Lazović i Milović ključne karike mafije u službi bezbjednosti?

SDT tvrdi da su u klanu s policajcima bili i Radoje Zvicer, Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Duško Roganović, Radovan Mujović i Radovan Pantović

61043 pregleda 44 komentar(a)
Lazović, Foto: Boris Pejović
Lazović, Foto: Boris Pejović

Agent tajne službe Petar Lazović (32) sumnjiči se da je bio član kriminalne grupe čiji je organizator odbjegli šef “kavačkog klana” Radoje Zvicer, te da je sa službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem bio ključna karika mafijaškog ogranka u službama bezbjednosti.

Lazoviću je sinoć odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Borisa Savića određen pritvor do 30 dana.

Pritvor je određen i članu kriminalne organizacije Mojkovčaninu Radovanu Pantoviću (49), koji je uhapšen dan nakon Lazovića.

Takva odluka stigla je gotovo šest sati nakon što je završeno saslušanje u zgradi Višeg suda, oko koje je bio prisutan veliki broj pripadnika Uprave polciije.

Obojica su iza spuških bedema odvezena nešto poslije 21 sat, zbog bojazni da bi, ukoliko ih ostave na slobodi, mogli pobjeći, ili uticati na saizvršioce, što je u predlogu za određivanje pritvora napisao specijalni tužilac Zoran Vučinić.

ZVICER ŠEF I JUNIORU?

Specijalno državno tužilaštvo vjeruje da je Zvicer formirao osmočlanu kriminalnu grupu koja je počinila nekoliko krivičnih djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...

Lazoviću i odbjeglom Miloviću na teret se stavlja i krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

Kao članove kriminalne organizacije SDT je označio jednog od šefova kavačkog klana Slobodana Kašćelana i predvodnika podgoričkog ogranka, te kriminalne grupe Milana Vujotića.

Osumnjičeni članovi kriminalne organizacije su i Duško Roganović iz Herceg Novog, Nikšićanin Radovan Mujović.

Sa spiska SDT-a Zvicer, Milović i Roganović su u bjekstvu, dok se Mujović i Kašćelan nalaze u Istražnom zatvoru u Spužu.

Do tih dokaza SDT došlo je analizirajući dokaze koje im je još u julu prošle godine dostavio EUROPOL, a među kojima je i više od 700.000 presretnutih poruka, razmijenjenih preko kriptovane SKY Ecc aplikacije.

Te poruke tužioci su, navodno, potkrijepili i materijalnim dokazima da je kriminalna grupa sastavljena od policajaca i ljudi s one strane zakona, skupa švercovala stotine kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

”INTERES PRAVDE”

Juče, nakon saslušanja u Višem sudu, branioci osumnjičenih Lazovića i Pantovića novinarima su kazali da su obojica negirala krivicu.

Advokat Nikola Martinović, branilac uhapšenog agenta tajne službe, rekao je novinarima okupljenim ispred zgrade suda da odbrana smatra da nema nikakve opasnosti da će Lazović pobjeći.

”O ovom, mogućem postupku, priča se više od pola godine. Petar Lazović je znao da će doći do ovoga. Naravno, njegov je interes da se ovo što prije riješi i niđe nije ni pokušao da se skloni ili izbjegne ovaj postupak. Čak nije ni uhapšen, kako su to mediji javili. On se na telefonski poziv ovlašćenih lica iz Centra bezbjednosti javio i stavio na raspolaganje državnim organima. Nema nikakav interes ni da se krije, ni da bježi, zato što je u potpunosti siguran da sve što je radio u životu, i on i njegova porodica, radili su u skladu sa zakonom i u interesu pravde u Crnoj Gori”, rekao je on.

Branilac Pantovića, advokat Nikola Ivanović, pojasnio je da je specijalni tužilac predložio određivanje pritvora po dva pritvorska osnova - opasnost od bjekstva i opasnost od uticaja na saizvršioce.

Istakao je da je Pantović negirao krivicu i bilo kakvu povezanost s krivičnim djelom za koje ga sumnjiče.

”Zapanjen je da se uopšte dovodi u vezu s ovim i da se našao u ovoj situaciji”, rekao je Ivanović novinarima, dodajući da je on, kao njegov branilac, istakao određene nejasnoće:

”Nešto što nije dovoljno ni za procesuiranje, a kamoli za određivanje pritvora”.

HAPŠENJA

Sin donedavnog pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića uhapšen je prije tri dana, a iz SDT-a je tada saopšteno da ga sumnjiče za pet krivičnih djela.

Navodno, on je s pozicije tajnog agenta poslatog na ispomoć u Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, kojim je rukovodio njegov otac, šurovao s pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i pružao im zaštitu, za šta sumnjiče i odbjeglog policajca Ljuba Milovića, koji je godinama suspendovan.

SDT tvrdi da su oni sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom i ostalim osumnjičenima učestvovali u međunarodnom švercu velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju.

Lazovića, koji je na kriptovanoj SKY Ecc aplikaciji navodno koristio nadimke Junior i Komandos, sumnjiče i da je zloupotrijebio službena ovlašćena, ali i počinio krivična djela krijumčarenje i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Hapšenje Lazovića uslijedilo je dva i po mjeseca nakon što je portal “Libertas press” objavio da su, prema podacima EUROPOL-a, on i Milović članovi kavačkog klana i da su direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina, kao i šverc oružja i cigareta za kavčane.

Taj portal početkom maja objelodanio je komunikaciju koju je, pod nikom Junior i Komandos, mlađi Lazović vodio sa Bornom (Zvicerom) i Milovićem koji je koristio nekoliko nikova, među kojima su Zli poručnik i Oficir.

Dan nakon što je Lazović uhapšen, policajci su lisice na ruke stavili i Pantoviću, koji je, kako tvrde, pokušavao da pobjegne iz države.

Taj Mojkovčanin uhapšen je na graničnom prelazu s Albanijom.

Bonus video: