Smjene spremne za 40 starješina policije

Uslijediće promjene na oko 30 odsto pozicija srednjeg i visokog rukovodnog kadra javne službe

63090 pregleda 61 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Najmanje 40 starješina Uprave policije biće smijenjeno ili rotirano u sistemu javne službe kada se u narednih 15 dana usvoji novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta UP i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema planu, koji je predviđen internim dokumentom, smjene će pretrpjeti oko 30 odsto srednjeg i visokog rukovodnog kadra Uprave policije u svim organizacionim jedinicama najvećeg bezbjednosnog aparata.

Dokument o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Uprave policije i MUP-a dobio je pozitivno mišljenje Uprave za kadrove i Ministarstva javne uprave, a čeka se zeleno svjetlo Ministarstva finansija.

”U toku je rad na tom dokumentu”, rečeno je “Vijestima” u vrhu Ministarstva finansija.

Ukoliko to ministarstvo odobri finansijski plan, dokument će biti poslat Vladi na usvajanje.

Ukoliko Vlada usvoji predviđenu kadrovsku verziju za UP i MUP to će značiti da će u javnoj službi otvoriti prostor za prijem novih 150 novih službenika.

POMOĆNICI PRAVE ANALIZU

Nakon što se usvoji dokument, kojim se uređuje unutrašnja organizacija, radna mjesta, broj izvršilaca, opis poslova, pomoćnici direktora Zorana Brđanina će dostaviti analizu učinka svih načelnika, rukovodilaca i starješina po linijama rada, na osnovu kojih će biti smijenjeni kadrovi koji nijesu postigli zapažene rezultate...

Pomoćnici su već zaduženi da dostave predloge za rješenja u starješinskom kadru, a posljednju riječ imaće direktor i ministar unutrašnjih poslova.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji za Upravu policije završen je još početkom godine, ali ta verzija nije usvojena jer je bivši premijer Zdravko Krivokapić odlučio da sa dnevnog reda sjednice Vlade u januaru “skine” dokument koji je prije toga prošao odobrenja Uprave za kadrove, Ministarstva finansija...

Menadžment Uprave policije planirao je da podmladi službu, zapošljavanjem 904 nova policajca i penzionisanjem onih koji su za to stekli uslove, ali smjena generacija će biti urađena fazno.

Ranije su iz UP “Vijestim” kazali da 1.084 njihova službenika ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, ali da je njih 144 već u proceduri penzionisanja...

STOP ZA NERASPOREĐENE

Izvor “Vijesti” kazao je da će ukoliko se usvoji predložena verzija dokumenta, Uprava policije poslije decenije i po zaustaviti problem neraspoređenih kadrova unutar sistema koji broji više od 4.500 službenika.

”Važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije nije u potpunosti implementiran u smislu donošenja svih rasporednih rješenja jer je u toku postupak ponovne procedure usvajanja novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega će svim policijskim službenicima biti donesena rješenja o raspoređivanju”, odgovorili su u UP.

Policija nikada nije zvanično dostavila podatak koliko je trenutno službenika na “bijelom hljebu”, ali su procjene da najmanje njih stotinjak ima rješenja po ranijim pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta.

”Praksa neraspoređenih će konačno biti zaustavljena”, tvrdi izvor iz UP.

Novović i Šuković biraju kadrove za SPO

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković trebalo bi da dostave spisak službenika koje žele da vide u SPO, gdje se radi na najsloženijim poslovima borbe protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina.

Plan je da SPO, ukoliko se usvoji radna verzija dokumenta, kadrovski ojača tako da će to odjeljenje imati 50 službenika, što će biti za 18 više u odnosu na broj rasporednih rješenja, koji je predviđen važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u UP.

Popunjavanje će biti problem jer prema članu 24 Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, predviđeno da u SPO može raditi samo policijski službenik sa VII1 nivoom kvalifikacije obrazovanja i najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima u policijskom zvanju. Samo u izuzetnim slučajevima može se zapositi neko s najmanje dvije godine radnog iskustva na poslovima s visokom stručnom spremom...

Direktor policije podijeliće rješenja tek uz saglasnost GST-a i šefa SPO.

Plan UP je da se pojačaju tehnološki kapaciteti na poslovima specijalnih istražnih metoda, gdje će se otvoriti prostor za prijem IT stručnjaka i obučenog kadra za rad na finansijskim istragama...

Zapošljavaju pet psihologa

Internim dokumentom predviđeno je zapošljavanje pet psihologa koji bi trebalo da popune najveće organizacione jedinice kako bi pružili psihološku pomoć i podršku službenicima UP u toku obavljanja posla.

Psiholozi, kako je planirano, držaće obuke službenicima UP, kako bi se pokušalo da se na najmanji mogući nivo smanje ili spriječe slučajevi torture, zlostavljanja i kršenja ljudskih prava...

U kartoteci Medicinskog centra, gdje je do sada bio samo jedan psiholog, tokom 2020. godine zavedeni su alarmantni podaci da čak 123 službenika UP, MUP-a i Agencije za nacionalnu bezbjednost su zavedeni pod šifrom F, što znači da pokazuju neke oblike duševnih ili poremećaja ponašanja.

Većina pripadnika službi bezbjednosti, koji se vode pod ovom šifrom, ili su na dužem bolovanju ili su raspoređeni na radna mjesta gdje ne duže oružje...

Zbog te situacije je i u prošle godine usvojenom Zakonu o unutrašnjim poslovima predviđeno da svaki službenik UP tokom kalendarske godine mora obaviti psiho-fizičko testiranje...

144

službenika UP već u proceduri penzionisanja

Bonus video: