Ko krije vozača i volvo kojim je udaren dječak?

Ambasada Turske tvrdi da posjeduju takav automobil, iste boje, ali da ga tog dana u vrijeme kada je dječak udaren, niko nije vozio. Policija izuzela snimke sa nadzornih kamera obližnjih objekata radi pronalaska vozila i identifikacije vozača, ali ne i sa rezidenciji Ambasade Republike Turske, odakle su ih obavijestili da su “već prepisani”...

59011 pregleda 44 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Vozač crnog “volva XC90”, udario je 30. maja oko 19 sati šesnaestogodišnjeg S.I. koji se kroz Dahnu vozio biciklom, odbacio ga na kontejner pored puta, a potom bez zaustavljanja produžio dalje. Dok su povrijeđenom dječaku komšije iz ulice pomagale, vozač “volva” nastavio je ka obližnjoj benzinskoj pumpi, gdje je nepunih dva minuta kasnije natočio gorivo.

Detalje udesa, registarske oznake automobila, ko ga vozi i kome pripada, porodica je morala da pronađe sama, kazao je za Vijesti otac povrijeđenog dječaka - Goran Ivezić.

Optuživši nadležne da pokušavaju zataškati slučaj, ispričao je i da je sam pregledao snimke sa nadzornih kamera, kako bi ušao u trag osobi koja mu je na ulici ostavila povrijeđeno dijete.

Tvrdi, ipak, da mu svi snimci nisu dostupni, naročito ne oni sa kuće u vlasništvu Darka Rogošića, koju zakupljuje Ambasada Turske, a iz čijeg dvorišta je navodno zašao crni “volvo” kojim je njegov sin udaren.

Iz Uprave policije kazali su za Vijesti da ti snimci ni njima nijesu dostupni.

Iz Ambasade Turske Vijestima su odgovorili da je crni “volvo” čije registarske oznake je dostavio otac dječaka, u njihovom vlasništvu, ali da tog dana nije korišćen.

”Navedenim vozilom, kao i sa drugim vozilima koja posjeduje Ambasada, upravljaju vozači Ambasade Republike Turske. Vozilo marke Volvo XC90 D4, registracionih oznaka *****, nije korišteno 30. maja oko 19 časova. Ambasada je nakon prijema maila obavjestila policiju o događaju. Podatke o tome možete dobiti od strane nadležnog organa”, odgovorili su iz te Ambasade.

Nazivajući tvrdnje da je u udesu učestvovao njihov automobil neosnovanim, kazali su da, kako ih je poznato - “crnogorski nadležni organi još uvijek istražuju ovaj slučaj”.

”I na vama je da donesete odluku o tome koliko je ispravno i zdravo objaviti ove neosnovane tvrdnje. Želimo da naglasimo još jednom da se preciznije informacije o ovom slučaju mogu dobiti u policiji”, kazali su iz te ambasade.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica Duško Milanović, kazao je Vijestima da po nalogu dežurnog državnog tužioca, sluzbenici Uprave policije preduzimaju mjere i radnje radi pronalaženja učinioca krivičnog djela.

Traže vozača i automobil

Najiscrpniji odgovor Vijesti su dobile iz Uprave policije, odakle su objasnili da su tog dana u 19.10 časova obavješteni da je došlo do saobraćajne nezgode u podgoričkom naselju Dahna, u Ulici Anta Labuda Vukčevića.

”U kojoj su učestvovali nepoznato vozilo kojim je upravljao za sada nepoznati vozač i biciklista S.I. (16), koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede. Ekipe saobraćajne policije za vršenje uviđaja su odmah obezbebijedili lice mjesta saobraćajne nezgode radi očuvanja materijalnih tragova koji su nastali prilikom kontakta učesnika saobraćajne nezgode.O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici po čijem nalogu je izvršen uviđaj na licu mjesta”, kazali su iz UP.

Objasnili su i da su policijski službenici u Dječjoj bolnici prikupili obavještenja od oštećenog dječaka, koji je bio u pratnji oca: “Oni su izjavili da je do nezgode došlo oko 19.00 časova i da je nepoznati vozač upravljajući vozilom marke ‘Volvo CX 90’, nepoznatih registarskih oznaka, ostvario kontakt sa biciklom kojim je upravljao S.I., a koji je tom prilkom pao i zadobio povrede. Vozač se potom udaljio u pravcu Ulice Vojislavljevića i dolaskom na raskrsnicu skrenuo je lijevo dalje u pravcu kružnog toka Cetinje - Nikšić”.

Ivezić pokazuje gdje je automobil udario njegovog sina
Ivezić pokazuje gdje je automobil udario njegovog sinafoto: Boris Pejović

Iz te bezbjednosne institucije tvrde i da su se njihovi službenici odmah dali u potragu za crnim “volvom” i nabrajaju šta su uradili da nađu vozača i rasvijetle slučaj.

”Policija je preduzela niz mjera i radnji u cilju pronalaska vozača navedenog vozila, te je između ostalog izuzet video nadzor sa obližnjih objekata radi pronalaska vozila i radi identifikacije vozača.Takođe, upućeni su zahtjevi za izuzimanje video snimka sa dvije benzinske stanice u ulici Vojislavljevića kao i rezidenciji Ambasade Republike Turske u ulici Anta Labuda Vukčevića u mjestu Dahna. Izuzeti video zapisi sa dvije benzinske stanice su pregledani ali na njima nisu vidljivi detalji od značaja za identifikaciju vozača navedenog vozila. Od strane Ambasade Republike Turske smo pisanim putem obaviješteni da ne posjeduju snimak iz razloga što su kapaciteti diskova nedovoljni, te da je on već prepisan”, kazali su iz UP.

Ivezić: Zašto policija ne testira vozača na poligrafu?

Otac udarenog dječaka, Goran Ivezić, kazao je za Vijesti da im je jedan od očevidaca rekao ko je automobilom udario S. I. a potom pobjegao, dodajući da mu je nejasno zbog čega policiji treba toliko vremena da pronađe počinioca.

”Osoba koja je udarila mog sina kolima i produžila bez zaustavljanja, svakog dana prolazi pored nas, samo što od tog dana nikada nije došao crnim ‘volvom’, već drugim, službenim automobilom. Nejasno je zašto policija ne pronađe automobil i odvede ga na forenzičko vještačenje, kojim bi se utvrdila istina. Nama je jasno ko ovo pokušava da zataška, ali neka i njima bude jasno da to nećemo dozvoliti. Insistiraćemo na vještačenju automobila i poligrafskom testiranju vozača”, kazao je on.

Dodaje da im je i još jedan komšija, koji ne želi da svjedoči, rekao i da je vidio da je automobil izašao iz dvorišta rezidencije i da je od njega saznao i registarske oznake automobila.

Ivezić tvrdi da je ‘volvo’ kojim je udaren njegov sin, prije udesa svakodnevno dolazio u rezidenciju Ambasade Turske.

”Na toj kući ima na desetine kamera. Nemoguće da nijedna nije zabilježila taj automobil”, kazao je on.

Svjedok vidio “volvo” ne i trenutak udara

Reporteri Vijesti su na mjestu udesa razgovarali i sa komšijom Ivezića, koji je opisao vozača ‘volva’, jer su i on i dječak prošli pored njega dvadesetak sekundi prije nezgode.

”Bacio sam smeće i okrenuo se da idem kući, kada je naišao prvo mali, pa ‘džip’, ali nisam vidio odakle je vozilo izašlo. Posle pet metara čuo sam udarac, okrenuo se i vidio da mali leži na ulici, a vozilo se nije zaustavljalo”, kazao je taj Podgoričanin.

Bonus video: