Savjet o dešavanjima u Nikšiću: Primili smo pet pritužbi, dostaviti video na kome se vidi da policajci izdaju naređenje

"Oni su se požalili, a naročito građanka J.M. koja je i dojilja tek rođenog djeteta, da je policija svojim neblagovremenim postupanjem dovela u pitanje i onemogućila zakonito i mirno okupljanje i ugrozila njihovo zdravlje"

12526 pregleda 2 komentar(a)
Sa trga u Nikšiću tokom Dana državnosti, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević
Sa trga u Nikšiću tokom Dana državnosti, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da je do danas primio ukupno pet pritužbi na postupanje policije u Nikšiću prilikom proslave Dana državnosti 13. jula.

Savjet je zatražio od Uprave policije, kako se dodaje u saopštenju, da dostavi bilo koji video snimak na kojem se vidi da policajci jasno, vidljivo, razumljivo i glasno izdaju naređenje građanima koji su proslavljali državni praznik i gdje traže od njih da se udalje sa skupa i predmetne lokacije.

Kada su u pitanju pritužbe, iz Savjeta navode, da je od građanke D.P.K. iz Nikšića zatražena dopuna i konkretizacija navoda kako bi pritužba mogla biti uzeta u rad".

"Pritužbe građanke J.M. iz Nikšića, građanina Ž.K. iz Nikšića i građanina M.R. iz Kolašina uzete su u rad i Savjet za građansku kontrolu rada policije je zatražio od direktora Uprave policije Zorana Brđanina da pojasni razloge postupanja policijskih službenika prema njima, da li policija iste dovodi u vezu sa izvršenjem bilo kojeg krivičnog ili prekršajnog djela i da li su odbili da postupe po izdatom naređenju policijskih službenika", piše u saopštenju.

Iz Savjeta dodaju da "građani J.M, Ž.K. i M.R. tvrde da su policijski službenici prilikom postupanja na glavnom gradskom trgu u Nikšiću 13. jula prekoračili ovlašćenja".

"Jer su, kako tvrde, bez opravdanog osnova u njihovom pravcu ispalili patrone suzavca iako prethodno nijesu remetili javni red i mir na bilo koji način niti im je izdato upozorenje i naređenje da napuste skup i lokaciju. Oni su požalili, a naročito građanka J.M. koja je i dojilja tek rođenog djeteta, da je policija svojim neblagovremenim postupanjem dovela u pitanje i onemogućila zakonito i mirno okupljanje i ugrozila njihovo zdravlje", navodi se u saopštenju.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, dodaje i da je, "uzeo u rad i pritužbu Građanske inicijative '21. maj' koja se odnosi na postupanje policije prema građanki Ranki Božović iz Nikšića zbog nezakonitog postupanja za sada nepoznatog službenika policije koji je direktno u nju ispalio patronu suzavca usljed čega je došlo do teških tjelesnih povreda".

Bonus video: