Smolović nepristrasan, Adamović ostaje da sudi

Apelacioni sud odbio zahtjev za izuzeće postupajućeg sudije i predsjednika Višeg suda Bijelo Polje

6537 pregleda 0 komentar(a)
Apelacioni sud Crne Gore, Foto: Luka Zekovic
Apelacioni sud Crne Gore, Foto: Luka Zekovic

Apelacioni sud odbio je zahtjev punomoćnika oštećenih, advokata Kasima Dizdarevića, koji je tražio izuzeće predsjednika bjelopoljskog Višeg suda Milana Smolovića i postupajućeg sudije Ivana Adamovića, u slučaju protiv optuženog Gorana Kneževića (52) iz Pljevalja.

Knežević odgovara zbog optužbi za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, za šta je ranije oslobođen.

Prema optužnici, on je dan nakon parlamentranih izbora 2020. godine, javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti.

Kao razlog za izuzeće, advokat Dizdarević naveo je da oštećeni sumnjaju u nepristrasno postupanje Smolovića, kada bude odlučivao i ako bude odlučivao o zahtjevu za izuzeće sudije Adamovića.

”Iz postavljenog zahtjeva za izuzeće presjednika suda Smolovića, imajući u vidu i njegovu izjavu, ne postoji nijedan razlog za izuzeće, koji bi doveo u sumnju njegovu nepristrasnost u postupanju u konkretnom slučaju. Osim paušalnog i činjenično neutemeljenog navođenja o pristrasnosti, podnosilac zahtjeva nije ovom sudu pružio bilo kakav dokaz kojim bi potvrdio ovakve tvrdnje”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Sudije tog suda dodaju da subjektivni osjećaj podnosioca - “da predsjednik Višeg suda onemogućava oštećenima da dobiju pravo na pravično suđenje pred nezavisnim, nepristrasnim i objetkivnim sudom i sudijom”, ne predstavlja osnov za njegovo izuzeće.

“Apelacioni sud ocijenio je da je neosnovan i zahtjev za izuzeće sudije Adamovića, tim prije što prvostepena odluka podliježe ispitivanju suda više istance, što je konkretno i bio slučaj, pa se navodi za izuzeće sudije pokazuju kao neosnovani”, obrazlažu sudije Apelacionog suda.

Prema optužnici, Knežević je krivičnno djelo počinio 31. avgusta 2020. godine u Pljevljima:

”Na način što je oštećenima Emiru i Nuriji Pilav, na terasi ugostiteljskog objekta ‘City caffe’, u Ulici kralja Petra, gdje su sjedjeli sa još nekoliko lica uputio riječi: ‘Selićete se, neće vas više ovdje biti’”.

Bonus video: