Tužilački savjet: Političari da ne prijete tužiocima i da ne pripisuju sebi zasluge za naš rad

Pozvali su i sve društvene i političke subjekte da bez izuzetka poštuju pretpostavku nevinosti, ali i da ne traže i zahtijevaju privilegije za bilo koje lice po bilo kojem osnovu

19226 pregleda 38 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Tužilački savjet pozvao je visoke javne funkcionere i političare da ne prijete državnim tužiocima, ali i da sebi ne pripisuju zasluge za njihove rezultate.

Istakli su da visoki javni funkcioneri, a naročito oni čija je formalna i politička moć najveća, imaju posebnu odgovornost da ohrabre državne tužioce na zakonito i efikasno postupanje, umjesto prijetnji da će ”odgovarati” i da im donošenje određene odluke “neće biti zaboravljeno“.

Takođe su pozvali političare da rezultate državnih tužilaca ne pripisuje u sopstvene zasluge, jer na taj način posredno urušavaju integritet državnih tužilaca i državnog tužilaštva.

"Tužilački savjet ukazuje da je pravo tužioca da traži da se odredi pritvor kao krajnja mjera obezbjeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, ali je i njegovo nezavisno, profesionalno pravo da donosi i druge odluke u krivičnim predmetima u cilju ispunjenja svojih zakonskih nadležnosti, uz obavezu da u takvim predmetima postupa blagovremeno i efikasno", saopšteno je iz Tužilačkog savjeta.

Pozvali su i sve društvene i političke subjekte da bez izuzetka poštuju pretpostavku nevinosti, ali i da ne traže i zahtijevaju privilegije za bilo koje lice po bilo kojem osnovu.

"Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da zakonito i efikasno, bez obzira na različite stavove, mišljenja i poruke koja se iznose u javnosti, nastave da unapređuju rezultate u gonjenju počinilaca krivičnih djela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala", zaključuje se u saopštenju.

Predsjednik države Milo Đukanović je prije par dana zaprijetio tužiocima da će odgovarati ako im eventualne optužnice protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg rukovodstva "Plantaža" sudovi ne potvrde osuđujućim presudama.

Bonus video: