenje su izbjegli Camgoz i još 21 član tog klana.

Camgoz se na društvenim mrežama predstavljao kao borac protiv droge, a objavljivao je i snimke prebijanja ljudi koji se drogiraju. Ipak, utvrđeno je da je to bila farsa - pretresima koje je policija izvršila u oktobru prošle godine, kog članova njegove krimi-grupe pronađena je i oduzeta veća količina kanabisa, a otkriveno je i da uzgajaju marihuanu.

Prije te akcije turske vlasti podnijele su optužnicu protiv 38 pripadnika tog klana, kojom je objedinjeno 13 krivičnih djela u koje su optuženi navodno bili umiješani. Turski mediji prenose da su tada optuženi i za pokušaj ubistva zamjenika gradonačelnika opštine Cigli u Izmiru Alija Rize Kočera, 11. januara 2020. godine.

Ubili svjedoka?

Prema pisanju tamošnjih medija Camgoz je, navodno, podstrekač ubistva potpredsjednika izmirske AK partije Ahmeta Kurtuluša i ubistva vođe jedne navijačke grupe Metina Arslana zvanog Dobo Metin i ranjavanja Mehmeta Ali Oguza.

Kurtuluš je ubijen u kućnom pritvoru u kom je bio nakon suđenja terorističkoj organizaciji Fetulah - FETO, u kojem mu je dodijeljen status svjedoka pokajnika.

Za ubistvo Kurtuluša optužen je, a kasnije i na doživotnu robiju osuđen Jener Toja, koji je ušao u njegovu kuću prerušen u policajca, i upucao ga.

Šest njegovih saučesnika osuđeni su na zatvorske kazne u rasponu od 13,5 do 19,5 godina.

Bježali vozilom hitne

Tokom istrage ubistva Arslana, odnosno dva dana nakon oružanog napada na njega i Oguza, ubijen je i njegov prijatelj - berberin Jener Edis.

Kada je policija utvrdila da su za ubistvo Arsalana odgovorni članovi Camgozove bande, dvojica osumnjičenih pokušala su da im pobjegnu vozilom hitne pomoći.

Tamošnji mediji prenose da je utvrđeno da su osumnjičeni pozvali privatnu Hitnu pomoć iz Istanbula i sa tim vozilom pobjegli. Kada ih je policija zaustavila, rekli su im da voze pacijente sa koronavirusom.

Ipak, policija i žandarmerija su im blokirali put u Kocaelijevom okrugu Karamurselu, opkolili ih i uhapsili.

Pronašli su i oružje korišćeno u ubistvima, koje su članovi Camgoze zakopali na jednoj planini.

Suđenje

Na suđenju članovima Camgozove grupe, juče je u 9. Višem krivičnom sudu u Izmiru saopšteno da je taj tridesetdevetogodišnjak uhapšen u Podgorici i da je u toku postupak izručenja.

”U dopisu koji je stigao od Jedinice Interpola Crne Gore u vezi sa Binalijem Camgozom, navedeno je da je Mehmet Ali Bayhan uhapšen 6. jula u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, sa 5 osoba pod lažnim imenom”, prenose turski mediji.

Bonus video: