Podgorica: Potvrđena optužnica za zelenaštvo i ugrožavanje sigurnosti

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Đ.V., u avgustu 2019. godine i januaru 2020. godine, na parking prostoru ispred tržnog centra „D. C.“ u Podgorici, iz dva navrata, na osnovu prethodnog usmenog dogovora, oštećenom Z. V. dao na zajam novac u iznosu od po 50.000 eura i pritom za sebe ugovorio nesrazmjernu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 30.000 eura

4445 pregleda 4 komentar(a)
Osnovni sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Osnovni sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Osnovni sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je podiglo Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici protiv Đ. V., zbog krivičnih djela zelenaštvo i produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Đ.V., u avgustu 2019. godine i januaru 2020. godine, na parking prostoru ispred tržnog centra "D. C." u Podgorici, iz dva navrata, na osnovu prethodnog usmenog dogovora, oštećenom Z. V. dao na zajam novac u iznosu od po 50.000 eura i pritom za sebe ugovorio nesrazmjernu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 30.000 eura.

Na način što je ugovorio mjesečnu kamatu u iznosu od pet procenata, koju je oštećeni izvjesno vrijeme redovno plaćao, pa kada više nije bio u mogućnosti da izmiruje dug i plaća kamatu, oštećeni je bio prinuđen da, pod nepovoljnim finansijskim uslovima, proda nepokretnost stan površine 60 metara kvadratnih za novčani iznos od 70.000 eura, upisan u listu nepokretnosti.

Od novca dobijenog prodajom stana, pokušao je da vrati okrivljenom, kako iznos na ime glavnice, tako i iznos na ime kamate, ali je to okrivljeni odbio uz obrazloženje da je oštećeni dužan da mu svakomjesečno isplaćuje kamatu od po 5.000,00 eura u naredne dvije godine.

U optužnici se navodi da je oštećeni to i činio, na način što je većim dijelom kamatu okrivljenom isplaćivao na ruke, a dijelom uplaćivao i na žiro račun koji okrivljeni ima kod NLB Banke. Tako je u periodu od avgusta 2019. godine do marta 2022. godine, isplatio okrivljenom kamatu u ukupnom novčanom iznosu od 142.500 eura, čime je učinio krivično djelo zelenaštvo.

U periodu od 1. januara do 1. marta 2022.godine, prijetnjom da će napasti na život i tijelo oštećenog i njemu bliskih lica, u više navrata ugrozio sigurnost oštećenog Z. V..

Tako je dana 1. januara 2022. godine, ispred hotela, dok mu je oštećeni predavao novac na ime kamate koju mu duguje, pokazao pištolj sive boje, koji je prethodno do pola izvadio iz torbice, te mu uputio prijetnje sadržine "u sobi imam još jedan pištolj CZ i ukoliko cent bude falio, ubiću te kao psa i tebe i porodicu ti", koje riječi su kod oštećenog izazvale osjećaj straha i ugroženosti do te mjere da je isti neposredno nakon tog događaja napustio Crnu Goru i otišao Italiju.

Sredinom januara, sa nepoznatog broja, pozvao ga je okrivljeni i uputio mu prijetnje sadržine "ne budeš li mi spremio 100.000 eura do kraja mjeseca, ubiću tebe i porodicu, ubiću te kao psa, rok ti je četvrtak", zbog čega se oštećeni, strahujući za svoju porodicu, vratio u Crnu Goru, da bi dana 1. marta 2022. godine, na video nadzoru stana u kojem živi sa porodicom, primijetio okrivljenog koji je ušao u zgradu i popeo se stepenicama do drugog sprata, tačnije do ulaza u stan oštećenog, gdje se zadržao neko vrijeme, nakon čega se užurbanim korakom udaljio iz zgrade.

Ovakvo ponašanje i prisustvo okrivljenog, a imajući u vidu njihov odnos i prethodno upućene prijetnje, je kod oštećenog izazvalo osjećaj straha i ugroženosti, navodi se u optužnici državne tužiteljke Maje Janković.

Bonus video: