Savjet: Uzeli smo u rad devet pritužbi na postupanje policije 13. jula u Nikšiću

"Građanke M.S. iz Podgorice, J.P, S.Š, G.P. i V.Đ. iz Nikšića, zatražile su da se utvrdi da li je postupanje policajaca u Nikšiću bilo profesionalno i zakonito"

8388 pregleda 6 komentar(a)
Dešavanja u Nikšiću, 13. jula, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević
Dešavanja u Nikšiću, 13. jula, Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da je do danas je "uzeo u rad ukupno devet pritužbi na postupanje policije u Nikšiću prilikom proslave Dana državnosti, 13. jula".

Oni su poručili da zahtijevaju "spisak službenika koji su primijenili hemijska sredstva prinude".

"Ranije su predstavljene pritužbe građana J.M. i Ž.K. iz Nikšića, građanina M.R. iz Kolašina i građanke Ranke Božović iz Nikšića, koja je u međuvremenu dostavila i detaljnu i obimnu ljekarsku dokumentaciju koja potvrđuje teške tjelesne povrede nastale usljed nezakonitog postupanja za sada nepoznatog službenika policije koji je direktno u nju ispalio patronu suzavca", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su "građanke M.S. iz Podgorice, J.P, S.Š, G.P. i V.Đ. iz Nikšića, zatražile su da se utvrdi da li je postupanje policajaca u Nikšiću bilo profesionalno i zakonito".

"Zatražile su i da se utvrdi da li su prekoračena ovlašćenja u postupanju prema građanima koji su bez remećenja javnog reda i mira proslavljali državni praznik i da li je zbog propuštanja preduzimanja blagovremenih i dovoljnih mjera policija ugrozila njihovu sigurnost kada je dozvolila izgrednicima, kao kontra-demonstrantima, da se približe i ostvare kontakt sa slavarima praznika i tako naruše javni red i mir u većem obimu i prekinu njihovo okupljanje/slavlje", piše u saopštenju.

Zaključuju da je Savjet od građana informisan da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije otpočelo postupanje po pritužbama koje je zaprimila i građanska kontrola policije.

Bonus video: