Sindikat medija osudio napade na snimatelja TV Nikšić i novinara Pobjede

"Ovo su novi u nizu napada na medijske radnike dok su obavljali svoj posao a koji su posljedica oštrih i opasnih podjela u društvu. I najveći broj napada na novinare i medijske radnike od prošle godine desili su se iz istog razloga"

6890 pregleda 0 komentar(a)
Foto: sindikatmedija.me
Foto: sindikatmedija.me

Sindikat medija Crne Gore osudio je napade na snimatelja Televizije Nikšić Zorana Ivanovića i novinara dnevnog lista "Pobjeda" Duška Mihailovića koji su se desili tokom sinoćnjih nereda u Nikšiću.

"Ovo su novi u nizu napada na medijske radnike dok su obavljali svoj posao a koji su posljedica oštrih i opasnih podjela u društvu. I najveći broj napada na novinare i medijske radnike od prošle godine desili su se iz istog razloga", navodi se u saopštenju Sindikata medija.

Traže od nadležnih da hitno istraže sinoćnje slučajeve i procesuiraju napadače kako bi se ponovo poslala poruka da su napadi na novinare i medijske radnike neprihvatljivi, bez obzira na uređivačke politike njihovih medija ili bilo koje druge okolnosti.

Ističu da ova poruka, nažalost, još ne dopire do političkih elita i dijela građana zbog čega se ovakve stvari iznova i iznova dešavaju.

"I pored pooštravanja kaznene politike kada su u pitanju napadi na novinare očigledno je da su događaji visokog rizika i dalje veoma opasni za novinarsko izvještavanje pa ponovo pozivamo i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da blagovremeno djeluju tokom ovakvih dešavanja i obezbijede najveću moguću zaštitu novinarima i medijskim radnicima na njihovim radnim zadacima. Jasno je da bez rješavanja ovog problema nema ni bržeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji ali smatramo da to nije prioritet u ovom trenutku već da je najvažnije obezbijediti fizičku sigurnost novinara kako ne bi strahovali svaki put kad odu da izvještavaju sa nekog protesta ili okupljanja", zaključuje se u saopštenju Sindikata medija Crne Gore.

Bonus video: