Analizirali sve SKY poruke Lazovića i Milovića, pretreseni hotel "Podgorica", restoran na Grahovu...

Prema nezvaničnim podacima Vijesti, analizirane su poruke dvojice službenika tajne i javne službe sa odbjeglim šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom i još nekoliko bezbjednosno-interesantnih osoba koje se trenutno nalaze u bjekstvu ili zatvorima... Uhapšen Petar Lazović, policija traga za Ljubom Milovićem

86865 pregleda 30 komentar(a)
Pretresen i hotel "Podgorica", Foto: Boris Pejović
Pretresen i hotel "Podgorica", Foto: Boris Pejović

Nakon što je tim Specijalnog državnog tužilaštva sa službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja analizirao više stotina hiljada tekstualnih, audio i slikovnih poruka koje su preko kriptovane SKY aplikacije razmijenili agent Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović (32) i pripadnik Uprave policije Ljubo Milović (39), izdat je nalog za njihovo hapšenje.

Privođenje Lazovića
Privođenje Lazovićafoto: Boris Pejović

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), po nalogu specijalnog tužioca Zorana Vučinića, uhapsili su agenta tajne službe, dok su Milovića bezuspješno tražili na više lokacija u Crnoj Gori.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je tim SDT-a temeljno analizirao i u dokaznom smislu ocijenio sve poruke koje je EUROPOL do sada dostavio za Lazovića i Milovića.

U strogo čuvanoj akciji SPO, tokom prijepodneva pretresen je hotel “Podgorica”, restoran na Grahovu, ali i nekoliko stanova i kuća u kojima su se, prema tvrdnjama Europola, Lazović i Milović sastajali sa visokopozicioniranim pripadnicima kavačkog klana.

Uprava policije od početka juna ne odgovara na pitanja “Vijesti” da li je Milović pobjegao iz države, te da li imaju saznanja gdje se nalazi.

Saslušanje danas u SDT-u

Prema informacijama iz SDT-a, za danas je pred specijalnim tužiocem planirano saslušanje sina bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

To će biti prvi put da se Lazović u prisustvu advokata Nikole Martinovića izjasni na dokaze i tvrdnje EUROPOLA da je sa Milovićem formirao kriminalnu organizaciju, zloupotrijebio službena ovlašćena i učestvovao u međunaronom švercu velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju.

U izviđajnom dijelu postupka, Lazović ni Milović ali ni druge osobe, koje su pominju u spisima EUROPOLA nijesu pozivani na informativne razgovore.

Iz SDT-a juče je zvanično saopšteno da je Lazović uhapšen u krivičnom predmetu koji je, u maju ponovo formiran po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a na osnovu materijala EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, koji je dostavljen još u julu i decembru prošle godine.

Novović
Novovićfoto: Boris Pejović

Objasnili su i da Lazovića sumnjiče da je učinio krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Neki u bjekstvu, neki u zatvoru

U sklopu ovog predmeta tužilaštvo je targetiralo više osoba, mahom iz kriminalnog miljea, čije sumnjive kontakte je EUROPOL “skinuo” pretresom servera SKY aplikacije, a koje su analizirali u spisima poruka Milovića i Lazovića.

Prema nezvaničnim podacima Vijesti, analizirane su poruke dvojice službenika tajne i javne službe sa odbjeglim šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom i još nekoliko bezbjednosno-interesantnih osoba koje se trenutno nalaze u bjekstvu ili zatvorima...

Nalog za hapšenje za sada nije izdat i za policajca Nebojšu Bugarina, koji se prema dostavljenim spisima iz EUROPOLA, uz Lazovića i Milovića, fotografisao sa šefom kavačkog klana i beogradskim kriminalcima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Belivuk
Belivukfoto: TV Vijesti

Hapšenje Lazovića uslijedilo je dva i po mjeseca nakon što je portal “Libertas press” objavio da su, prema podacima Europola on i Milović članovi kavačkog klana i da su direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, kao i šverc oružja i cigareta za kavčane.

Taj portal početkom maja objelodanio je komunikaciju koju je, pod nikom Junior, mlađi Lazović vodio sa Bornom (Zvicerom) preko Sky aplikacije. Milović je koristio nekoliko nikova.

Ipak, ni nakon toga Uprava policije nije odgovorila na pitanja Vijesti o komunikaciji mlađeg Lazovića sa Zvicerom, a pitanja su im poslata još 5. maja 2021.

Prvi dio dokaza Europol je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio u julu 2021. godine. Od tada, Vijesti su na gotovo svim konferencijama SDT-a i Uprave policije pitale da li je utvrđeno ko su Kardinal, Komita i Junior, ali i ko je sa vrhom kavačkog klana ručao na Grahovu. Konkretni odgovori nikada nijesu dobijeni.

Podaci Europola, a koje je objavio portal Libertas press, pokazuju da su zaštitu Belivuku i Miljkoviću za vrijeme višednevnog boravka na Crnogorskom primorju, pružali Lazović, Milović, za koje se vjeruje da su sa njima učestvovali u međunarodnom lancu dopremanja kokaina iz Ekvadora, švercu oružja, cigareta...

”Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem kokaina Milovića, Lazovića i drugih pripadnika kavačkog klana, molimo pošaljite Europolu zahtjev za dobijanje neobrađenih podataka. S obzirom na to da je Milović poslao skoro preko 100.000 poruka preko svog SKY naloga, nemoguće je izvršiti analizu svih poruka”, napisali su u dokumentu službenici Europola i dali ga crnogorskom tužilaštvu.

Međutim, SDT je 20. januara 2022., odnosno, specijalni tužilac Saša Čađenović, ocijenio da “nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Čađenović
Čađenovićfoto: Boris Pejović

Bivši glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je da je Petar Lazović “postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima” i da je “o svim radnjama obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela”...

”Nikada se ne hapse vlastiti agenti. Makar nijesu do sad”, kazao je Katnić za Vijesti 5. maja ove godine.

Dan ranije, SDT, kojim sada rukovodi Novović, saopštilo je da je zbog izvještaja Europola, koji je bio arhiviran, formiran novi predmet.

Pohvale iz partija

Hapšenje Lazovića juče su komentarisale gotovo sve političke partije - iz Socijalističke narodne partije pohvalili su hrabar i predan rad SDT-a, dok su iz Demokratskog fronta, pozdravljajući tu akciju, poručili da je utvrđena ključna odgovornost bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića.

Iz pokreta Evropa sad saopštili su da u potpunosti podržavaju tu akciju i ohrabruju Novovića da nastavi sa radnjama koje doprinose konačnom profilisanju Crne Gore kao države vladavine prava, sa nultom tolerancijom na korupciju i organizovani kriminal.

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić, komentarišući tu akciju, rekao je da se “obruč oko (Mila) Đukanovića steže”.

”Vidjeli smo na centralnoj proslavi Dana državnosti da Zoran Lazović učestvuje kao ugledan državni funkcioner. To najbolje ukazuje na to kakav je put vrhuška DPS-a odabrala, da se preko kriminalnih klanova obračunava sa državnim institucijama”, rekao je on.

Poslanik Demokrata, Vladimir Martinović, rekao je za Vijesti da je hapšenje Lazovića dokaz da borba za istinski nezavisni Tužilački savjet daje rezultate.

No, i ta akcija SDT-a izazvala je prepucavanje GP URA, Demokratske Crne Gore i Demokratske partije socijalista.

MUP: Puna podrška SDT-u

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da daju punu podršku SDT-u:

”Naročito u kontekstu pritisaka koji su prethodnih dana vjerovatno imali za cilj demotivaciju te institucije u sprovođenju pravde. Naša obaveza je da gradimo imidž Policije koja će stajati na braniku pravde, istine i nacionalnih interesa države Crne Gore, a ne pojedinaca. Umjesto destabilizacije i nacionalističkog pira, biramo pravnu državu, profesionalne službe bezbjednosti, nezavisno djelovanje pravosuđa i siguran progres na putu ka EU”, piše u saopštenju.

Bonus video: