HRA: Spriječiti da se u Sudskom savjetu nađu pravnici sa političkom karijerom

Akcija za ljudska prava predlaže da se u zakonskom tekstu uslovi za izbor osoba koje nijesu politički povezane ujednače u odnosu na sve članove Sudskog savjeta kako bi se spriječile moguće zloupotrebe i ostvarila depolitizacija

21265 pregleda 10 komentar(a)
Članica radne grupe ispred HRA: Vesković, Foto: Bojan Gnjidic
Članica radne grupe ispred HRA: Vesković, Foto: Bojan Gnjidic

Akcija za ljudska prava smatra da treba obezbijediti depolitizaciju Sudskog savjeta preciziranjem uslova za izbor uglednih pravnika kako bi se spriječilo da se u tom tijelu nađu osobe, koje samo dan prije izbora, podnesu ostavku na političku funkciju.

HRA predlaže da se uslovi za izbor osoba koje nijesu politički povezane ujednače u odnosu na sve članove Sudskog savjeta kako bi se spriječile moguće zloupotrebe i ostvarila depolitizacija budućeg tijela, koje je dužno da obezbijedi nezavisnost, samostalnost, odgovornost i profesionalnost sudova i sudija.

U saopštenju NVO navodi da će se tokom otvorene javne rasprave Nacrta izmjena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama zalagati i da članove Sudskog savjeta predlažu i nevladine organizacije, kao što je to propisano tokom prošlogodišnjih zakonskih izmjena za Tužilački savjet.

Oni smatraju da je okrugli sto o izmjenama zakona, koji je održan u ponedjeljak, bio je preuranjen zbog čega ga treba ponoviti na kraju javne rasprave, kada svi zainteresovani dostave primjedbe i time doprinesu da jedan od najvažnijih zakona za pravosuđe bude što bolji.

”Ministarstvo pravde je pokazalo znatno veći stepen transparentnosti i volje da uključi javnost u izmjene zakona nego što je to prošle godine bio slučaj s izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu. Bilo bi značajno da se u proces izrade zakona uključi i Venecijanska komisija”, navodi HRA.

Ministarstvo pravde je 11. jula objavilo Nacrt izmjena Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i dala tok od 30 dana da se zainteresovani uključe u proces zakonskih izmjena. Predloženo zakonsko rješenje, koje gotovo u svim članovima predviđa značajne izmjene, prvo je veće mijenjanje Zakona o Sudskom savjetu i sudijama od 2015. godine - ne računajući zakonsku intervenciju kojom je 2018. produžen mandat uglednim pravnicima sve do izbora novig članova što je uslovilo da troje aktuelnih članova SS neustavno obavlja treći mandat.

”Nacrt zakona sadrži 79 članova, od kojih se u gotovo svakom nalazi i više značajnih izmjena u pogledu sastava i izbora članova Sudskog savjeta, izbora kandidata za sudije, sudija i predsjednika sudova, postupka ocjenjivanja i utvrđivanja odgovornosti sudija, formulacije disciplinskih prekršaja, a da su u toku prethodne nedjelje dva dana bila neradna zbog državnog praznika, što je ostavilo svega dva radna dana za pripremu za skup, što je nedovoljno. Na posljednju radnu verziju Nacrta zakona nedavno su dali komentare i međunarodni eksperti Savjeta Evrope, predsjednik Evropskog društva sudija, bivši predsjednik Konsultativnog vijeća evropskih sudija i bivši predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Đuro Sessa, bivši predsjednik Evropskog udruženja sudja i Međunarodnog udruženja sudija i član Konsultativnog vijeća evropskih sudija Gerhard Rajzner. Pozivamo Ministarstvo pravde da objavi i komentare međunarodnih eksperata Savjeta Evrope na predložena zakonska rješenja i tako uspostavi novu dobru praksu”, predložili su u HRA.

U Radnoj grupi, koja je radila na izmjenama Zakona, učestvovala je i pravna savjetnica HRA Marija Vesković, koja je izabrana na predlog 11 nevladinih organizacija, koje su se zalagale za uvođenje garancija protiv sukoba interesa kod svih članova SS.

”Ovaj cilj je u znatnoj mjeri ostvaren. U nacrtu zakona su se našle odredbe o sprječavanju sukoba interesa i nezavisnosti od političkog uticaja kod svih članova Sudskog savjeta, što ujedno predstavlja i ispunjavanje preporuka Grupe država protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) i Evropske mreže sudskih savjeta. U odnosu na članove iz reda sudija je, bez opravdanih razloga, napravljena razlika u odnosu na vremensko ograničenje izbora osoba koje su ranije bile politički aktivne. Prema predloženom rješenju, bivši funkcioneri političkih partija ne mogu biti izabrani za članove Savjeta iz reda sudija, ako su se nalazili na tim pozicijama u prethodnih deset godina. Međutim, iz nepoznatog razloga je uslov blaže postavljen kada se radi o politički angažovanim osobama i bivšim članovima Vlade za koje se zahtijeva da nijesu bili na tim pozicijama prethodnih pet godina. Smatramo da treba izjednačiti uslove u pogledu prethodnog političkog angažmana jer se jedino na taj način postiže potpuna nezavisnost od političkog uticaja”, smatraju u HRA.

Tokom izrade zakonskih izmjena značajan broj predloga HRA je uvršten, posebno preporuke koje se odnose na sastav Komisije za Etički kodeks sudija, uslove za izbor i postupak razrješenja ovih članova koji ranije nijesu bili propisani, ograničenje mandata članova Sudskog savjeta, odlaganje izvršenja odluka Sudskog savjeta do okončanja upravnog spora, ovlašćenje članova Sudskog savjeta da po prvi put imaju mogućnost da sami iniciraju pokretanje disciplinskog postupka protiv sudija, mogućnost udaljenja kandidata iz daljih postupaka za izbor u slučaju varanja na testu...

Omogućiti sudijama uvid u dokumentaciju drugih kandidata

HRA predlaže da se u zaonski tekst uvrste njihovi predozi da omogući uvid u dokumentaciju drugih kandidata u postupku izbora sudija, a za potrebe pokretanja upravnog spora.

”O ocjenjivanju sudija koje bi omogućile da se kvalitet rada sudija cijeni u odnosu na odluke Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava koje zapravo predstavljaju ocjenu rada sudije u primjeni Ustava i međunarodnih ugovora o ljudskim pravima. Da se uvrste predozi o kriterijumima za ocjenjivanje sudija koje bi posebno mjesto dale poštovanju sudijske etike, ali i o disciplinskoj odgovornosti sudija tako da se ovlašćenje za pokretanje disciplinskog postupka povjeri i disciplinskom tužiocu”, navodi HRA.

Bonus video: