Zbog organizovanog kriminala 75 prijava

Dokument o radu SDT-a skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu dostavila vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović

24826 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Novović u državnom parlamentu, Foto: BORIS PEJOVIC
Vladimir Novović u državnom parlamentu, Foto: BORIS PEJOVIC

Od početka godine do 15. maja Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijeto je 286 krivičnih prijava, od čega za krivična djela organizovanog kriminala protiv 75 osoba.

To piše u Izvještaju o radu SDT-a, koji je skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu dostavila vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović.

O tom aktu raspravljaće 18. jula.

Izmijenjenim Zakonom o državnom tužilaštvu propisano je da su vrhovni državni tužilac i glavni specijalni tužilac dužni da dostave posebne, odnosno periodične izvještaje o svom radu, u roku koji odredi Skupština ili nadležno radno tijelo...

”Iz ranijeg perioda ostale su 43 neriješene prijave za organizovani kriminal, pa je u radu bilo ukupno 118 prijava. Od tog broja, u izvještajnom periodu riješene su 33 krivične prijave. Za 10 lica donijeta su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, naredbe o sprovođenju istrage donijete su protiv 21 lica, dok su prijave protiv dva lica ustupljene drugom tužilaštvu. Neriješene su ostale prijave protiv 85 lica”, navodi se u Izvještaju.

1

presuda osuđujuća donijeta je na osnovu sporazuma o priznanju krivice, po optužnom predlogu zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja. Na kraju izvještajnog perioda, ostalo je neriješeno optuženja protiv 183 lica, piše u Izvještaju...

Objašnjava se da su naredbe o sprovođenju istrage za krivična djela organizovanog kriminala donijete u četiri predmeta, a protiv 21 osobe.

Istrage su pokrenute protiv jedne osobe zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, protiv četiri osobe zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije i prevare...

”Protiv jednog lica zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije... Protiv jednog lica zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, teška tjelesna povreda, nedozvoljeno držanje oružja... omogućavanje uživanja opojnih droga i navođenje na protivzakoniti uticaj”, piše u dokumentu Specijalnog državnog tužilaštva, na čijem je čelu Vladimir Novović.

Istrage su, dodaje se, pokrenute i protiv dvije osobe zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i davanje mita, kao i protiv takođe dva lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje...

”Istrage su pokrenute protiv dva lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv jednog lica zbog krivičnog djela prevara, protiv sedam lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.”

Uz neriješene istrage iz ranijeg perioda protiv 103 lica, stoji u dokumentu, za krivična djela organizovanog kriminala je bilo u radu ukupno istraga protiv 124 osobe.

”U izvještajnom periodu obustavljena je istraga protiv tri lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije... Uz krivične istrage zbog krivičnih djela organizovanog kriminala, pokrenuta je finansijska istraga u tri predmeta protiv 31 fizičkog i četiri pravna lica”, piše u Izvještaju.

Nakon završene istrage optužnica je podignuta u devet predmeta protiv 33 fizička lica...

Za visoku korupciju prijave protiv 199 osoba

U periodu od 1. januara do 15. maja 2022. godine za krivična djela visoke korupcije SDT-u su podnijete krivične prijave protiv 199 osoba.

”Iz ranijeg perioda ostale su neriješene krivične prijave protiv 408 lica, tako da je u radu bilo ukupno 607 prijava za ova krivična djela. Od tog broja, u izvještajnom periodu riješeno je 212 krivičnih prijava. Za 145 lica donijeta su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, protiv šest lica podignut je optužni predlog, naredbe o sprovođenju istrage donijete su protiv 21 lica, dok su prijave protiv 40 lica ustupljene drugim tužilaštvima. Neriješene su ostale prijave protiv 395 lica”, piše u Izvještaju.

Bonus video: