Lazović u betonjerci, od Milovića ni traga

Sprovođenje uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost iz policijskih u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva bilo je obezbijeđeno na najvišem nivou - policajci su blokirali prilaze zgradi SDT-a, zauzeli položaje na krovovima okolnih zgrada i u ulazima

47964 pregleda 21 komentar(a)
Lazovića privode u tužilaštvo, Foto: Boris Pejović
Lazovića privode u tužilaštvo, Foto: Boris Pejović

Sprovođenje uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petra Lazovića iz policijskih u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) bilo je obezbijeđeno na najvišem nivou - policajci su blokirali prilaze zgradi SDT-a, zauzeli položaje na krovovima okolnih zgrada, ali i u ulazima, a potom i snimateljima i novinarima zabranili da se na manje od par metara primiču zgradi tužilaštva.

Lazović je priveden par minuta prije osam sati, a policija je tada do zgrade SDT-a stigla sa dvije “marice” i dva kombija iz kojih su izašli njihovi pripadnici koji su nosili pancir prsluke i duge cijevi, a potom su se i oni rasporedili na pozicije. Nije objašnjeno zbog čega su preduzete takve mjere obezbjeđenja, nezabilježene čak i kada su na saslušanje privodili šefove organizovanih kriminalnih grupa, osumnjičene za više ubistava.

Negirao krivicu, poslat u betonjerku

Sin donedavnog pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića uhapšen je prije dva dana. SDT ga sumnjiči da je sa pozicije tajnog agenta poslatog na ispomoć u Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, kojim je rukovodio njegov otac, šurovao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i pružao im zaštitu.

Prema spisima SDT-a Lazović je sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem i navodnim šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom formirao kriminalnu organizaciju i učestvovao u međunarodnom švercu velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju. Sumnjiče ga i da je zloupotrijebio službena ovlašćena, ali i počinio krivična djela krijumčarenje i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Lazović je pred specijalnim tužiocem Zoranom Vučinićem negirao izvršenje tih krivičnih djela, a nakon saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Sagovornik upućen u tu istragu rekao je da vjeruje da će specijalni tužilac sudiji za istragu predložiti da Lazoviću odredi pritvor.

Za njegovim navodnim kolegom iz klana, Milovićem, policija je i juče tragala.

Izvor iz bezbjednosnog sektora kazao je, međutim, da on duže od mjesec nije viđen u Crnoj Gori.

”Vijesti” su krajem juna objavile da je Milović pobjegao iz države.

Uhapšen i Pantović

U istoj akciji pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja juče su, po nalogu SDT-a, uhapsili Mojkovčanina Radovana Pantovića, kojeg sumnjiče da je dio kriminalne grupe kojoj, navodno, pripadaju i Lazović i Milović.

Iz SDT-a juče je zvanično saopšteno da je i on uhapšen u krivičnom predmetu koji je u maju ponovo formiran po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a na osnovu materijala EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, koji je dostavljen još u julu i decembru prošle godine.

Objasnili su i da je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, dok je, kako tvrde, pokušavao da pobjegne iz Crne Gore.

”Takođe, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja vrše pretresanje stanova i drugih prostorija lica lišenog slobode, na više lokacija u zemlji”.

U sklopu tog predmeta tužilaštvo je targetiralo više osoba, mahom iz kriminalnog miljea, čije sumnjive kontakte je EUROPOL “skinuo” pretresom servera SKY aplikacije, a koje su analizirali u spisima poruka Milovića i Lazovića.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, analizirane su poruke dvojice službenika tajne i javne službe sa odbjeglim šefom kavačkog klana Zvicerom i još nekoliko bezbjednosno-interesantnih osoba koje se trenutno nalaze u bjekstvu ili zatvorima...

Nalog za hapšenje zasada nije izdat i za policajca Nebojšu Bugarina, koji se prema dostavljenim spisima iz EUROPOL-a, uz Lazovića i Milovića, fotografisao sa šefom kavačkog klana i beogradskim kriminalcima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Hapšenje Lazovića uslijedilo je dva i po mjeseca nakon što je portal “Libertas press” objavio da su prema podacima EUROPOL-a on i Milović članovi kavačkog klana i da su direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju i Australiju, kao i šverc oružja i cigareta za kavčane.

Taj portal početkom maja objelodanio je komunikaciju koju je, pod nikom Junior i Komandos, mlađi Lazović vodio sa Bornom (Zvicerom) i Milovićem koji je koristio nekoliko nikova, među kojima su Zli poručnik i Oficir.

Bonus video: