Helikopter MUP-a nije operativan: Djelovi i instruktori treba da stignu iz inostranstva

Policajci su ranijih godina iz helikoptera nadgledati najfrekventnije magistralne puteve tokom turističke sezone i uočavali najteže saobraćajne prekršaje kojima se ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju i o njima obavještavali kolege na drumovima, kako bi sankcionisali vozače koji krše saobraćajne propise

23570 pregleda 26 komentar(a)
Policija ranije nadzirala i iz vazduha, Foto: Savo PRELEVIC
Policija ranije nadzirala i iz vazduha, Foto: Savo PRELEVIC

Ni povećan broj udesa, pa i onih u kojima ima smrtno stradalih, nije podigao helikopter Avio-helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) iz kog su policajci godinama unazad, iz vazduha nadzirali drumski saobraćaj, jer ta letilica trenutno nije operativna i za njenu popravku čekaju se djelovi koje je potrebno zamijeniti.

”Helikopter trenutno nije operativan. Očekujemo isporuku neophodnih djelova koje je potrebno zamjeniti”, kazao je “Vijestima” vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a Miodrag Bešović.

Tako je odgovorio na pitanja “Vijesti” poslata MUP i Upravi policije (UP) - zbog čega ove godine nije počela akcija “Helikopter”.

Odgovarajući na pitanje da li će, i ako hoće, kada početi ta akcija, objasio je da je i pilotima potrebna obuka.

”Po ugradnji navedenih djelova i provjere tehničke ispravnosti helikoptera, potrebno je izvršiti praktični dio obuke za pilote. Realizacija ove obuke zavisiće od raspoloživosti instruktora koji će biti angažovani iz inostranstva”, piše u Bešovićevim odgovorima.

Ni iz Ministarstva niti iz Uprave, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kako je prema statističkim podacima ta akcija ranijih godina uticala na bezbjednost saobraćaja.

Akciju “Helikopter” MUP i Uprava policije realizovali su godinama, tokom ljetnje sezone, kao preventivnu kontrolu nesavjesnih vozača na putevima u Crnoj Gori.

Čekaju djelove za helikopter
Čekaju djelove za helikopterfoto: Savo Prelević

Ranije su objašnjavali da to čine kako bi pružili podršku saobraćajnim patrolama u održavanju povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Policajci su ranijih godina iz helikoptera nadgledati najfrekventnije magistralne puteve tokom turističke sezone i uočavali najteže saobraćajne prekršaje kojima se ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju i o njima obavještavali kolege na drumovima, kako bi sankcionisali vozače koji krše saobraćajne propise.

”Vijesti” su juče objavile da je za 52 odsto veći procenat poginulih u saobraćajnim nezgodama u prvih šest mjeseci ove nego u istom periodu prošle godine, podaci su Uprave policije.

Od januara do jula 2022. godine na drumovima stradale su 32 osobe, dok je 21 lice poginulo u saobraćaju u tom periodu prošle godine.

”Ljudski faktor i dalje je najveći uzrok saobraćajnih nezgoda”, piše u Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima za 2021. godinu.

Taj dokument Ministarstva unutrašnjih poslova nedavno je usvojila Vlada i istovremeno zadužila resorna ministarstva da setom mjera poboljšaju stanje u toj oblasti.

Preventivno djelovali, ali i lovili prestupnike
Preventivno djelovali, ali i lovili prestupnikefoto: Savo Prelević

Alarmantan je podatak o vožnji pod dejstvom alkohola - tokom provjere 132.601 vozila od januara do jula 2022. godine, policajci su utvrdili da je u alkoholisanom stanju bilo 5.165 vozača. U istom periodu prošle godine taj broj je bio duplo manji - 2.530.

”Činjenice koje posebno zabrinjavaju su da i pored svih aktivnosti saobraćajne policije, kako preventivnih (apeli, medijske kampanje, preventivno-eduklativne akcije), tako i represivnih, broj vozača koji su konzumirali alkohol, a nakon toga upravljali motornim vozilom i dalje je veoma velik. Takođe, alarmantan je podatak za društvo u cjelini da je od ukupnog broja smrtno stradalih lica... preko 50 odsto starosne dobi do 35 godina”, piše u usvojenom dokumentu MUP-a.

U udesu poginuo Radiša Milijašević

Državljanin Srbije Radiša Milijašević (56) poginuo je juče oko 11 sati u udesu u mjestu Lepenac, između Mojkovca i Bijelog Polja.

”Vijestima” je iz Osnovnog državnog tužilaštva rečeno da je Milijašević, upravljajući automobilom “reno megan”, iz pravca Bijelog Polja prema Mojkovcu “iz zasada neutvrđenih razloga, izgubio upravljivost nad vozilom i udario u potporni zid”.

”Uviđaj na licu mjesta, uz ovlašćene službenike OB Mojkovac i vještaka saobraćajne struke Milinka Čabarkape, obavio je državni tužilac Danilo Mrdak”.

Minulog vikenda 54 nesreće na crnogorskim cestama

Minulog vikenda na crnogorskim cestama dogodile su se 54 saobraćajne nesreće u kojima je jedna osoba stradala, šest je zadobilo teške tjelesne povrede, a 16 lake, saopštili su iz Uprave policije 18. jula.

Objasnili su da su u istom periodu pripadnici saobraćajne policije podnijeli 117 prekršajnih prijava, izdali 1.280 prekršajnih naloga, oduzeli 16 pari registarskih oznaka i toliko vozila isključili iz saobraćaja.

”Zbog vožnje pod dejstvom alkohola policija je lišila slobode 41 osobu, dok su dvije osobe lišene slobode zbog krivičnih djela iz oblasti ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja”.

Bonus video: