Gorović: Nije se desio propust policije, preduzete zakonom predviđene radnje

"U kontekstu video snimka na kojem se vidi grupa lica, koja prolazi pored policijskih službenika naglašavamo da ova grupa nije prošla pored sredstava za zaprečavanje prolaska lica, odnosno nisu prošli krajnje pozicije, na kojima je od strane policije bio ograničen pristup", kazao je v.d. pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor policije opšte nadležnosti Dragan Gorović

30128 pregleda 67 komentar(a)
Foto: Printscreen/Uprava policije
Foto: Printscreen/Uprava policije

Video snimak na kojem se vidi grupa osoba, koja prolazi pored policijskih službenika nije prošla pored sredstava za zaprečavanje prolaska osoba, nisu prošli krajnje pozicije, na kojima je od strane policije bio ograničen pristup.

To je saopštio v.d. pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor policije opšte nadležnosti Dragan Gorović povodom jučerašnjeg incidenta u Nikšiću.

"Dakle, policija je, fizičkim prisustvom i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica, spriječila bilo kakav fizički kontakt i sukob dvije grupe lica, što je i bilo u njenoj nadležnosti", kazao je on.

Službenici policije su, kako kaže, u cilju sprečavanja sukoba između jednog broja okupljenih građana preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje, "uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima".

Gorović navodi da je nakon završenog prvog javnog okupljanja, došlo do incidenta u kojem je više policijskih službenika zadobilo povrede, a među kojima i jedan koji je zadobio teže tjelesne povrede.

"Radi tačnog informisanja javnosti, treba naglasiti da se nije desio propust policije jer se dvije grupe lica nisu susrele na način da su imale fizički kontakt. Upravo je planiranim aktivnostima policije oko Trga Slobode uspostavljen perimetar fizičkim prisustvom policije i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica. Obezbjeđenje prostora bilo je organizovano na odgovarajući način, između ostalog i vodeći računa o veličini i urbanističkoj konfiguraciji prostora, kao i na osnovu ostalih elemenata za obezbjeđenje ovakve vrste okupljanja. Policija je snimala javna okupljanja i na video snimcima koje posjeduje policija pomenuto se može jasno vidjeti. Ukoliko postoji snimak koji ukazuje na drugačiji situaciju, pozivamo da se on prikaže, odnosno dostavi policiji, tužilaštvu i Odjeljenju za unutrašnju kontrolu", rekao je Gorović.

U kontekstu video snimka na kojem se vidi grupa lica, koja prolazi pored policijskih službenika "naglašavamo da ova grupa nije prošla pored sredstava za zaprečavanje prolaska lica, odnosno nisu prošli krajnje pozicije, na kojima je od strane policije bio ograničen pristup".

"Dakle, policija je, fizičkim prisustvom i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica, spriječila bilo kakav fizički kontakt i sukob dvije grupe lica, što je i bilo u njenoj nadležnosti. Međutim, nakon toga je došlo do napada na policijske službenike od strane jedne grupe lica koja je bila okupljena na Trgu Slobode, koja je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala određene predmete kojima se mogu nanijeti povrede (staklene flaše, kamenice, stolice, drvene predmete, i sl.). Udaljenost između dvije grupe lica, koje su dijelili policija i sredstva za zaprečavanje prolaska lica, bila je značajna, mnogo veća nego na nekim javnim okupljanjima koja se u kontinuitetu, odnosno tradicionalno održavaju u Crnoj Gori, a koje nose povećan bezbjednosni rizik", saopštio je on.

Prema njegovim riječima, napad na policiju je bio jakog inteziteta i "ničim nije bio isprovociran od strane policije".

"Za to nema i ne može biti opravdanja u argumentu da je bilo verbalnih i drugih provokacija od strane druge grupe lica. Naime, svako ko na takvu vrstu provokacije odgovori fizičkim nasiljem je odgovoran i podliježe primjeni zakona, uključujući i sredstva prinude, kada su ispunjeni zakonski uslovi, kao što je bio slučaj juče u Nikšiću. Tamo gdje je to bilo potrebno, radi uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira i odbijanja napada, pripadnici policije su u skladu sa Zakonom upotrijebili sredstva prinude, uključujući i hemijska sredstva", rekao je Gorović.

Kazao je da je bio angažovan dovoljan broj službenika, da je policija bila adekvatno organizovana i pripremljena, te sprovodila planirane aktivnosti.

Određeni broj osoba se u medicinskim ustanovama javio radi ukazivanja ljekarske pomoći, između ostalog i zbog kontaminacije usljed upotrebe hemijskih i ostalih sredstava prinude, "zbog čega žalimo, ali je policija bila prinuđena da upotrijebi sredstva prinude u skladu sa zakonom".

"U toku su policijsko-tužilačke aktivnosti povodom navedenih događaja, uključujući i identifikaciju izgrednika, odnosno lica koja su počinila krivična djela i prekršaje. Izvještaj o upotrebi sredstava prinude biće sačinjen u zakonom predviđenom roku, a Uprava policije će pažljivo analizirati i postupanje sopstvenih službenika i ukoliko se utvrde pojedinačna prekoračenja ovlašćenja, shodno tome i postupiti", navodi Gorović.

Po okončanju svih zakonom propisanih procedura i postupaka, Gorović je saopštio da će javnost biti blagovremeno upoznata,

"Apelujemo na sve aktere na javnoj sceni da u procjeni situacije i dešavanja u Nikšiću, uzmu u obzir sve činjenice, kao i da je ovakav pristup policije uobičajen u razvijenijim demokratskim društvima, a posebno u okolnostima napada na policijske službenike u sprovođenju njihovih ovlašćenja i nadležnosti, u skladu sa zakonom", zaključuje se u njegovom obraćanju.

Bonus video: